Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 16 Апр, 2024 4:37 pm Вто

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 41 мнения ]  Към страница Предишна  1, 2
Message
 Рецепта: Сурови яйца
Сготвено на: 06 Сеп, 2007 8:22 pm Чет 

Дегустатор

Offline
Готви от: 13 Авг, 2007 12:50 pm Пон
Мнения: 466
Най-сетне открих как суровите яйца могат да се безабразно вкусни: Сладка напитка от сурови жълтъци! :)


 Profile  
 
 Рецепта: Сурови яйца
Сготвено на: 08 Сеп, 2007 7:49 pm Съб 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 08 Сеп, 2007 2:05 pm Съб
Мнения: 43
Аз, лично съм голям почитател на суровите яйца! Пия си ги от години и досега не сам се зяносал! :bing:


 Profile  
 
 Рецепта: Сурови яйца
Сготвено на: 09 Сеп, 2007 1:53 pm Нед 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
Никога не е късно да останеш зян :P :lol:.


 Profile  
 
 Рецепта: Сурови яйца
Сготвено на: 13 Сеп, 2007 7:28 pm Чет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 30 Яну, 2005 12:46 pm Нед
Мнения: 543
Meg написа:
Най-сетне открих как суровите яйца могат да се безабразно вкусни: Сладка напитка от сурови жълтъци! :)

А откри ли как се хваща салмонела :twisted: :mrgreen: :?:


 Profile  
 
 Рецепта: сурови яйца
Сготвено на: 13 Сеп, 2007 8:10 pm Чет 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 08 Сеп, 2007 2:05 pm Съб
Мнения: 43
Един път имах съмнения за салмонела, но щях да пропусна колоквиума по микробиология и асистентката ми нямаше да ми повярва. Явно се оказа Не салмонелоза, а се бях натъпкал с телешки мозък пане. Оттогава(1990) не ям мозък пане. Няма ми го въжето на ръчната и трудно се спирам.


 Profile  
 
 Рецепта: Сурови яйца
Сготвено на: 15 Сеп, 2007 1:04 pm Съб 

Дегустатор

Offline
Готви от: 13 Авг, 2007 12:50 pm Пон
Мнения: 466
Много внимателно се порових за салмонелата, защото и сорови кълнове ям всеки ден и те също могат да бъдат източник. На практика всеки необработен хранитлен продукт (особено пресните плодове и зеленчуци) могат да се окажат заразени. Съветът навсякъде беше яко миене и горещи молби към Бога ;) За мен на този етап е приемливо. С нетърпение обаче очаквам момента, в който няма да ми се налага да ям яйца било то сурови или обравотени. Все още търся растителен източник на В12 и желязо и според някои автори, кълновети ги осигуряват, но още не съм открила достатъчно категоричен източник по въпроса...


 Profile  
 
 Рецепта: сурови яйца
Сготвено на: 15 Сеп, 2007 4:09 pm Съб 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 08 Сеп, 2007 2:05 pm Съб
Мнения: 43
В 12 се продава на ампули по 500 и 1000 гами , ама друго си е да го приемаш натурален.


 Profile  
 
 Рецепта: Сурови яйца
Сготвено на: 15 Сеп, 2007 5:17 pm Съб 

Дегустатор

Offline
Готви от: 13 Авг, 2007 12:50 pm Пон
Мнения: 466
то, в аптеките има какво ли не, ама целта ми не е да зарежа една вреда (месото и животинските), че да се насоча към друга (химични витамини от петролни продукти най-често). Витаминките трябва да си идват от където Господ ги е направил да идват ;)


 Profile  
 
 Рецепта: Re
Сготвено на: 16 Сеп, 2007 9:06 am Нед 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 08 Сеп, 2007 2:05 pm Съб
Мнения: 43
Да де черен дроб!


 Profile  
 
 Рецепта: Сурови яйца
Сготвено на: 23 Сеп, 2007 9:45 pm Нед 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Брей, много доктори се насъбраха тука бе! Ще развалите хубавия форум. :P


 Profile  
 
 Рецепта: сурови яйца
Сготвено на: 24 Сеп, 2007 9:15 am Пон 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 08 Сеп, 2007 2:05 pm Съб
Мнения: 43
Аз не съм доктор. Спокойно. Правих опит да стана ама не стана. :shock:


 Profile  
 
 Рецепта: Сурови яйца
Сготвено на: 02 Апр, 2008 9:13 am Сря 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 31 Мар, 2008 4:16 pm Пон
Мнения: 605
Location: France
Здравейте. :) Много подробно изчетох всичките мнения. Йосиф е напълно прав, само ще добавя, че лизхожимът е ензим и се използва широко в хранителната промишленост. А салмонелата е микроб, който живее в хвъркатите, но те не се разболяват от него. Можете да се заразите от него по-лесно, ако ядете недобре сварено птиче месо, отколкото от сурови яйца. Този микроб е особено концентриран в основата на кълката. Също така, ако pежете продукти за прясна консумация със същия нож и на същата дъска, на която сте разфасовали пилешко имате големи шансове да хванете салмонела. Аз приготвям много десерти със сурови яйца, но ги измивам хубаво със сапун и топла вода, преди това. Досега не съм имала проблем (да чукна на дърво).


 Profile  
 
 Рецепта: Сурови яйца
Сготвено на: 02 Апр, 2008 9:29 am Сря 

Дегустатор

Offline
Готви от: 13 Авг, 2007 12:50 pm Пон
Мнения: 466
Към съвета на Кристи за старателното мие бих добавала също старателното оглеждане за пукнатини по черупката; ако се открият такива, яйцето не е годно за директна консумация. Иначе всеки сам си преценява рисковете :!:


 Profile  
 
 Рецепта: Сурови яйца
Сготвено на: 02 Апр, 2008 10:02 am Сря 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 19 Юни, 2007 12:08 am Вто
Мнения: 1062
Добре дошла Кристи,пожелавам ти да научиш много нови и полезни неща тук и най вече много да се забавляваш,както се случи с мен като нова.И чакаме марокански рецепти.


 Profile  
 
 Рецепта: Сурови яйца
Сготвено на: 02 Апр, 2008 10:35 am Сря 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 31 Мар, 2008 4:16 pm Пон
Мнения: 605
Location: France
:) Благодаря миш-маш. Мег, забравих да кажа, че черупката на яйцата не е херметическа. Припомнете си великденските яйца - даже и здравите, понякога са оцветени с боя отвътре. Така че 100% гаранция срещу зараза със салмонела няма ако ще се консумират сурови. А микроба умира при висока температура, само обработка на водна баня не го убива. :!:


 Profile  
 
 Рецепта: Сурови яйца
Сготвено на: 02 Апр, 2008 10:49 am Сря 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 19 Юни, 2007 12:08 am Вто
Мнения: 1062
А и яйчената черупка има много добри пропусквателни свойства,затова в еврейската кухня ги варят с люспи на лук,японците със зелен чай или бульон,а китайците във соев сос.


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 41 мнения ]  Към страница Предишна  1, 2

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB