Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 16 Апр, 2024 9:50 pm Вто

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 5 мнения ] 
Message
Сготвено на: 20 Апр, 2005 1:46 pm Сря 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
За ужас на конформистите сега ще си позволя малко черен хумор.
Това е яденето, което бих пожелал като последно желание, ако съм осъден на смърт.
А това може и да стане, ако се приеме Закон за лакомията.
Тогава ще бъда обвинен като дългогодишен и последователен нарушител - рецидивист и никакво друго наказание не би ми отивало по-добре... :oops:

СЪРМИЧКИ С ЛАПАДОВИ ЛИСТА И СПЕЦИАЛЕН МЛЕЧЕН СОС
================================================
ПРОДУКТИТЕ:
Листа от лапад, на които е изрязана внимателно средната жилка и са попарени за 10 мин. (не казвам колко бройки, защото това е много относително), но около 50.
400 гр. кайма смес от пилешко бяло месо и телешко 1:1,
1 голяма глава лук или връзка пресен лук,
1/2 чаша ориз,
2 с.л. настъргани домати или размито доматено пюре,
2 моркова, настъргани,
2 яйца,
2 с.л. зехтин (олио),
1 ч.л. червен пипер,
1 с.л. стрит сух джоджен,
сол, черен пипер на вкус,
малко лют червен пипер,
250 мл. хладка вода.

ЗА СОСА:
450 мл. кисело мляко,
връзка левурда,
зелената част на връзка пресен чесън,
сол,
1/2 с.л. зехтин (олио).

Както вече казах, листата се попарват с гореща вода и се обръщат и разлистват, за да влезе водата между тях. Водата може да е подсолена, но това не е задължително.

КАЙМАТА:
Както вече споменах, аз ползвам точно такава кайма, защото е много здравословна, т.е. 1 кг. пилешко филе (бяло месо) и 1 кг. постно телешко, но не шол моля да ми бъде смляно в магазина.
От него си приготвям пакетчета по 400 гр. (установил съм, че това е оптималният грамаж за мене) и ги замразявам във фризера.
ПЪРВИ ВАРИАНТ: Каймата, заедно с изброените продукти се размачква добре, като отвреме-навреме се добавя по малко от водата докато се поеме. Каймата трябва да е по-рядка.
Нищо не се пържи!
ВТОРИ ВАРИАНТ: В посочената мазнина се задушава лукът, нарязан на ситно и настърганите моркови, добавя се малко сол.
Когато морковите и лукът поомекнат и останат почти на мазнина се добавя оризът. Сместа се задушава 10 мин. и тогава се добавя каймата, размита с посоченото количество хладка вода и доматите или доматеното пюре.
Накрая се добавят червеният пипер, джодженът, черният пипер, добавя се още малко сол (ако има нужда), лютият червен пипер и разбитите яйца.
Всичко се обърква и се оставя на изключен котлон, за да се позадуши оризът.
В този вариант може да се добави и половин връзка ситнонарязан магданоз.
Този път сместа не е необходимо да е много рядка, защото водата се е попила от ориза достатъчно.

По-нататък историята е ясна за всеки, който поне веднъж е завивал сърми. Сипвате си една охладена биричка и с леко замечтан поглед започвате да завивате и подреждате сърмичките.
Ако имате излишни листа от лапад, може да постелете дъното на тенджерата с листа, но може да използвате и лозови или липови (които всяка пролет си замразявам във фризера в достатъчно количество и по моя технология).
Като подредите сърмичките като за кръгова отбрана, че и на втори ред, слагате им за капак една достатъчна голяма обърната чиния.
Преди да сложите чинията също може да поставите лападови листа.
След като поставите чинията, вече можете да налеете и известно количество топла вода, естествено, като смиете съдът, в който се е намирала сместа с плънката :lol:. Водата трябва да изплува над ръба на чинията или е приблизително около 250 мл. (все пак зависи и от големината на тенджерата...).
Слагате да се варят. В началото на силен огън, докато заврят, след това на тих огън до края.
Аз ги варя общо 20 мин. за първия вариант и 15 мин. за втория. Включително и времето до завирането.
След определеното време сваляме от огъня и оставяме леко да поизстинат. Всъщност, вкусни са и топлички, и напълно изстинали, че и на другия ден (стига да останат за другия ден...).

СОСЪТ:
Ако се абстрахираме от величественото название "сос", всъщност това представлява най-обикновено кисело мляко, разбито с добавяне на 1/2 ч.л. сол, 1/2 с.л. зехтин, връзка ситно нарязана левурда и зелената част на връзка пресен чесън.

Следва "наказанието".
Внимателно вдигате поизстиналата чиния - капак, оставяте я в мивката.
Също така внимателно вдигате листата от лапад, ако сте сложили такива, още по-внимателно повдигате една сърмичка и я транспортирате до подготвената за целта чиния като периодически не забравяте да преглъщате, за да не се задавите, следват и останалите 10-12 сърмички.
Поливате ги достойно с така приготвения сос.
И...се отдавате на това, за което, ако имаше Закон за лакомията, най-вероятно целият ни форум щеше да е измежду обвиняемите...:oops:
А, да не забравя, препичате си и филийка хляб, сипвате си чаша добре изстуден пелин и отпочвате...
А за мене :kiss: ...


 Profile  
 
Сготвено на: 03 Май, 2005 12:25 pm Вто 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
Много хубаво си се сетил..за тези сърми. Признавам, че за първи път ядох тази година преди близо месец, по предложение на Бисквитка. Страшно ни се усладиха..велико мезе 8) !Рецептата беше малко по различна..вместо кайма малко гъби и едно парче останала и нежелана от никого шунка( и без нея можех да мина,но не ми се искаше да я хвърлям).И като подправка (освен черен/червен пипер и сол) корен от джинжифил :) ,останах приятно изненадана колко си подхождат със лапада :ban: .След това го пробвах и с Фантастичния рибен пай на Veshtica..стана още по вкусен. :) Опитайте!

Имам само един въпрос-сигурен ли си ,че листата се попарват 10 мин.? На мен ми трябваше доста по -малко време..даже накой малко ги изпуснах и после трудно се завиваха сърмички. :oops:

Понеже споменахме попарване - по-добре ще е, ако водата е леко подкиселена (позовавам се на моя източник..Бисквитка ;) )


 Profile  
 
Сготвено на: 03 Май, 2005 2:44 pm Вто 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
ludetina написа:
Много хубаво си се сетил..за тези сърми.Признавам ,че за първи път ядох тази година преди близо месец,по предложение на Бисквитка.Страшно ни се усладиха..велико мезе 8) !Рецептата беше малко по различна..вместо кайма малко гъби и едно парче останала и нежелана от никого шунка( и без нея можех да мина,но не ми се искаше да я хвърлям).И като подправка (освен черен/червен пипер и сол) корен от джинжифил :) ,останах приятно изненадана колко си подхождат със лапада :ban: .След това го пробвах и с Фантастичния рибен пай на Veshtica..стана още по вкусен. :)Опитайте!

Имам само един въпрос-сигурен ли си ,че листата се попарват 10 мин.?На мен ми трябваше доста по -малко време..даже накой малко ги изпуснах и после трудно се завиваха сърмички. :oops:
Понеже споменахме попарване-по добре ще е ако водата е леко подкиселена (позовавам се на моя източник..Бисквитка ;) )


Да, но това не е попарване в класическия смисъл на думата.
Всъщност, този, който някога изобщо е попарвал лапад ще се справи и без моите указания.
Това също е специфичен опит, който се учи с проби и грешки... :)
Значи, това е всъщност изливане на топла вода върху листата и внимателното им разлистване както са на пачка, за да вдлезе от топлата вода между листата.
Дори и съвсем вряла вода да сложиш, тя мигновено се охлажда от листата и ако не ги разлистиш с вилица, примерно, веднага, то само горните ще омекнат и ще променят цвета си, а по-средата ще си бъдат непопарени.
Десетте минути са наистина много, ако това става в тенджера на огъня, тогава направо ще се сварят.
Всъщност те киснат в по-скоро средно топла вода през тези 10 мин.
А за подкиселяването си права. Но не трябва да е прекалено много.


 Profile  
 
Сготвено на: 03 Май, 2005 2:57 pm Вто 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
Aaa,ясно..аз не свалих тенджерата от котлона.. :oops: ,как не се сетих за този начин :-? .Мерси!


 Profile  
 
Сготвено на: 03 Май, 2005 3:59 pm Вто 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Аз ги попарвам в пластмасова кофа, когато са много и в гевгир с малки дупки, когато са малко (макар че рядко правя по-малко от 80 бр. :mrgreen:). И не ги държа 10 мин, а 2-3, защото след това лападът или спанакът стават "лигави" и се късат.
А в плънката вместо месо, слагам гъби, запечени в сух тиган орехи или шамфъстък :yami:. Дори и месоядните ми гости ги харесват :mrgreen:


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 5 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB