Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 15 Авг, 2020 2:18 am Съб

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 12 мнения ] 
Message
 Рецепта: Рапица!!!
Сготвено на: 28 Май, 2008 5:15 pm Сря 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 22 Окт, 2006 3:18 pm Нед
Мнения: 303
Location: Кофтинброд
В петък ходих в "Метро" да си поопресня запасите в кухнята.Купих си олио,удобните двулитрови бутилки на "Калиакра"-доскоро произвеждано в моя роден Добрич.Преди малко го използвах за пръв път (откакто го закупих) и.....УЖАС!!!! Няма нищо общо със слънчогледа от етикета-чиста рапица!Все повече на пазара се продава рапично олио под уверението,че може да се "пържи,готви,за салати"....


 Profile  
 
 Рецепта: Re: Рапица!!!
Сготвено на: 28 Май, 2008 5:38 pm Сря 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
дима Т написа:
В петък ходих в "Метро" "пържи,готви,за салати"....


Когато преди десетина години при пържене се получаваше доста противничък мирис на риба, повечето хора не знаеха защо. По-късно се изясни, че това е от добавката на рапично масло, което при пържене има този "приятен" ефект. :puke: :puke2:
А още по-късно пък, се оказа, че рапичното масло било доста полезно, определено по-полезно от рафинираното слънчогледово, и по тази причина не трябвало да се безпокоим от добавянето му към слънчогледовото с цел снижаване на цената.
Нямам нищо против снижаването на каквато и да било цена, стига това да не е за сметка на качеството. :) :)
Ако наистина рапичното масло е полезно, според мене не пречи да бъде добавяно до тази тънка граница, от която нагоре вече започва да мирише на риба при пържене.


 Profile  
 
 Рецепта: Рапица!!!
Сготвено на: 29 Май, 2008 9:40 am Чет 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 22 Окт, 2006 3:18 pm Нед
Мнения: 303
Location: Кофтинброд
Рапичното масло е полезно,но в суров вариант.За топлинна обработка,казаха,не ставало,защото изгаря при по-ниска температура от олиото,оттам и мириса на риба.Ама мен ме разочарова марката,защото имах пълна вяра в нея!Контрола е паднал до нула!!!


 Profile  
 
 Рецепта: Рапица!!!
Сготвено на: 29 Май, 2008 8:24 pm Чет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
дима Т написа:
Рапичното масло е полезно,но в суров вариант.За топлинна обработка,казаха,не ставало,защото изгаря при по-ниска температура от олиото,оттам и мириса на риба.Ама мен ме разочарова марката,защото имах пълна вяра в нея!Контрола е паднал до нула!!!


Благодаря ти за ценната информация!
Значи колкото е полезно сурово, толкова е вредно като за пържене.


 Profile  
 
 Рецепта: Рапица!!!
Сготвено на: 21 Авг, 2008 4:53 pm Чет 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 22 Окт, 2006 3:18 pm Нед
Мнения: 303
Location: Кофтинброд
Да,gotin,полезно е само в суров вид и в тази връзка мога да похваля магазините Кaufland-само там видях,и в Добрич и тук,в София,-да пише на едно олио,произведено в Добричко някъде,"Добруджанско",за което да пише на етикета-80% рапица!Хвала таквизи хора!!!


 Profile  
 
 Рецепта: Рапица!!!
Сготвено на: 21 Авг, 2008 7:50 pm Чет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
дима Т написа:
Да,gotin,полезно е само в суров вид и в тази връзка мога да похваля магазините Кaufland-само там видях,и в Добрич и тук,в София,-да пише на едно олио,произведено в Добричко някъде,"Добруджанско",за което да пише на етикета-80% рапица!Хвала таквизи хора!!!


Наистина е за похвала и ние май би трябвало да го напишем в "Белия списък".
Да допълня само, че видях (пак в Кауфланд!) олио, на което ясно си пишеше РАПИЦА.
Наистина, и на мене ми направи впечатление, че за пръв път виждам отговорно и откровено отношение към потребителя.
Макар, че би могло и още да се желае.
Примерно да се обясни малко по-подробно с какво и защо точно е полезно рапичното масло, а не човек да се чуди.
Също би трябвало веднага на етикета да бъде ясно това, което научих от тебе - че рапичното масло е много полезно, НО СУРОВО.
И че при пържене не, че става вредно, но отделя аромат на риба, което е много важно.
Май наистина сме доста далече от наистина толерантното отношение на държава, институции и производители спрямо потребители.
Да добавя само, че видях и някакво олио, на което пишеше "Олио от зеленчуци" и така и не ми стана ясно какво представлява всъщност.
Това, че е произведено, примерно, в Гърция или друга страна не ми е чак толкова важна информация, отколкото какво всъщност представлява.
И е редно тези неща, особено за нов за пазара продукт, да се пишат на етикета, а не да ме карат с часове да ровя в Интернет, за да се информирам за нещо елементарно.


 Profile  
 
 Рецепта: Рапица!!!
Сготвено на: 22 Авг, 2008 9:36 am Пет 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 22 Окт, 2006 3:18 pm Нед
Мнения: 303
Location: Кофтинброд
Туй зеленчуковото сигурно ще да е пак основно рапица,щото не се сещам да съм чувала за такова от какъвто и да е зеленчук,пък и нали за идиотите трябваше подробно да е описано цялото съдържание на продукта.Тъй де,нали си ни правят на идиоти,поне да се държат до край като с такива!


 Profile  
 
 Рецепта: Рапица!!!
Сготвено на: 23 Авг, 2008 12:04 am Съб 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
дима Т написа:
Туй зеленчуковото сигурно ще да е пак основно рапица,щото не се сещам да съм чувала за такова от какъвто и да е зеленчук,пък и нали за идиотите трябваше подробно да е описано цялото съдържание на продукта.Тъй де,нали си ни правят на идиоти,поне да се държат до край като с такива!

Абе, така или иначе, нещо много странно и съмнително ми звучи това "Зеленчуково олио"...
Досега трябваше да има чушково, доматено, патладжаново, пък сега изведнъж - Зеленчуково...


 Profile  
 
 Рецепта: Рапица!!!
Сготвено на: 07 Фев, 2009 11:16 pm Съб 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 27 Ное, 2007 1:02 am Вто
Мнения: 98
Location: Атина
Всички ли знаят какво е рапица, или...само аз не знам!
Чух го при Н. Кънчев па рекох, я да видя темата, барем разбера! :shock:


 Profile  
 
 Рецепта: Рапица!!!
Сготвено на: 08 Фев, 2009 5:12 pm Нед 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 12 Май, 2008 9:52 am Пон
Мнения: 157
Ето туктрябва да гледаш, за да разбереш, какво е. Във форума се обсъждат обикновено продуктите от рапица и тяхното качество- предимно олиото, което се добива от нея.


 Profile  
 
 Рецепта: Рапица
Сготвено на: 09 Фев, 2009 11:32 am Пон 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Няколко думи за рапицата на български.


 Profile  
 
 Рецепта: Рапица!!!
Сготвено на: 08 Апр, 2009 1:46 pm Сря 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 05 Дек, 2007 2:22 pm Сря
Мнения: 16
дима Т написа:
Туй зеленчуковото сигурно ще да е пак основно рапица,щото не се сещам да съм чувала за такова от какъвто и да е зеленчук,пък и нали за идиотите трябваше подробно да е описано цялото съдържание на продукта.


На етикета на едно от "зеленчуковите", които са по магазините в състава пише: "соево олио от генномодифицирана соя". Така че правете си сметката.

дима Т написа:
Рапичното масло е полезно,но в суров вариант.


Няма растително масло, което да е полезно след термична обработка. Само температурната граница след която мазнината става канцерогенна е различна при различните видове. Доколкото знам, най-висока е при животинските мазнини. Не случайно бабите ни едно време пътжеха и готвеха с животинска мазнина. Тя обаче си има други недостатъци.


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 12 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB