МУСАКА СЪС СПАНАК
=====================
Продукти:
============
1/2 кг. телешка (или смес 75:25) кайма,
600 гр. картофи,
450 гр. замразен спанак или половин кг. пресен изчистен спанак,
150 гр. сирене,
2 с.л. олио,
1/2 ч.л. черен пипер,
сол на вкус.
За поливката:
===============
3 яйца,
3 с.л. брашно,
1 1/2 чаша пр.мляко.
Приготовление:
================
Каймата се разбърква с чаша вода.
В подходящ съд се изсипва олиото, загрява се добре и се изсипва каймата.
Запържва се, докато побелее, при което се отделя съдържащата се в месото и добавена допълнително вода.
Ако каймата не е осолена предварително, добавя се сол и черен пипер.
Когато каймата побелее и отделената вода заври, се добавя замразеният спанак и се оставя да се размрази от получената пара.
Когато спанакът се отпусне, обърква се добре с каймата и още малко се позапържва (всъщност задушава).
По време на този процес се включва и фурната да загрява.
Сместа от каймата и спанака се изсипва в подходяща тавичка.
Обелват се 1/2 кг. картофи и се нарязват на кубчета.
Добавят се картофите и натрошеното сирене и всичко се обърква.
Брашното се обърква с разбитите яйца. Добавя се прясното мляко.
Доразбива се и поливката се излива върху сместа в тавичката.
Поставя се в загрятата до 220° фурна, по средата и се пече 25 мин.
Заедно с печенето, приготвянето на яденето отнема общо 45 мин.
|