Следва статия от в. "Дневник" от сряда, 14.09.2005 Понеже не знам дали имате достъп, ви я пускам така.
Диетичният маргарин ще се обозначава като "лек"
ЕКАТЕРИНА СТОИЛОВА 13/9 - 17:30 ч.
Производителите на маргарин и масло вече трябва да слагат допълнителни означения върху опаковките, за да се ориентират потребителите какво точно мажат на филиите
Само маргаринът, който съдържа до 2 процента животинска мазнина, може да се означи като "растителен" и това задължително трябва да се постави върху опаковката на продукта. Това е разписано в Наредбата за специфичните изисквания към мазнините за мазане, която влиза в сила от петък. Нормативът е приет в средата на март тази година, но дава шестмесечен гратисен период, така че производителите и търговците да променят навреме етикетите на продукцията си.
Наредбата указва какви надписи да се поставят върху мазнините, предназначени за консумация, съдържащи поне 10 и не повече от 90 на сто мазнини от общата маса. Изискването важи за масло, сметана, маргарин и други вещества, които остават в твърдо състояние при температура 20 градуса по Целзий и са годни за мазане. Чистите мазнини трябва да бъдат поне две трети от сухото вещество, е записано още в наредбата.
Предписанията не се отнасят за продукти, които ще се обработват впоследствие, като например суровина за производството на млечни и животински продукти, поясняват експерти. Търговските наименования за всичките продукти ще се поставят върху етикетите на продуктите, гласи още наредбата. Означенията се отнасят освен за мазнините, които се продават в магазините, и за тези, които се доставят в ресторанти и други заведения за обществено хранене. Производителите и търговците могат да използват и географски имена, ако те вече са били защитени в Патентното ведомство по Закона за марките и географските означения.
Традиционното наименование "масло" ще се поставя само върху продукти, произведени от мляко или сметана, се казва в наредбата. Съдържанието на млечни мазнини в маслото трябва да бъде най-малко 62%, но под 75 на сто млечна мазнина, гласи наредбата. Ако съдържанието на мазнините е намалено и съставляват от 41 до 60% от общото съдържание на продукта, те се означават като "леки". Освен наименованието "лек маргарин" може да се използват и понятията "халварин" и "минарин". Съдържанието на мазнина в продуктите за мазане се посочва като средна величина в проценти с цяло число, като при необходимост средното съдържание на мазнина се закръглява.
Освен съдържанието на мазнини върху етикетите трябва да се описват и останалите съставки на продукта, както сочат изискванията за етикетирането на хранителните продукти. Всички данни върху етикета трябва да са написани ясно и да са разбираеми за потребителите. Целта е да се виждат лесно и да не могат да се изтриват при съхранение или при употреба. Там където има смеси от растителни и животински продукти, задължително трябва да се опише количеството на отделните съставки. Върху етикетите не трябва да се пропуска и съдържанието на сол спрямо общата маса на стоката, се казва още в наредбата.
Името на продукта трябва да съответства на неговото съдържание, гласи още нормативният документ. Забранено е друг вид продукти да носят наименованията масло, маргарин или смес за мазане, които са регламентирани с наредбата.
--------------------
Новите обозначения на мазнините
Търговско наименование - Съдържание на мазнина
Масло - От 80 до 90% млечна мазнина и до 16% вода
Три четвърти масло - От 60 до 62 на сто млечна мазнина
Една втора масло - От 39 до 41 на сто млечна мазнина
Млечна паста за намазване - От 39 до 80 на сто млечна мазнина
Маргарин - 80 до 90 на сто съдържание на растителни или животински мазнини
Три четвърти маргарин - 60 до 62 на сто растителни или животински мазнини
Една-втора маргарин - 39 до 41 на сто растителни или животински мазнини
Смес за мазане - 80 до 90 на сто растителни или животински мазнини
Три четвърти смес за мазане - 60 до 62 на сто растителни или животински мазнини
Една втора смес за мазане - 39 до 41 на сто растителни или животински мазнини
---------------
Контролът върху продуктите ще се извършва от регионалните инспекции за опазване и контрол на общественото здраве (РИОКОЗ - бившите ХЕИ), които по закон инспектират качеството на хранителните изделия. От всеки продукт може да се вземе до пет проби и ако се установят нарушения, се налагат санкции по закона за храните. Инспекторите няма да санкционират търговци, които продават изделия в старите опаковки. Те ще останат в магазините до изтичането на срока им на годност, гласи още наредбата.
|