Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 18 Окт, 2019 11:53 pm Пет

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 41 мнения ]  Към страница 1, 2  Next
Message
 Рецепта: Сурови яйца
Сготвено на: 18 Май, 2005 1:53 pm Сря 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
В раздела за безалкохолни напитки (какво разхищение на виртуално пространство само! :) ) Мързеливко зададе въпроса, дали не се притесняваме да консумираме сурови яйца.

Стига да са пресни не виждам проблем. Има доста нещица, които се правят със сурови яйца - коктейли, пуншове, и т.н. Лично аз много обичам например суровото тесто за кейк, в което има и яйца. А също така си умирам по неопържената смес за кИфтета.

Кажете и вие какво мислите по въпроса, моля.


 Profile  
 
 Рецепта: Сурови яйца
Сготвено на: 18 Май, 2005 2:19 pm Сря 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Като бях малка и ходих на гости при баба в Украина, тя ми даваше сурови яйца (с кисел черен хляб и едра сол мммм) за закуска. Разбрах че са опасни чак когато един съученик се разболя от салмонела. Оттогава спрях да ги пия.
Понякога ги използвам в разни десерти, но преди това ги измивам и потопявам за 5 минути в 15% разтвор на белина (не ароматизирана :mrgreen:!)


 Profile  
 
 Рецепта: Re: Сурови яйца
Сготвено на: 19 Май, 2005 1:18 pm Чет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
Алеко написа:
) Мързеливко зададе въпроса, дали не се притесняваме да консумираме сурови яйца.
Кажете и вие какво мислите по въпроса, моля.


Честно си признавам, че от много години, абе, всъщност откакто се помня си похапвам кайма за кюфтета с огромно удоволствие. И винаги съм бил фен на т.н. "тартар стек"...
Даже понякога съвсем умишлено си правя малко кайма с много лук, черен и червен пипер и едно яйце като ядене без да се обработва термично.
Пил съм и продупчени сурови яйца. В началото без особено удоволствие, а по-късно, особено ако се посоли дупчицата за пиене, с удоволствие.
Но си имам принцип - никога от домашни яйца.
Все пак, "фабричните" яйца минават през доста строг контрол за всякакви болести, а домашните - не.


 Profile  
 
 Рецепта: Сурови яйца
Сготвено на: 19 Май, 2005 1:42 pm Чет 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Вчера се измъчих да се сетя как се казва това със суровата кайма, ама не можах, та затова и не го споменах. Стек Тартар! Умирам за него!


 Profile  
 
 Рецепта: Сурови яйца
Сготвено на: 20 Май, 2005 9:28 am Пет 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4691
Location: София
Брей, какви сте смелчаци! Единственото което ям сурово, изключая плодове и зеленчуци, е риба и то маринована, и то с известни страхове.


 Profile  
 
 Рецепта: Сурови яйца
Сготвено на: 20 Май, 2005 11:50 am Пет 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
А суши? А съвсем на тънко нарязано говеждо, дето италианците му викат "гаспачо" ли беше, какво беше? Ами разните му там сушени мръвки?


 Profile  
 
 Рецепта: Сурови яйца
Сготвено на: 20 Май, 2005 11:55 am Пет 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4691
Location: София
Алеко написа:
А суши? А съвсем на тънко нарязано говеждо, дето италианците му викат "гаспачо" ли беше, какво беше? Ами разните му там сушени мръвки?

Според някои източници, човек се е превърнал в това, което е, след като започнал да приготвя храната си на огън.


 Profile  
 
 Рецепта: Сурови яйца
Сготвено на: 20 Май, 2005 12:09 pm Пет 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Естествено. Обожавам сочни мръвки на жар, но това не пречи да обичам и сурови мръвки по описаня по-горе начин. Абе, за кръволок като мен всъщност няма значение, важното е да има мръвка! :grill:


 Profile  
 
 Рецепта: Сурови яйца
Сготвено на: 20 Май, 2005 2:16 pm Пет 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Алеко написа:
"гаспачо" ли беше, какво беше?

Карпачо :x


 Profile  
 
 Рецепта: Сурови яйца
Сготвено на: 20 Май, 2005 4:28 pm Пет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
MR.LAZY написа:
Алеко написа:
А суши? А съвсем на тънко нарязано говеждо, дето италианците му викат "гаспачо" ли беше, какво беше? Ами разните му там сушени мръвки?

Според някои източници, човек се е превърнал в това, което е, след като започнал да приготвя храната си на огън.


Ако по този начин е "станал това, което е" май доста по-добре е било да не открива огъня... :cry:


 Profile  
 
 Рецепта: Сурови яйца
Сготвено на: 25 Юли, 2005 10:46 am Пон 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Ми то направи си е далавера! Малце салмонелка и после - лежачка в болницата, носят ти памперси, манджа, готини сестрички те подмиват тук-там... :kiss:

Слава Богу, имам доста здрав стомах и не съм имал проблеми със сурови яйца или мръФки! Затова ще продължавам да си ги консумирам, пък вие ми завиждайте, ако щете! :mrgreen:


 Profile  
 
 Рецепта: Сурови яйца
Сготвено на: 17 Фев, 2006 11:57 am Пет 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4691
Location: София
Алеко написа:
Затова ще продължавам да си ги консумирам, пък вие ми завиждайте, ако щете! :mrgreen:
Алеко, продължаваш ли да хапваш сурови яйца предвид птичия грип?


