Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 16 Апр, 2024 5:51 pm Вто

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 1 мнение ] 
Message
Сготвено на: 09 Май, 2005 2:11 pm Пон 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Агнешкото по стар български обичай се яде предимно около Великден и Гергьовден. Но нека си признаем, в края на април и началото на май горките агънца бяха още недорасли с много малко месце по тях. Да ти е жал просто да ги принесеш в жертва на кулинарни фантазии! Ако изчакате само месец, вече нещата ще стоят по-различно и в едно агнешко бутче наистина ще има какво да обезкостиш и напълниш. Ако имате познат касапин, можете да го помолите да ви го обработи, иначе грабвайте най-острия си нож и действайте!

Пълнено агнешко бутче с гарнитура от сотирани пресни картофи
Необходими продукти:
1,5 кг агнешко бутче
300 г спанак
1/2 вр. пресен лук
1/2 вр. пресен чесън
1 с.л. джоджен
150 г сирене бри или топено сирене
2 бр. моркови
200 г пушена шунка, нарязана на тънко
сол
шарен пипер
100 мл леко червено вино
50 мл зехтин или олио
за картофите:
700 г млади дребни картофи
3 с.л. зехтин или олио
1/2 вр. пресен лук
30 г масло
копър
сол
пипер
Начин на приготвяне:
1. Бутчето внимателно се обезкостява с помощта на остър нож, така че месото да остане цяло. Получава се правоъгълник, който се натрива добре със солта, пипера и 1 с.л. зехтин.
2. Почистеният спанак се бланшира за 1-2 минути във вряща подсолена вода, изважда се, отцежда се и с него се покрива вътрешната страна на месото, така че да се получи плътен зелен слой. Върху него се разпределят нарязания лук, чесън и джоджен. Зелената част се покрива с листата шунка, върху нея се подрежда сиренето на филийки и в средата се слагат морковите. Месото се завива на стегнато руло и се връзва добре с дебел конец. Запържва се от всички страни в сгорещена мазнина за да се запечата, слага се в тавичка за печене, залива се с виното, покрива се с алуминиево фолио и се пече около 40 мин. на 180 С, отстранява се фолиото и се пече още 20 мин. да се зачерви добре от всички страни.
3. За гарнитурата - картофите, ако са по-едри се нарязват на кубчета, слагат се в касерола, покриват се със студена подсолена вода. Слагат се на огъня. Когато заврат, огънят се намалява, врат 1 мин., прецеждат се и се подсушават добре с кухненска кърпа.
4. Мазнината се загрява в тиган, прибавят се картофите и се пържат 10 минути докато започнат да почервеняват. Непрекъснато се разбъркват да придобият хубава коричка от всички страни. Прибавя се лукът, отново се разбъркват, слагат се маслото, солта, пиперът и нарязаният копър.


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 1 мнение ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB