Докато пекох тази мусака, у дома ухаеше на лазаня
Снимах я още гореща, затова се е поразтекла. На следващия ден имаше много приличен вид.
1 кг картофи
300 г замразен зелен грах или малка кутийка консервиран
150 г моркови
2 глави кромид лук
1/2 ч.ч. ориз
1 чаша доматена консерва или 3-4 домата
1 ч.л. вегета
червен, бял, черен пипер, босилек и чубрица
Заливка:
3 яйца
1-1/2 ч.ч. прясно мляко
150-200 г кашкавал
сол, малко куркума или червен пипер
Морковите се нарязват на кубчета и се задушават с лука в олио. Картофите също се нарязват на кубчета. В тава (моята е 30Х23 см) се нареждат картофите, морковите с лука, измитият ориз, грах и се залива с 2 ч.ч. кипящ бульон или вода и 2 с.л. олио. Пече се в гореща фурна около 20 мин, посолява се, добавят се доматите и чубрицата с босилека (съвсем малко, за да не заглушат аромата на зеленчуците) и се пече, докато картофите станат готови.
Прави се заливка (идеята за тази е на Пагане от all.bg): разбиват се яйцата с прясното мляко, за цвят се добавя куркума на върха на ч.л., ако искаме по-светъл цвят или червен пипер, за по-наситена коричка. Добавя се настъргания кашкавал и 1-2 с.л. брашно, ако ви се струва рядка заливката (на мен ми се стори

). Подправя се с белия и черния пипер и се допича, докато коричката стане златиста и стегната.
Докато изстине, тя ще се стегне още, така че не се увличайте много в печенето.
Поднася се със зелена салата и бира (макар че специалистите препоръчват розе

) и с прясноизпечен домашен хляб (пека го заедно с мусаката, за да не изсъхва, пък и да спестя малко време и ток

).