 Profile  
 
 Рецепта: Сурови яйца
Сготвено на: 17 Фев, 2006 12:48 pm Пет 

Готвач

Offline
Готви от: 06 Дек, 2005 7:08 am Вто
Мнения: 738
Стръвниците си похапваме доста сурово месо - това луканки, суджуци, пастърми, баби, дядовци и старци не е видяло огИн и пламък.
А за яйцата, че болна тема, мога да разкажа следното:
Белтъкът на яйцето е един от най-силните антибиотици - разбрали са го още преди повече от 100 години, а Александър Флеминг - откривателят на пеницилина - му е посветил доста от времето си за да изследва тези негови микроботрешещи свойства. В крайна сметка от белтъка на яйцето се изолира т.нар. лизозим. Напоследък лизозимът отново излиза на мода тъй като успешно се прилага срещу някои устойчиви на стандартните антибиотици щамове. Лизозим съдържат човешките секрети, които мокрят лигавиците - първата бариера пред микробите.
Още Флеминг, а и други негови съвременници, стигат до извода, че патогенни за човека са микробите, с които този антибиотик, част от защитната система на човека, не се справя. Та започва едно дирене, което в крайна сметка довежда до откриването на пеницилина и всичко по-нататък.

Та само по себе си суровото яйце е безопасно. Друг е въпросът ако е заразено( което по никой органолептичен начин не може да се разбере - нирис, цвят, вкус) с някакъв патогенен микроорганизъм - най-често със салмонела. Може и със всякакъв друг, тъй като то е идеалната хранителна среда за разни микроби.

Та рискът да пострадате от сурово яйце е съизмерим с риска от неизмито доматче.
А как се проверяват яйцата... Сега вече ще се учудите, но този процес съм го разучил най-подробно, предвид възможната опасност да натровя хора.
Във всяка ферма за яйца държавата назначава нарочен служител на нейна издръжка - инспектор, който издава сертификатите за годност и безвредност на съответната партида яйца.
Какво прави той? По цял ден събира в подложка-картон 1 от всеки 1000 яйца. След това, примерно като станат 3 картона, ги носи в лабораторията за проверка. През туй време по идея, произведените яйца дремят на склад и си чакат сертификата за годност. След 1 до 3 дена изследванията показват наличието или не на патогенни микроорганизми в партидата яйца - счита се по БДС, че извадка 1 на 1000 е достатъчно представителна. Ако всичко е наред, инспекторът разписва сертификата и яйцата откитат в търговската мрежа.
Не ви се вярва, но дори през последните 15 години това ТВЪРДО се спазва. Е, за вътрешния пазар - кой знае колко яйца без сертификат са изпапкали македонци и албанци - щото купона тече, а една малка ферма бълва до 45-50 000 яйца дневно.
Грижливо съм проучвал всеки фал отразен във вестниците.
От произвежданите в България почти 8 милиарда яйца НЯМА ФАЛОВЕ, а почти 5 милиарда се консумират на място, останалото е износ.
ФАЛОВЕТЕ стават и ще ставатю когато някой грубо наруши, и обикновено това става дори у дома, хигиенните правила, както с хепатита става и разните там стомашно и прочие истории. Или когато някоя лелка от някоя детска градина си подмени яйцата, дето и се търкалят из къщи, с пресничлки, току-що доставени от някой нещастен търговец - това съм го виждал лично и неведнъж у наше село, а предполагам и по други села и паланки така стават белите в детските градини.

Та който обича, нека си пие сурови, но да знае, че пресни яйца, ако не си ги е взел от полога, означава според БДС-то яйца до пет дни след снасянето. Съхраняват се във варна вода, за да се избегне риска от външно заразяване.
Иначе яйцата, както са в картоните, на стайна температура издържат без проблеми при здрава черупка до 60 дни. В хладилник могат да се съхраняват 150 дни, но извадените за продажба трябва да се реализират до 7 дни.

Това е.


 Profile  
 
 Рецепта: Сурови яйца
Сготвено на: 17 Фев, 2006 2:01 pm Пет 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Благодаря на Йосиф за подробните обяснения, които ми дават сигурност, че няма да грипясам и да почна да кудкудякам. Ще си папкам сурови яйца в тирамису и сурова кайма за кИфтета, без да ми мигне окото! ;)


 Profile  
 
 Рецепта: Сурови яйца
Сготвено на: 17 Фев, 2006 3:01 pm Пет 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4691
Location: София
Алеко написа:
Ще си папкам сурови яйца в тирамису...
A, сега да видим откъде ще си купиш Тирамису със сурови яйца :twisted:.


