Това е много елементарно ястие и сигурно всички го знаят; пускам го, защото на мен ми е едно от любимите.
Чушките се почистват от дръжките и семето и се накисват в студена вода.
Приготвя се плънката: задушава се 1 глава ситно нарязан лук и 1 настърган морков. Добавят се 150 - 200 г наситнени гъби или 1-2 с.л. гъбено брашно. Посолява се.
Отделно се сварява ориз в 1 част вода (примерно 1 каф. ч ориз в 1 каф.ч вода). Оризът е 1 ч.л. на 1 чушка.
Смесват се ориза със зеленчуците (може да се добави и 1 настърган картоф, ако прецените, че плънката е малко) и плънката се подправя с чубрица, червен и черен пипер, сминдух и малко босилек.
Чушките се пълнят, нареждат се в широка тенджера, заливат се с 1 1/2 ч.ч. вряла леко подсолена вода и 1-2 с.л. олио, покриват се с чиния и се варят на силен огън, докато заврат. След това огънят се намалява и се варят още 30-40 мин на слаб огън.
Този път ги варих в микровълновата 17 мин на 100% и останаха малко сухи, а и в края на зимата имам само дребни и криви чушки
. Но пък бяха много вкусни, особено с питката.
Могат да се сервират със студен сос на сметанова или майонезена основа.