ludetina написа:
Много хубаво си се сетил..за тези сърми.Признавам ,че за първи път ядох тази година преди близо месец,по предложение на
Бисквитка.Страшно ни се усладиха..велико мезе
!Рецептата беше малко по различна..вместо кайма малко гъби и едно парче останала и нежелана от никого шунка( и без нея можех да мина,но не ми се искаше да я хвърлям).И като подправка (освен черен/червен пипер и сол) корен от
джинжифил ,останах приятно изненадана колко си подхождат със лапада
.След това го пробвах и с Фантастичния
рибен пай на
Veshtica..стана още по вкусен.
Опитайте!
Имам само един въпрос-сигурен ли си ,че листата се попарват 10 мин.?На мен ми трябваше доста по -малко време..даже накой малко ги изпуснах и после трудно се завиваха сърмички.
Понеже споменахме попарване-по добре ще е ако водата е леко подкиселена (позовавам се на моя източник..
Бисквитка )
Да, но това не е попарване в класическия смисъл на думата.
Всъщност, този, който някога изобщо е попарвал лапад ще се справи и без моите указания.
Това също е специфичен опит, който се учи с проби и грешки...
Значи, това е всъщност изливане на топла вода върху листата и внимателното им разлистване както са на пачка, за да вдлезе от топлата вода между листата.
Дори и съвсем вряла вода да сложиш, тя мигновено се охлажда от листата и ако не ги разлистиш с вилица, примерно, веднага, то само горните ще омекнат и ще променят цвета си, а по-средата ще си бъдат непопарени.
Десетте минути са наистина много, ако това става в тенджера на огъня, тогава направо ще се сварят.
Всъщност те киснат в по-скоро средно топла вода през тези 10 мин.
А за подкиселяването си права. Но не трябва да е прекалено много.