 Profile  
 
 Рецепта: Сурови яйца
Сготвено на: 17 Фев, 2006 3:11 pm Пет 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Като няма откъде да си купя, ще си направя сам! Че и по-добре ще стане от купешко!


 Profile  
 
 Рецепта: Сурови яйца
Сготвено на: 17 Фев, 2006 4:49 pm Пет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 30 Яну, 2005 12:46 pm Нед
Мнения: 543
И все пак е хубаво да се придържате към ядене на термично обработени яйца.


 Profile  
 
 Рецепта: Сурови яйца
Сготвено на: 24 Авг, 2007 11:39 am Пет 

Дегустатор

Offline
Готви от: 13 Авг, 2007 12:50 pm Пон
Мнения: 466
Да споделя и аз опит по темат със суровите яйца:
Бях почти шокирана когато диетологът ми (практикуващ лекар - специалист по проблеми на обмяната) каза, че трябва да ям по 1 суров жълтък на ден! Номерът бил да се избират пресни здрави яйца. Обасни ми, че самото яйце е капсуловано в черупката и нищо не може да влезе в него, ако не е нарушена (пукната) черупката. За да не се привнесе нещо при счупването на яйцето за отделяне на жълтъка, то трябва старетелно да се измие с препарат за чинии и гъба. От 2 месеца пак по негова препоръка съм на 3 пъдпъдъчи жълтъка на ден (а, ако няма - 1 кокоши). Никак не са ми по вкуса тия сурови жълтъци, но имаха забележителен ефект върху тялото, така че засегга се насилвам да ги поглъщам и с нетърпение чакам момента, когато ще ми се налага да го правя не повече от 2-3 пъти седмично.
Все пак, много по-спокойна съм след прочитането на информацията на yosif!


 Profile  
 
 Рецепта: Сурови яйца
Сготвено на: 24 Авг, 2007 12:01 pm Пет 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4691
Location: София
Йосиф, лека му пръст, едва ли е източника, на който да се довериш точно по този въпрос. Виж какво казва Ясен, точно преди твоето мнение. Той все пак е дипломиран д-р Куин.


 Profile  
 
 Рецепта: Сурови яйца
Сготвено на: 24 Авг, 2007 12:17 pm Пет 

Дегустатор

Offline
Готви от: 13 Авг, 2007 12:50 pm Пон
Мнения: 466
Бааам! Сега пак си оставам с въпросителните и надеждата, че и мен като лудите ("кой луд яде сурови яйца?!") Господ ме пази :-?


 Profile  
 
 Рецепта: Сурови яйца
Сготвено на: 24 Авг, 2007 12:29 pm Пет 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4691
Location: София
Алеко също е от "бандата на Оушън" ;).


 Profile  
 
 Рецепта: Сурови яйца
Сготвено на: 24 Авг, 2007 1:37 pm Пет 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Meg написа:
...самото яйце е капсуловано в черупката и нищо не може да влезе в него, ако не е нарушена (пукната) черупката...

А ако са заразени яйчниците на кокошката? 'щото и този момент го има :roll:


 Profile  
 
 Рецепта: Сурови яйца
Сготвено на: 24 Авг, 2007 2:41 pm Пет 

Дегустатор

Offline
Готви от: 13 Авг, 2007 12:50 pm Пон
Мнения: 466
Мдааа, и аз си мислех, че има опция птиченцето да е болно. И тогава какво е гаранцията?!? Ще питам аз диетолога си по-подробно за яйцата (нали е практикуващ лекар!) и ще докладвам тук.


 Profile  
 
 Рецепта: Сурови яйца
Сготвено на: 24 Авг, 2007 3:35 pm Пет 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
biskvitka написа:
Meg написа:
...самото яйце е капсуловано в черупката и нищо не може да влезе в него, ако не е нарушена (пукната) черупката...

А ако са заразени яйчниците на кокошката? 'щото и този момент го има :roll:


Eх, ако баба ми имаше колелета, щеше да е трамвай! Стига пък и вие, семейство Черногледови!


 Profile  
 
 Рецепта: Сурови яйца
Сготвено на: 05 Сеп, 2007 6:32 pm Сря 

Дегустатор

Offline
Готви от: 13 Авг, 2007 12:50 pm Пон
Мнения: 466
Тъй, сега, обещания коментар след поредния разговор с диетолога:
Има го момента с болното птиче, но разчитаме на това че все пак се упражнява контрол. За успокоение, на самата опаковка на пъдпъдичете яйца има рецепта за коктейл от сурови яйца. Не че това би спасило нечие здраве, ама все пак шансът за правни действия срещу производителя в случай на проблем е много голям така, и следователно съмият производител се старае да не стига дотам, контролирайки продукцията си...
(останалото е Божа работа, както казваше баба ми :) )


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 41 мнения ]  Към страница 1, 2  Next

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB