Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 16 Апр, 2024 1:15 pm Вто

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 24 мнения ] 
Message
 Рецепта: Сусамов тахан
Сготвено на: 03 Авг, 2005 11:52 am Сря 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Купих един, който ми горчи. Такъв ли трябва да е на вкус или в магазина не са го съхранявали правилно?


 Profile  
 
 Рецепта: Сусамов тахан
Сготвено на: 03 Авг, 2005 12:11 pm Сря 

Дегустатор

Offline
Готви от: 09 Май, 2005 1:38 pm Пон
Мнения: 136
Location: София
Истинския сусамов тахан е светъл и е с много приятен вкус - точно като че ли ядеш сусамово семе. Има един вкус, който леко наподобява нагарчане, но не точно. Може това да те обърква, ако е стар - мирише на гранясала мазнина. Употребява се по много малко - 1-2 супени лъжици в комбинация с патладжани, нахут и задължително с лимонов сок и добавка на малко зехтин. Така поне правят тези дето са го измислили. Продава се и друг тахан - слънчогледов - той е по-тъмен на цвят и даста по- евтин и вкуса му е по-тежък - мирише на кюспе. ;) За подсилване на организма и за разни ставни заболявания съм чувала, че се бъркат равни части тахан мед и лимон и се хапва по 1с.л. 3пъти на ден. Туй е от мен по въпроса.


 Profile  
 
 Рецепта: Сусамов тахан
Сготвено на: 03 Авг, 2005 12:28 pm Сря 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Мирише много приятно, на сусам. Май съм попрекалила с количествата :oops: , ама гледах да е точно по рецептата.


 Profile  
 
 Рецепта: Сусамов тахан
Сготвено на: 03 Авг, 2005 1:02 pm Сря 

Дегустатор

Offline
Готви от: 09 Май, 2005 1:38 pm Пон
Мнения: 136
Location: София
Значи ще си нагодиш количествата по твоя вкус и да не ти пука. ;)


 Profile  
 
 Рецепта: Сусамов тахан
Сготвено на: 09 Авг, 2005 7:39 pm Вто 

Дегустатор

Offline
Готви от: 10 Юли, 2005 8:44 pm Нед
Мнения: 74
Location: София
Става и на филийка; сполучливо. Вкъщи се оказахме с едно бурканче и изгаряхме от любопитство как е. Прилича малко на фъстъчено масло.

Но и нашето имаше малко по-силничък вкус, така че мажете на тънък филм.

Обаче: нещо му липсва. Нещо съвсем мъничко и не знам какво е. Идеи?


 Profile  
 
 Рецепта: Сусамов тахан
Сготвено на: 09 Авг, 2005 11:19 pm Вто 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
полуобувка написа:
Става и на филийка; сполучливо. Вкъщи се оказахме с едно бурканче и изгаряхме от любопитство как е. Прилича малко на фъстъчено масло.

Но и нашето имаше малко по-силничък вкус, така че мажете на тънък филм.

Обаче: нещо му липсва. Нещо съвсем мъничко и не знам какво е. Идеи?


Мъничко захар или мед, защото доминира мазният привкус.
Аз бих опитал и със сол и черен пипер в соления вариант, но то е защото обичам повече солено отколкото сладко.
Последно: Филийка ръжен хляб, намазана със сусамов тахан, посолена, поръсена с много малко черен пипер, отгоре тънък резен домат.


 Profile  
 
 Рецепта: Сусамов тахан
Сготвено на: 10 Авг, 2005 9:34 am Сря 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Чехълче, защо не сложиш малко лимон? Става много приятно.


 Profile  
 
 Рецепта: Сусамов тахан
Сготвено на: 10 Авг, 2005 9:57 am Сря 

Дегустатор

Offline
Готви от: 10 Юли, 2005 8:44 pm Нед
Мнения: 74
Location: София
Имам предвид да е само върху филийка. Струва ми се че идеята с лимона някак си не се връзва с филийката.

Но благодаря за идеите. Ще се пробва. Обещавам в скоро време да публикувам рапорт "Върху употребата на сусамов тахан в сандвичостроенето".

Вие продължавайте да подсказвате


 Profile  
 
 Рецепта: Сусамов тахан
Сготвено на: 10 Авг, 2005 10:08 am Сря 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
На мен в чист вид таханът не ми харесва (то е като да пиеш соев сос), но в дипове е доста приятен.
Пък после самите дипове си ги мажем на филии :mrgreen:


 Profile  
 
 Рецепта: Сусамов тахан
Сготвено на: 10 Авг, 2005 11:57 am Сря 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Защо лимонът да не се връзва с филийката? Нямах предвид да поръсиш лимон върху самата филийка, а да го добавиш към тахана.


 Profile  
 
 Рецепта: Сусамов тахан
Сготвено на: 10 Авг, 2005 12:27 pm Сря 

Дегустатор

Offline
Готви от: 10 Юли, 2005 8:44 pm Нед
Мнения: 74
Location: София
Quote:
Защо лимонът да не се връзва с филийката


Това е един интересен въпрос на който ще потърся отговор по време на изследванията си.


 Profile  
 
 Рецепта: Сусамов тахан
Сготвено на: 18 Фев, 2008 1:42 pm Пон 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
И аз да си кажа за тахана. На мен страшно ми хареса. Мога да си го ям и така, но това е вероятно поради пристрастяване към сусамовото семе. А иначе, разбъркан с мед става невероятен, за мазане на филийки. Все едно че ядеш халва, ама не е твърда, а се маже.
Днес го пробвах и на хумус. Хареса ми, но не бях сложила чесън поради други, неядящи чесън граждани (майка ми в случая). Вероятно с чесън ще е доста по-добре. Пробвах тази рецепта, но без чесъна и ядките(щото нямах в къщи). Не знам защо, но ми се щеше да добавя и червен пипер и черен пипер в тази комбинация. Абе изобщо, таханът е страшна работа.


 Profile  
 
 Рецепта: Сусамов тахан
Сготвено на: 18 Фев, 2008 3:46 pm Пон 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
Маца, слагай смело червен пипер. В етнически ресторант винаги са ми сервирали хумуса така - полят със зехтин и поръсен с червен пипер, и поне мъъъничко чесън. С черен пипер не съм пробвала, но това не ти пречи ти да си пробваш. ;)

Image


 Profile  
 
 Рецепта: Сусамов тахан
Сготвено на: 18 Фев, 2008 4:25 pm Пон 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
Мерси IPA, още довечера ще произведа нова партида. Че ми остана и нахут и тахан, пък и чесън ще мога да ям на воля. :) А най-вече ще взема пасатора, че днес на обяд го произвеждах с мачкане на нахута с вилица, че пасатор има само свекървата в момента.


 Profile  
 
 Рецепта: Сусамов тахан
Сготвено на: 18 Фев, 2008 5:04 pm Пон 
User avatar
vertically challenged

Offline
Готви от: 27 Мар, 2006 2:02 pm Пон
Мнения: 1645
Location: София
Такааа, ивинете за спама, но това с пасатора е много навременна реплика! Да разбирам ли, Маце, че спокойно може да се прави хумус с все люспите? Че досега от неясни тревоги се мъчих като добиче да претривам през цедка :evil:


 Profile  
 
 Рецепта: Сусамов тахан
Сготвено на: 18 Фев, 2008 5:36 pm Пон 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
Куцо пиле написа:
Такааа, ивинете за спама, но това с пасатора е много навременна реплика! Да разбирам ли, Маце, че спокойно може да се прави хумус с все люспите? Че досега от неясни тревоги се мъчих като добиче да претривам през цедка :evil:


Ми, аз от тук някъде се сдобих с тази свежа идея за пасатора. Иначе днес си ги намачках с вилица, заедно с люспите и да кажа, че хич не беше толкова трагично, даже не ги усещах. Ама може нечие по-финно и аристократично небце да не понесе факта, знам ли. :)


 Profile  
 
 Рецепта: Сусамов тахан
Сготвено на: 18 Фев, 2008 6:04 pm Пон 

Дегустатор

Offline
Готви от: 13 Авг, 2007 12:50 pm Пон
Мнения: 466
Пасаторът ми е пръв спасител за всичко с нахут, нищо че при предварителната обработка голяма част от люспите падат. Имаше един момент когато карах почти на бебешка храна и оттогава пасаторът си остана много употребявана вещ в кухнята за крем-супи, зеленчукови сосове, пюрета и пр. смеси, които трябва да дойдат що-годе хомогенни...

Относно вкуса на тахана, и на мен леко ми горчи, но със смления суров сусам положението е същото, така че приемам, че е по-скоро лично усещане, отколкото проблем с тахана.


 Profile  
 
 Рецепта: Сусамов тахан
Сготвено на: 12 Май, 2009 12:45 pm Вто 
User avatar
vertically challenged

Offline
Готви от: 27 Мар, 2006 2:02 pm Пон
Мнения: 1645
Location: София
Какво мога да го направя тахана освен на хумус? Преди месец закупих бурканче тахан с хумусни цели, но забравих да купя нахут :oops: Та сега си стои в хладилника и чака (ако не се е развалил вече...)
Та, ако все още става, в какво мога да го туря? Освен намазан на филийка с мед.


 Profile  
 
 Рецепта: Сусамов тахан
Сготвено на: 12 Май, 2009 5:09 pm Вто 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Пиле, моят тахан стоя в хладилника цяла година (предвидливо си го разделих с комшийката, която го яде с мед за подсилване) и нищо не му стана.

Освен в хумус, го слагам и в баба гануш, който правя с купени замразени печени патладжани.


 Profile  
 
 Рецепта: Сусамов тахан
Сготвено на: 12 Май, 2009 5:24 pm Вто 
User avatar
vertically challenged

Offline
Готви от: 27 Мар, 2006 2:02 pm Пон
Мнения: 1645
Location: София
Биски, видях я рецептата за баба гануш, ама нямам патладжани и не знам кога ще имам. Замразени пък хич не съм виждала... Засега си харесах соса от една рецепта на Точица, но всъщност ми беше интересно дали освен в сосове и дипове може да се слага? Като съставка за някаква манджа, примерно, нещо такова...


 Profile  
 
 Рецепта: Сусамов тахан
Сготвено на: 13 Май, 2009 5:22 pm Сря 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
Може Пиле, може.

Остава да си избереш.


 Profile  
 
 Рецепта: Сусамов тахан
Сготвено на: 14 Май, 2009 9:21 am Чет 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
IPA написа:
Може Пиле, може.

Остава да си избереш.


И да докладваш. :)


 Profile  
 
 Рецепта: Сусамов тахан
Сготвено на: 14 Май, 2009 9:56 am Чет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 19 Юни, 2007 12:08 am Вто
Мнения: 1062
Вчера опитах такава Tahinоsalata, като в състава пише , че има чесън, лимонов сок, зехтин и сол. Лично на мен не ми хареса, но аз недолюбвам тахана, иначе някои я харесаха.


 Profile  
 
 Рецепта: Сусамов тахан
Сготвено на: 14 Май, 2009 2:31 pm Чет 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
Миш, това си е традиционен сос тахини, но вкуса му много зависи от качеството на тахана. Предлага се като мезе и се загребва с пита бред.


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 24 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB