inews.bg jenite.bg div.bg sporta.bg sportuvai.bg fitwell.bg peika.bg econ.bg biznews.bg stat.bg sever.bg kulinar.bg get.bg
В момента е 22 Окт, 2014 4:35 am Сря

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 4 мнения ] 
Message
Сготвено на: 23 Мар, 2005 10:22 pm Сря 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Видях, че има рецепта за мусака с картофи, та реших да споделя този вариант.

Продукти:
750 гр. кайма (който предпочита по-малко мазна, да вземе само телешка, иначе смес)
3-4 средно големи, лъскаво-лилави и твърди на пипане патладжани
3-4 средно големи картофа
2 домата
1 глава лук
3-4 скилидки чесън
магданоз
зехтин
сол, черен пипер

За заливката:
2 яйца
1 кофичка кисело мляко
2 сл брашно
1 щипка сода

Обелват се и се нарязват патладжаните на филийки. Подсушават се с кухненска хартия и се посоляват, да не почернеят. Картофите също се обелват и нарязват на филийки и се оставят в съд с вода.

В достатъчно дълбока тенджера се запържват нарязаният на не много ситно лук и чесън. Добавя се каймата и се задушава при непрекъснато бъркане, за да не загори и да не стане на големи буци. Овкусява се с магданоз, сол и ч. пипер.

В намазана със зехтин тавичка се нарежда един ред картофи. Следва един пласт кайма, пласт патладжани и т.н. Най-отгоре се нареждат нарязаните на филийки домати. Който има проблем с люспите им, може да ги обели предварително.

Тавата се слага в загрята на 200 градуса фурна и се пече около час. В последния момент се залива със заливката. А тя е приготвена ето така:

От едно от яйцата се отделя белтъкът, останалите се разбиват с брашното, содата и киселото мляко. Ако е прекалено течно, може да се добави още една лъжица брашънце. Отделеният белтък се разбива на пяна и съвсем леко и внимателно се обърква с останалата заливка. Тази смес се излива върху мусаката и се запича докато добие златист оттенък.

Предимството на тази рецепта е, че патладжаните не се пържат предварително и не попиват толкова много мазнина.


 Profile  
 
Сготвено на: 31 Мар, 2005 2:32 am Чет 

Дегустатор

Offline
Готви от: 22 Авг, 2004 1:55 am Нед
Мнения: 47
Тази рецепта ми хареса и то поради причината,която и ти казваш. Толкова рецепти съм пробвала и все не ми харесват, понеже при предварителното запържване в последствие ястието се получава много мазно.
Утре ще пробвам твоя вариант, само едно нещо ме смущава не остават ли сурови картофите и патлажданите? При таква висока температура, водата бързо ще се изпар


 Profile  
 
Сготвено на: 31 Мар, 2005 1:14 pm Чет 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
:oops: :oops: :oops: Виноват! Забравих да добавя, че трябва да се долее толкова водица, че цялата работа да е почти покрита. А и май съм объркал градусите. 200 ще да е по-добре.


 Profile  
 
Сготвено на: 06 Авг, 2006 3:13 pm Нед 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
Благодарение на тази рецепта се престраших да сложа патладжаните сурови в гръцката ми мусака. Досега винаги ги бях запичала на фолио, намазани с мазнина, но последния път нямах време.
Станаха си много добре.
10х, Алеко


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 4 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB