Здравейте скъпи ценители на хубавата българска кухня!
Вчера правихме прощапулник на племенника! Свеки ни изненанда с едно наистина чудесно ястие
, невероятно вкусно. Може би рецептата ви е позната, но за мен беше нещо ново и бързам да споделя с вас.
Чорбаджийски сърми
------------------------------
1 пиле или само пилешки бутчета
2 глави лук
2,3 настъргани домата
1 ч ч ориз
300 гр пилешки дробчета
листа от кисела зелка
джоджен, мазданоз, сол, черен пипер
Лукът се запържва леко, прибавят се дробчетата и доматите. След като дробчета побелеят се прибавя ориза и 0,5 ч.ч. вода. Вари се до полусваряване на ориза. Прибавят се подправките.
На зелев лист се поставя парче пиле, отгоре голяма лъжица от оризовата плънка и се завива сърма. Сърмите се нареждат в тенджера, заливат се вода и разсол (сок от киселото зеле за незнаещите като мен
), затискат се с голяма чиния и се варят на тих огън.
Ястието може да се приготви в глинен гювеч или тава.
Да ви е сладко!