Абе какво вегетарианство?! В 75% от случаите гъбите ги папаме с мръФка.
Та след тези потопи дойде времето на гъбите. От 2 седмици обикаляме Джонсови Поляни, но имахме слука само с пачи крак.
Принципно има 1 двойник, който не е отровен, а неядлив, става доста по-голям и по-оранжев и не расте в групи а самотно. Ако не сте сигурни все пак не берете.
Обаче от 2-3 дни тръгна и манатарката!!
Бях писал някъде (във вегетарианство) - манатарката няма двойник. Има Дяволска гъба - слабо отровна манатарка. БИрете спокойно, ако попаднате на находище. Като режете пънчето, ако то посинее силно сте попаднали (90%) на дяволската гъба. Нея хвърлете, а си съберете другите.
Ако си "наловите" достатъчно - не бланширайте и не замразявайте. Аромата им бяга и не че не са вкусни, но няма нищо общо с това което трябва да бъде. Yeah каква длибокомъдрена мисъл
. Вземете си две, три сита (рамка от метър на метър с мрежа против насекоми), почистете и нарежете гъбетата на резенчета, разстелете върху ситата и оставете на сухо проветриво място. Да дишат и от долу. Всеки ден разбърквайте поне по веднъж, за да не слепват отделните парченца. След 40-50 дни може да се каже, че би трябвало да са изсъхнали. Съхраняват се на сухо в книжни торби (McDonald's са иделайни
). После стават и за сосове, и за разни манджички, и за салатка.....
Днес, утре ще пусна рецепта за свински каренца със сос от манатарка със снимки. Уфф УкапаФ се!