Rus0koska написа:
Мусаката ти е много готина.
Не ми се обиждай на коментара, моля те, казвам го, не за да омаловажа това, което си сготвила, а по-скоро да коментирам неща, които може да бъдат полезни на всички във форума.
Събирането накуп на много и различни подправки е 1. Липса на добър кулинарен вкус и 2. Както и при парфюмите, така и при подправките важи едно сигурно правило - комбинират се най-много до три подправки, като само една от тях е със силен аромат.
Начинаещите готвачи мислят, че като в едно ястие наблъскат къри, черен и червен пипер, оцет балсамико, чили - сос , джинджифил, и особено соев сос ще стане нещо супер.
Обаче то става по-бозаво, отколкото ако не му сложиш нищо повече от сол и черен пипер...
Както и в други неща, така и в кулинарията има моди.
Сега модата е да се къса салатата наедро, на ръка, да се слага на всичко соев сос, оцет балсамико, и малко по-отдавна - къри, което е много тежка подправка.
Кърито, особено мадраското (а кърито има поне 12 разновидности) може да е традиция в индийската кухня, но това е един твърде беден народ, който готви предимно постни и безвкусни ястия, които искат силни подправки.
Примерно - оризът няма собстван специфичен вкус, затова, ако трябва всеки ден да се храниш с него, задължително ще трябва да измислиш различни и силни подправки, за да не ти омръзне на втората седмица...
А като помислиш, че за някои народи това е храна за цялживот, при това ежедневно, без изключения...
Какво имам предвид в случая - кимионът е излишен, особено в съчетание с чубрицата - просто се изключват като аромати.
Лукът и чесънът също не бива да се комбинират.
Но в готвенето няма догми, след като е станало и се харесва от всички, значи е станало хубаво.
Всъщност, това, което си импровизирала е известно като шепърдс пай.