ПАЙ С ЛУК
-------------------
За тестото:
75 гр масло/маргарин
1 ч.л. захар
1 жълтък
1/ 2 ч.ч. брашно размесено с 1 ч.л. царевичен грис и 1 ч.л. бакпулвер
Сол, пипер и настъргано индийско орехче на вкус
За пълнежа:
1 кг лук (стар кромид лук или зелен с пера, а може и смесен)
75 гр масло/маргарин
1 връзка магданоз
4 яйца
1/ 4 ч.ч. настъргано сирене (по избор)
1. Маслото се разбива на крем, прибавя се жълтъка, а след това и брашното. Подправя се със сол, черен пипер и индийско орехче. Омесва се и от тестото се разточва кръг, с който се покрива намасленото дъно и периферията на малка тавичка или форма за торта.
2. Лукът се почиства и се нарязва на фини кръгчета. Задушава се с маслото до омекване. Сваля се от огъня, прибавя се ситно нарязания магданоз, подправя се и се прбавят жълтъците и сиренето.
3. Пълнежът се разстила върху тестото и се пече във фурната до позлатяване и образуване на хрупкава коричка. Сервира се хладък.
Забележка: Моя приятелка обърква всички продукти в миксера, слага 2 жълтъка и кофичка заквасена сметана . По-лесно е и също толкова вкусно. Само че, името не е “пай” а “запеканка”. А-а, освен това го прави и с праз.
Освен това, по желание могат да се разбият белтъците с малко сол и черен пипер, да се нахвърлят върху пайа и да се запече още малко. Е, тогава името сигурно ще бъде “солена торта с лук”
.