Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 16 Апр, 2024 3:33 pm Вто

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 1 мнение ] 
Message
Сготвено на: 06 Окт, 2010 4:36 pm Сря 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
ГОВЕЖДО ФИЛЕ - ЯХНИЯ
Тази яхния е добре балансирана по технология и състав на подправките, затова става и с други меса, дори и с пилешко.
В този смисъл е универсална.

ПРОДУКТИ:
1 кг говеждо месо - бут, плешка или контрафиле, нарязан на големи кубчета
2 глави лук, нарязан на филийки
4 картофа, обелени и нарязани на големи парчета
4 моркова, обелени и нарязани на едро
1 среден патладжан
3 с.л. зехтин (олио)
1-2 скилидки чесън
1/2 ч.л. черен пипер
1-2 леко спукани зърна бахар
1-2 дафинови листа
1/2 ч.л. червен пипер
1 с.л. сол
1 ч.л. захар
1/2 кг арпаджик (по-добре балучка)
1 малка кутия грах


ПРИГОТОВЛЕНИЕ:
1. В дебела чугунена тенджера (капризи... :) , това е пожелателно, става всякаква...:))) запържете месото в мазнината, обръщайки го често-често, така че да леко да побелее, да се запечата и накрая да придобие леко златист цвят.
2. Изваждате месото и в загрятата мазнина запържвате за 5-6 мин морковите, лукът, картофите и патладжанът на едри кубчета и скилидките чесън.
3. Добавете месото, 3 (или повече) чаши вода и останалите съставки.
Захлупете и варете на слаб огън 1 1/2 часа, като от време на време разбърквате, за да не загори.
4. Добавете зеленчуците (освен граха) и варете още 30 мин, докато се сварят зеленчуците. Грахът добавете около 5 мин, преди да свалите от огъня.
5. Малко преди сервиране размийте 3 с.л. брашно с 1 чаша студена вода и разбъркайте с яхнията.

Забележка: По-добре е да се използва контрафиле или бут.
Грахът може спокойно да се пропусне, арпаджикът - също.
Тази яхния спокойно може да се запече като гювеч на фурна, става още по-вкусна. Само трябва месото предварително да се постави на дъното и да се покрие с останалите съставки, за да не се изсуши при печенето.


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 1 мнение ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB