Ето още някои рецепти яйца които намерих
<a name="domat"></a>
Бъркани яйца с червени домати
Продукти:
5 яйца
4-5 червени домата
150 гр. топено масло
1/2 връзка магданоз
Приготвяне:
Доматите се обелват, изчистват се и се нарязват на дребни парченца. Изпържват се, докато се посгъстят и се прибавят яйцата. Разбъркват се добре и когато ястието е готово, се снема от котлона и се поръсва с наситнен магданоз.
<a name="zomlet"></a>
Зелен омлет с плънка от гъби
Продукти:
1/4 кг спанак или лапад
1 връзка магданоз
4 яйца
сол, черен пипер на вкус
масло
1 чаша ситно нарязани гъби
Приготвяне:
Изчистете и измийте спанака и магданоза и ги сварете в подсолена вода. Отцедете ги и ги нарежете на ситно. Разбийте яйцата. Прибавете спанака, солта и малко черен пипер. Разбъркайте леко сместа и я изсипете в голям тиган със сгорещено масло. Изпържете омлета от двете страни. Отделно задушете с масло гъбите, посолете ги на вкус и ги поръсете с черен пипер. Напълнете омлета, прегънете го на две и го поднесете топъл, поръсен леко със ситно нарязан магданоз.
<a name="trakia"></a>
Домати, яйца и сирена на фурна (Тракия)
Продукти:
домати 1 кг (10-12 бр.)
масло 100 г (1/2 чаена чаша)
лук 150 г (3 глави)
сирене 150 г
прясно мляко 100 мл (1/2 чаена чаша)
брашно 20 г (2 супени лъжици)
яйца 3 бр.
магданоз и сол на вкус
Приготвяне:
Ситно нарязаният лук се задушава в част от маслото с 2-3 ситно нарязани домата. Прибавят се останалите домати, нарязани на едро, и брашното. Сместа се разбърква няколко пъти на огъня и се изсипва в съд, намазан с масло, заедно с натрошеното или настъргано сирене и разбитите в млякото яйца.
Ястието се посолява на вкус и се пече в средно силна фурна. Към края на печенето се поръсва с останалото масло и ситно нарязан магданоз. Поднася се топло.
<a name="smolian"></a>
Сирене с яйца (Смолян)
Продукти:
сирене 0.500 кг
краве масло 125 г (1 пакетче)
домати 150 г (2-3 бр.)
яйца 5 бр.
лютиви пиперки 5 бр.
магданоз и сол на вкус.
Приготвяне:
На дъното на керамичен съд се поставя част от маслото, а над него - сиренето, нарязано на филийки. Поръсва се ситно нарязаният магданоз и се нареждат доматите, нарязани на филийки. Върху тях се поставят бучици от останалото масло и лютивите пиперки. Отгоре се счупват яйцата, като се внимава да не се разлеят.
Ястието се похлупва с капак и се пече в средно силна фурна.
<a name="yambol"></a>
Яйца с кашкавал на фурна (Ямболско)
Продукти:
яйца 5 бр.
кашкавал 250 г
прясно масло 50 г (по-малко от 1/2 пакетче)
магданоз и сол на вкус
Приготвяне:
Кашкавалът се нарязва на 5 правоъгълни, средно дебели филийки, които се слагат в 5 намзани с масло гювечета. Върху всяка филийка от ниско се счупва по 1 яйце и се добавят ситно нарязан магданоз, малко сол и парченца от маслото.
Ястието се пече във фурна 10-20 минути. Поднася се топло в гювечетата.
<a name="slanina"></a>
Яйца с лук и сланина
Продукти:
яйца 10 бр.
кромид лук 150 г (2-3 глави)
сланина 200 г
черен пипер и сол на вкус
Приготвяне:
Сланината се нарязва на кубчета и се слага на огъня да се пържи. Прибавя се нарязаният на тънки ивички лук и се задушава до омекване. Посоляват се и се заливат с разбитите яйца. Пържат се, без да се разбъркват. Накрая се поръсват със счукан черен пипер.