За ужас на конформистите сега ще си позволя малко черен хумор.
Това е яденето, което бих пожелал като последно желание, ако съм осъден на смърт.
А това може и да стане, ако се приеме Закон за лакомията.
Тогава ще бъда обвинен като дългогодишен и последователен нарушител - рецидивист и никакво друго наказание не би ми отивало по-добре...
СЪРМИЧКИ С ЛАПАДОВИ ЛИСТА И СПЕЦИАЛЕН МЛЕЧЕН СОС
================================================
ПРОДУКТИТЕ:
Листа от лапад, на които е изрязана внимателно средната жилка и са попарени за 10 мин. (не казвам колко бройки, защото това е много относително), но около 50.
400 гр. кайма смес от пилешко бяло месо и телешко 1:1,
1 голяма глава лук или връзка пресен лук,
1/2 чаша ориз,
2 с.л. настъргани домати или размито доматено пюре,
2 моркова, настъргани,
2 яйца,
2 с.л. зехтин (олио),
1 ч.л. червен пипер,
1 с.л. стрит сух джоджен,
сол, черен пипер на вкус,
малко лют червен пипер,
250 мл. хладка вода.
ЗА СОСА:
450 мл. кисело мляко,
връзка
левурда,
зелената част на връзка пресен чесън,
сол,
1/2 с.л. зехтин (олио).
Както вече казах, листата се попарват с гореща вода и се обръщат и разлистват, за да влезе водата между тях. Водата може да е подсолена, но това не е задължително.
КАЙМАТА:
Както вече споменах, аз ползвам точно такава кайма, защото е много здравословна, т.е. 1 кг. пилешко филе (бяло месо) и 1 кг. постно телешко, но не шол моля да ми бъде смляно в магазина.
От него си приготвям пакетчета по 400 гр. (установил съм, че това е оптималният грамаж за мене) и ги замразявам във фризера.
ПЪРВИ ВАРИАНТ: Каймата, заедно с изброените продукти се размачква добре, като отвреме-навреме се добавя по малко от водата докато се поеме. Каймата трябва да е по-рядка.
Нищо не се пържи!
ВТОРИ ВАРИАНТ: В посочената мазнина се задушава лукът, нарязан на ситно и настърганите моркови, добавя се малко сол.
Когато морковите и лукът поомекнат и останат почти на мазнина се добавя оризът. Сместа се задушава 10 мин. и тогава се добавя каймата, размита с посоченото количество хладка вода и доматите или доматеното пюре.
Накрая се добавят червеният пипер, джодженът, черният пипер, добавя се още малко сол (ако има нужда), лютият червен пипер и разбитите яйца.
Всичко се обърква и се оставя на изключен котлон, за да се позадуши оризът.
В този вариант може да се добави и половин връзка ситнонарязан магданоз.
Този път сместа не е необходимо да е много рядка, защото водата се е попила от ориза достатъчно.
По-нататък историята е ясна за всеки, който поне веднъж е завивал сърми. Сипвате си една охладена биричка и с леко замечтан поглед започвате да завивате и подреждате сърмичките.
Ако имате излишни листа от лапад, може да постелете дъното на тенджерата с листа, но може да използвате и лозови или липови (които всяка пролет си замразявам във фризера в достатъчно количество и по моя технология).
Като подредите сърмичките като за кръгова отбрана, че и на втори ред, слагате им за капак една достатъчна голяма обърната чиния.
Преди да сложите чинията също може да поставите лападови листа.
След като поставите чинията, вече можете да налеете и известно количество топла вода, естествено, като смиете съдът, в който се е намирала сместа с плънката

. Водата трябва да изплува над ръба на чинията или е приблизително около 250 мл. (все пак зависи и от големината на тенджерата...).
Слагате да се варят. В началото на силен огън, докато заврят, след това на тих огън до края.
Аз ги варя общо 20 мин. за първия вариант и 15 мин. за втория. Включително и времето до завирането.
След определеното време сваляме от огъня и оставяме леко да поизстинат. Всъщност, вкусни са и топлички, и напълно изстинали, че и на другия ден (стига да останат за другия ден...).
СОСЪТ:
Ако се абстрахираме от величественото название "сос", всъщност това представлява най-обикновено кисело мляко, разбито с добавяне на 1/2 ч.л. сол, 1/2 с.л. зехтин, връзка ситно нарязана левурда и зелената част на връзка пресен чесън.
Следва "наказанието".
Внимателно вдигате поизстиналата чиния - капак, оставяте я в мивката.
Също така внимателно вдигате листата от лапад, ако сте сложили такива, още по-внимателно повдигате една сърмичка и я транспортирате до подготвената за целта чиния като периодически не забравяте да преглъщате, за да не се задавите, следват и останалите 10-12 сърмички.
Поливате ги достойно с така приготвения сос.
И...се отдавате на това, за което, ако имаше Закон за лакомията, най-вероятно целият ни форум щеше да е измежду обвиняемите...
А, да не забравя, препичате си и филийка хляб, сипвате си чаша добре изстуден пелин и отпочвате...
А за мене

...