Има едно течение в готвенето, на което са привърженици всички работещи наравно с мъжете жени, които, прибирайки се в къщи изморени от работа, едва съблекли си официалните дрехи и надянали домашните вече мислят с какво да нахранят семейството си тази вечер.
И докато мъжете в повечето случаи готвят за удоволствие и почивка, то жениет, на които това е рутинно задължение твърде често готвят не само по принуждение, а и с леко отвращение...
Та това течение, за което говоря се нарича "Какво да сготвя, мамка му, тази вечер възможно най-бързо, че да остане малко време и за мене...".
Да ме прощават модераторите за "мамка му" като натуралистичен израз, но това в повечето случаи е скръбен вик на отчаяние...
И така, опитвам се да поставя началото на серия от бързи и достатъчно вкусни ястия, които да са в помощ на тези, предимно жени, които биха искали време и за себе си, за да бъдат и те свежи на следващата утрин.
БЪРЗИ ЯСТИЯ С КАРТОФИ
=======================
(за една порция)
На жените, посещаващи форума, които са (по-скоро по принуждение) фенки на бързите яденета.
КАРТОФИ С КАЙМА
====================
150 гр. картофи се варят с кората, 75 гр. телешка кайма се задушава с 1 с.л. олио и сол на вкус.
Прибавя се една червена чушка, нарязана на парченца, 50 гр. праз и обелените картофи.
Ястието се задушава до омекване.
КАРТОФИ С ИЗВАРА
====================
150 гр. сварени картофи, нарязани на кръгчета се заливат със смес от 100 гр. извара, 1-2 с.л. прясно мляко и сол.
Прибавя се половин нарязана краставица и ситно нарязан копър.
КАРТОФИ СЪС СИРЕНЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ
=================================
150 гр. картофи се обелват, нарязват се и се смесват със 150 гр. ситнонарязано зеле.
Задушават се с 1 с.л. олио или зехтин и 1/2 ч.чаша вода, докато омекнат.
Прибавят се 30 гр. настъргано сирене или кашкавал и половин връзка нарязан магданоз.
КАРТОФИ ОМЛЕТ
==================
150 гр.сварени и обелени картофи се нарязват, смесват се с 50 гр. нарязан наситно праз и се задушават леко с 1 с.л. олио.
Към тях се прибавя смес от 1 яйце, 1 с.л.вода, сол и ситнонарязан копър.
Омлетът се запържва в тефлонов тиган и от двете страни до златисто.
КАРТОФЕНА СУПА
=================
(за 4 порции )
150 гр. картофи, 150 гр. карфиол и 50 гр. лук се нарязват и се сваряват в 1 л. вода.
Зеленчуците се изваждат, пасират се и се разреждат с 1-2 с.л. прясно мляко.
Прибавя се 50 гр. ситнонарязана шунка.
Разрежда се с бульона, оставя се да заври.
При сервиране супата се поръсва със ситнонарязан магданоз.
Като допълнение от мене - за да стане още по-бързо, картофите могат да бъдат сварени в микровълнова фурна.
Успех!:)