Рецептите не са оригинални, но са изпробвани многократно и винаги с успех.
Задушен заек в бял сос
1 заек
1 бутилка бяло вино
1 кофичка (200 г) заквасена сметана
1 кутия БГ топено сирене - обикновено или с подправки
2-3 глави лук, нарязан на шайби
черен пипер и бахар на зърна
дафинов лист, бабина душица (това е диворастяща мащерка, която може да се замени с няколко листенца обикновена)
Отстраняват се главата и краката на заека. Нарязва се на парчета, измива се и се накисва в стъклена или порцеланова купа с половината вино, лука и подправките. Покрива с фолио или капак и се оставя в хладилника за 8-12 часа.
Месото се изважда от марината (тя се изхвърля), подсушава се и се запържва в малко олио. Заешкото се нарежда в огнеупорен съд, върху него се натрошава сиренето и се залива със сметаната и останалото вино. Ако прецениш, че течността е малко, сложи и пилешки бульон. Съдът се захлупва и се слага в студена фурна, която се включва на 250 градуса. Като започне да завира ястието, фурната се намалява на 150 градуса. Така се пече около 2 часа. Готовността на мръвките се проверява с клечка за зъби или дървено шишче; вилицата много грозно разкъсва месото.
Ястието се сервира с варени картофи или бял ориз и доматена салата и много магданоз. Много добре се съчетава с шардоне, но и с бира не е лошо.
По същия начин се прави и пиле.
Задушен заек в червен сос
1 заек
1 кг арпаджик
1 бутилка червено вино
1 кутия (800 г) белени домати
1-2 глави кромид лук
2-3 моркова
2-3 печени чушки (червени или каквито има)
500 г гъби (може и без тях)
черен пипер и бахар на зърна, даф. лист, риган или мащерка, малко джинджифил
Заекът се обработва като в горната рецепта. Маринова се в половината вино, кромид лук и подправките. На следващия ден марината се изхвърля, месото се подсушава и запържва в малко олио. Нарежда се в огнеупорен съд (Деси, която ми даде рецептата, използва глинен гювеч). Отгоре се слагат запържените лукчета (ако са сурови след това имат вкус на варени), задушените гъби, пасираните домати и остатъка от виното.
Ястето се пече като горното, като времето ще е малко повече.
Готовото ястие се наръсва с магданоз.
Поднася се с бял ориз, зелена салата и мерло. И много хляб за топене
