Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 16 Апр, 2024 11:09 pm Вто

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 1 мнение ] 
Message
Сготвено на: 05 Мар, 2011 6:03 am Съб 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
Основното в тази рецепта е това, което съм публикувал отдавна ТУК, ТУК и ТУК - точно как се прави бульонът от охлюви. Този бульон на вид е много интересен - плътен и петроленозелен, с леки опалесценции. Да не споменавам за аромата - вълшебен. Понеже при варенето винаги бульонът става доста, аз в повечето случаи пия по 1 л. просто така, на глътки. Адски полезен е този бульон за всякакви стомашни заболявания, прави фин филм по лигавицата на стомаха и червата и така я предпазва допълнително. В крайна сметка, рано напролет, след зимния сън, охлювите се хранят с най-фината част на току-що поникналите зелени пролетни растения, основно билки. Затова и натрупват в себе си най-ценното от тях.
И, понеже наситеният и гъст бульон от варенето на охлювите съдържа точно тези ценни вещества, аз предпочитам да консумирам охлювите или само с бульона, в който са вряли, т.е. "натюр", или единствено на манджа с ориз, при която съчетанието от бульона и ориза е оптимално като вкус и аромат.

КАК СТАВА ВСЪЩНОСТ ТОВА:

В 3-4 с.л. зехтин (напомням, че оризът "обича" повечко мазнина...) запържвате една ситнонарязана глава лук до леко златисто. Изсипвате 1 чаша сух, непромит ориз и го запържвате заедно с лука за 5 мин. Изсипвате 3 1/2 чаши бульон и добавяте нарязани такива зеленчуци, каквито сте сложили и в бульона, но пресни и нарязани: връзка пресен лук, 2 стръка пресен чесън, 1/2 връзка магданоз, 1/2 връзка пресен джоджен, 1-2 морковчета (дребни), 1-2 листа киселец, ако има - 1-2 листа левурда, 1-2 листа пресен лапад, стиска измит и нарязан пресен спанак. Добавяте около 25 почистени охлюва. Всичко ври 10 мин. на среден огън без капак (защото бульонът много лесно се пени и може да изкипи), като периодически разбърквате. Сол поставяте само след опитване, защото вече има в бульона.
След десетте минути намалявате котлона на възможния минимум, слагате кърпа под капака (или 4-5 слоя домакинска хартия) и захлупвате тенджерата. Така оставяте за още 15 мин., след това изключвате напълно котлона и оставяте тенджерата без да я отваряте за още 30 мин.
Отваряте капака и единствено поръсвате с прясносмлян черен пипер. Не захлупвате с капака.
Това е. Оризът става приятно зелен, невероятно ароматен и много, много вкусен.


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 1 мнение ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB