Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 16 Апр, 2024 9:37 pm Вто

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 2 мнения ] 
Message
Сготвено на: 28 Апр, 2005 8:27 pm Чет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
... защото много, всеки знае.... :oops:

Така си е, лесно се готви бутче или цяла плешка, нали? :)
Е, да ама не всеки може да даде 40-50 лв. накуп за да си достави това удоволствие, нищо че е два пъти в годината - на Великден и на Гергьовден...
Май в повечето случаи трябва да се справяме с килограм до килограм и половина от този деликатес.
Ей сегичка ще ви дам една идея как хем да хапнем достатъчно вкусно агнешко, хем да не се разорим от това.

АГНЕШКО ЗАПЕЧЕНО СЪС СПАНАК НА ФУРНА
===================================

1 1/2 кг. агнешко от плешката или бутчето,
1 кг. спанак,
1 глава стар лук,
5 вр. пресен лук,
1 вр. киселец,
1 вр. лапад (може и без него, но пък с него става определено по-вкусно:) ),
1 вр. пресен джоджен (е, без него не може...),
1 вр. магданоз,
1/2 ч.чаша ориз,
сол,
черен пипер,
60 гр. краве масло,
4 с.л. олио.

Месото го нарязваме на подходящи порции и го сваряваме за 15 мин.в 1 1/2 л. леко подсолена вода.
След това го прехвърляме в подходяща тавичка, поливаме го с 2 с.л. олио, добавяме и 1 ч.чаша от бульона и хвърляме тавичката в нагорещената предварително до 150°С фурна, по средата на фурната, завито с фолио за 30 минути.
През това време запретваме ръкави и се захващаме с една доволно досадна дейност - измиваме и почистваме спанака.
Нарязваме го на средноситно.
Към него добавяме нарязания пресен лук и всички зелени подправки, и те нарязани, разбира се.
След това нарязваме на ситно и главата стар лук, нея я изсипваме в тенджера, в която сме подгряли останалите 2 с.л. олио.
Задушаваме леко посолен лука за 6-7 минути, след което за компания при него изсипваме ориза, но след съответната хигиенична баня - промиваме го докато пусне чиста вода.
Задушаваме и ориза докато лукът започне да порозовява.
Когато това стане, изсипваме нарязаните зеленчуци, наливаме 2 чаши от бульона и разбъркваме.
Посоляваме с 1/2 ч.л. сол и черния пипер и оставяме на много слаб огън, под капак, да се задушава всичко за 10 минути.
Време е да се извади месото от фурната.
Изваждаме го, махаме фолиото, изваждаме месото в чиния, изсипваме зеленчуците с ориза в тавичката, подреждаме месото отгоре, поливаме го с разтопеното масло и връщаме тавичката в горещата фурна до запичане на месото.
Когато месото хване тен, а това обикновено става след десетина минути, изваждаме тавичката и оставяме яденето за 15 мин. да си поеме топлината.
През това време правим голяма купа зелена салата, наливаме по чаша студена бира и сервираме яденето в предварително подгрети чинии.
Гарнираме с клонче магданоз.


 Profile  
 
Сготвено на: 29 Апр, 2005 9:20 pm Пет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
gotin написа:
... защото много, всеки знае.... :oops:

Така си е, лесно се готви бутче или цяла плешка, нали? :)
............................................................................................
............................................................................................
............................................................................................
През това време правим голяма купа зелена салата, наливаме по чаша студена бира и сервираме яденето в предварително подгрети чинии.
Гарнираме с клонче магданоз.



Направих много малки корекции.


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 2 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB