Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 16 Апр, 2024 11:43 am Вто

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 14 мнения ] 
Message
 Рецепта: Прясно мляко
Сготвено на: 02 Авг, 2005 11:17 am Вто 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Голям мързел ме е налегнал нещо в тези жеги, та затова не съм поглеждал, дали вече някой се е изказал по тази тема.

Въпросът ми е продиктуван от темата с домашната рикота, където пише, че млякото много бързо се разваляло в тия жеги. Та:

Какво мляко ползвате? Нормално прясно или т.н. UHT?


 Profile  
 
 Рецепта: Прясно мляко
Сготвено на: 02 Авг, 2005 11:55 am Вто 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Доскоро купувах обикновено пастьоризирано, за кефирената гъба. За нея то е най-полезно. Сега минах на сухо - храня я, колкото да не умре от глад.


 Profile  
 
 Рецепта: Прясно мляко
Сготвено на: 02 Авг, 2005 3:19 pm Вто 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Не ставаше дума за отглеждане на гъбички и други култури, а за лична консумация и за готвене. :lol:


 Profile  
 
 Рецепта: Прясно мляко
Сготвено на: 02 Авг, 2005 6:46 pm Вто 

Дегустатор

Offline
Готви от: 09 Май, 2005 1:38 pm Пон
Мнения: 136
Location: София
Ние си купуваме само [hide]Мегле[/hide], защото не се вкисва. Иначе всяка седмица получавам по 4литра домашно, току-що издоено, още топло, което обработвам в микровелето и го заквасвам. Така си спестявам купуването на кисело мляко. Е, разбира се си оставям и по малко за гъбичките - те затова растат така бързо при мен, защото хапват истинско млекце. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Дори си имаме за раздаване, ако някой иска, че ми е жал да ги изхвърлям.


 Profile  
 
 Рецепта: Прясно мляко
Сготвено на: 02 Авг, 2005 6:49 pm Вто 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
Пиши ме в списъка на желаещите :lol:


 Profile  
 
 Рецепта: Прясно мляко
Сготвено на: 03 Авг, 2005 10:53 am Сря 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Наистина няма нищо по-хубаво от токущо издоеното мляко. Едно лято в Родопите една баба ни даваше всеки ден по една тенджерка и си го пиехме с голям кеф, след кипване, естествено.
Но тук в София и ние купуваме само UHT, защото е дълготрайно. Но за по-претенциозните то май не е много удачно, защото ... и аз не знам всъщност защо.


 Profile  
 
 Рецепта: Прясно мляко
Сготвено на: 03 Авг, 2005 11:40 am Сря 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
У дома започнахме да купуваме прясно мляко, откакто се появи гъбата. Иначе за готвене използвам сухо, по-удобно е.
Малкият доскоро ядеше само кисело (напоследък и него не го поглежда :evil:)


 Profile  
 
 Рецепта: Прясно мляко
Сготвено на: 03 Авг, 2005 1:28 pm Сря 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Какво му е по-удобното на сухото? Не трябва ли първо да го разтваряш?


 Profile  
 
 Рецепта: Прясно мляко
Сготвено на: 03 Авг, 2005 1:54 pm Сря 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Алеко написа:
Какво му е по-удобното на сухото?...

Това, че ако ми трябва 1/2 ч.ч. не купувам цял литър. Пък и не се пресича 8)
А разтварянето е много лесно - правя гъста кашичка с малко вода, разбивам с миксерчето за фрапе, доливам вода и е готово - за около 40 секунди.


 Profile  
 
 Рецепта: Прясно мляко
Сготвено на: 03 Авг, 2005 2:10 pm Сря 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Явно имате по-други хранителни навици и не пиете прясно мляко. (Ох, забравих, вече го беше писала. :oops: ) Ние пък си го пием дюс, както и в кафето.


 Profile  
 
 Рецепта: Прясно мляко
Сготвено на: 03 Авг, 2005 2:16 pm Сря 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Алеко написа:
...Ние пък си го пием дюс...
За съпругата ти не знам, ама теб те видях да го разреждаш с бира :mrgreen:


 Profile  
 
 Рецепта: Прясно мляко
Сготвено на: 03 Авг, 2005 2:26 pm Сря 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
biskvitka написа:
Алеко написа:
...Ние пък си го пием дюс...
За съпругата ти не знам, ама теб те видях да го разреждаш с бира :mrgreen:


Не беше чак толкова лошо. Щом чичо ви Стайнбек го е написал, значи се пие, си рекох. Освен това съм пил и мляко с портокалов сок.


 Profile  
 
 Рецепта: Прясно мляко
Сготвено на: 27 Авг, 2005 10:03 am Съб 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 30 Яну, 2005 12:46 pm Нед
Мнения: 543
Прясно мляко ям само по принуда. Наблягам на киселото, докато майка ми - обратно. Досега не ми бе хрумвало да използвам сухо, но сега ще се възползвам, защото тя не мойе да изпие цяла ботилка и млякото се разваля. Иначе ползвам кисело мляко "Здравец" и по инерция и прясно такова. Много мразя киселото мляко да не ми е кисело и след известни проби се спряхме на " Здравец". Никакакво данон и т.н. Пробвал съм и "Елена" и много ми харесва!


 Profile  
 
 Рецепта: Прясно мляко
Сготвено на: 27 Авг, 2005 10:12 am Съб 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 30 Яну, 2005 12:46 pm Нед
Мнения: 543
biskvitka написа:
Доскоро купувах обикновено пастьоризирано, за кефирената гъба. За нея то е най-полезно. Сега минах на сухо - храня я, колкото да не умре от глад.

Като се разходих из форума и потърсих, никъде не видях що е туй кефир и има ли той почва у нас. Ще помоля Курабийката да ни обясни.


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 14 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB