Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 16 Апр, 2024 11:37 am Вто

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 14 мнения ] 
Message
Сготвено на: 14 Яну, 2007 11:25 am Нед 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Ужасно мразя в заведение да ми сервират бира или вода в бутилка от 0,33 л. Вбесявам се направо! Нито една от тези бутилки (бирените) не е за многократна употреба, т.е. изхвърлят се. И като знам как всички кръчми и заведения пълнят общите кофи за боклук, съвсем ясно е, че тези стъкларии отиват не за претопяване, а направо на бунището. :evil: :evil: :evil:

Същото е и с малките шишенца вода. На всичкото отгоре кръчмите взимат безумни пари - например в ОНДА една такава водица струва 1 лв.

А я някой да ми каже, дали 0,33 л. са му достатъчни?

Къде можем като потребители да пуснем петиция производителите да спрат да бутилират в такива малки разфасовки?


 Profile  
 
Сготвено на: 14 Яну, 2007 11:43 am Нед 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
А каква е разликата между 330 мл и 500 мл, ако и двете отиват в коша?


 Profile  
 
Сготвено на: 14 Яну, 2007 12:12 pm Нед 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
При водата няма разлика, за съжаление. Но при бирата има - половинлитровите шишета са за многократна употреба.


 Profile  
 
Сготвено на: 14 Яну, 2007 1:24 pm Нед 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
Алеко написа:
Но при бирата има - половинлитровите шишета са за многократна употреба.


Мда, по тоя случай много хора си намираха мишки и други "приятни" изненади в бутилката бира. Имаше и отровени и пострадали от сода каустик, с която се миеха шишетата за многократна употреба.


 Profile  
 
Сготвено на: 14 Яну, 2007 7:01 pm Нед 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
IPA написа:
Мда, по тоя случай много хора си намираха мишки и други "приятни" изненади в бутилката бира. Имаше и отровени и пострадали от сода каустик, с която се миеха шишетата за многократна употреба.


Ех, чак пък много не са били. И като са купували тия бутилки, що не са гледали за мишоци, а? Аз винаги оглеждам шишето, преди да го туря в пазарската количка.

За содата няма гаранция, щото и еднократните стъкла също ги мият преди да ги пълнят.


 Profile  
 
Сготвено на: 14 Яну, 2007 7:35 pm Нед 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
Бири има опаковани на шесторки, в кашончета, в каса - не винаги може да се огледа бутилката.

Еднократните стъкла ги мият, но едва ли с отрови.


 Profile  
 
Сготвено на: 14 Яну, 2007 9:06 pm Нед 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
IPA написа:
Еднократните стъкла ги мият, но едва ли с отрови.
Защо мислиш така?


 Profile  
 
Сготвено на: 15 Яну, 2007 10:34 am Пон 

Готвач

Offline
Готви от: 06 Дек, 2005 7:08 am Вто
Мнения: 738
Стъкларията се мие с 1% разтвор на сода-каустик( натриева основа).
За да пострада човек трябва да изпие поне около 5-6 литра разтвор.
Това с пострадалите от неоплакнати бирени шишета е градска легенда - разследваните случаи показват че съответният биропиец е похванал шише, бирено, но в което преди туй си е сложил я бензин, я някоя отрова за лозето - нямате идея как изглежда кухничката на такива хора, особено по селата.
По-патилите винаги поне помирисват какво има аджеба в шишето, но по-жадните надигат иии... става белята.
Не случайно ония вържи-гащи от Сола-сола пишат на всяко шише - Бутилка само за напитки - не че някой ще го прочете, но те са изпълнили дълга си към потребителя :mrgreen:
Странични предмети, включително мишки не могат да минат машината за бутилиране - дозаторите винаги наливат 0.5 литра и ако в шишето има нещо то прелива, а машината за затваряне на капачките го изхвърля от играта.
Та и с мишките също е градска легенда.


 Profile  
 
Сготвено на: 15 Яну, 2007 11:06 am Пон 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
yosif написа:
............................................
Това с пострадалите от неоплакнати бирени шишета е градска легенда...
............................................
...нямате идея как изглежда кухничката на такива хора, особено по селата.
Значи е по-скоро селска легенда :P.


 Profile  
 
Сготвено на: 15 Яну, 2007 1:10 pm Пон 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
MR.LAZY написа:
Защо мислиш така?


Защото идват нови от завода, в тях не е сипвано нищо и не са стояли по складове и магазини.

Сигурно Йосиф е прав за миенето на бутилки, но случаите за които споменах са от телевизията и пресата. Може да са градски и селски легенди, но не е приятно като си седнал на бира да гледаш репортаж как някой си изгорил гърлото със същата напитка.


 Profile  
 
Сготвено на: 15 Яну, 2007 2:22 pm Пон 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
IPA написа:
...Може да са градски и селски легенди, но не е приятно като си седнал на бира да гледаш репортаж как някой си изгорил гърлото със същата напитка.


Ми пийте уиски тогаз! :mrgreen:


 Profile  
 
Сготвено на: 16 Яну, 2007 10:36 am Вто 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
IPA написа:
MR.LAZY написа:
Защо мислиш така?


Защото идват нови от завода, в тях не е сипвано нищо и не са стояли по складове и магазини.
Дали идват от завода или от някой магазин, бутилките се мият по един и същи начин, няма как да е иначе, има си санитарни изисквания.

Колкото до репортажа, бих казал, че и аз съм чувал за отровени не в домашни условия, ама знаеш ли, дали не е някаква акция на конкурентна компания. При бирите конкуренцията е жестока, което пък мен ме радва, защото не се налага да пия бира по 10 евро като в Норвегия 8).


 Profile  
 
Сготвено на: 16 Яну, 2007 1:46 pm Вто 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
MR.LAZY написа:
...При бирите конкуренцията е жестока, което пък мен ме радва, защото не се налага да пия бира по 10 евро като в Норвегия 8).


С тази разлика, че в Норуей цената не се определя от липсата на конкуренция, а от държавата, която по този начин уж се бори с алкохолизма.


 Profile  
 
Сготвено на: 16 Яну, 2007 2:29 pm Вто 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
Защо разводняваш темата :P, в Норуей също цокат бира от малки бутилки.


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 14 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB