Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 16 Апр, 2024 11:18 am Вто

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 2 мнения ] 
Message
 Рецепта: ПАЙ С ЛУК
Сготвено на: 24 Юни, 2004 1:59 pm Чет 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 31 Май, 2004 3:09 am Пон
Мнения: 181
Location: Хайде! На масата!
ПАЙ С ЛУК
-------------------
За тестото:
75 гр масло/маргарин
1 ч.л. захар
1 жълтък
1/ 2 ч.ч. брашно размесено с 1 ч.л. царевичен грис и 1 ч.л. бакпулвер
Сол, пипер и настъргано индийско орехче на вкус
За пълнежа:
1 кг лук (стар кромид лук или зелен с пера, а може и смесен)
75 гр масло/маргарин
1 връзка магданоз
4 яйца
1/ 4 ч.ч. настъргано сирене (по избор)

1. Маслото се разбива на крем, прибавя се жълтъка, а след това и брашното. Подправя се със сол, черен пипер и индийско орехче. Омесва се и от тестото се разточва кръг, с който се покрива намасленото дъно и периферията на малка тавичка или форма за торта.
2. Лукът се почиства и се нарязва на фини кръгчета. Задушава се с маслото до омекване. Сваля се от огъня, прибавя се ситно нарязания магданоз, подправя се и се прбавят жълтъците и сиренето.
3. Пълнежът се разстила върху тестото и се пече във фурната до позлатяване и образуване на хрупкава коричка. Сервира се хладък.

Забележка: Моя приятелка обърква всички продукти в миксера, слага 2 жълтъка и кофичка заквасена сметана . По-лесно е и също толкова вкусно. Само че, името не е “пай” а “запеканка”. А-а, освен това го прави и с праз.
Освен това, по желание могат да се разбият белтъците с малко сол и черен пипер, да се нахвърлят върху пайа и да се запече още малко. Е, тогава името сигурно ще бъде “солена торта с лук” :P .


Last edited by Raza on 21 Окт, 2004 11:38 am Чет, edited 1 time in total.

 Profile  
 
 Рецепта: Re: С ЛУК ......
Сготвено на: 28 Юли, 2004 10:45 pm Сря 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
Дойде ред и на този вкусен пай - отдавна ми се щеше да го направя. Облизахме си пръстите, оядохме се направо, вкусотия страшна, утре ще си погладувам тихичко, да възстановя щетите... Пасирах лука /не ми се режеше на фини кръгчета :oops: /. Страшно е вкусно, запеченият лук някак благотворно действа на стомаха, опитайте непременно! Пие бяло сухо вино, страхотен е!!!


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 2 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB