Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 21 Окт, 2019 12:51 pm Пон

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 18 мнения ] 
Message
Сготвено на: 07 Окт, 2005 1:39 pm Пет 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Става дума за алкохола, с който готвим. Съдържанието на бара е отделна тема, която можем да разнищим във форума на Русокоска ;)

С какъв алкохол готвите у дома? Без какво не можете? Обичате ли да експериментирате?

В шкафа за продукти в момента имам малко водка, от която сипвам в боба, за да се свари по-бързо.

Обичам сосове с вино (и бяло, и червено), обожавам винен кебап и френския му вариант Бьоф бургиньон.

С бира правя панировка за риба и зеленчуци, както и бирен Наполеон.

В сладкишите за аромат слагам коняк, ром, а преди време правих един кекс с уиски.

Правих кремове с ликьор, но сега, докато малкият все още е малък, се въздържам.


Сега е ваш ред :mrgreen:!


 Profile  
 
Сготвено на: 07 Окт, 2005 3:35 pm Пет 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
Водка за боба? Това чудо не го знаех, ще пробвам. Чиста водка използвам за прибавка към бухтички и други пържени неща, за да не поемат много мазнина. Имам обикновено червени десертни вина /през зимата слагам в полския бигос/, водка "Жубрувка" и унгарска черешова ракия за маринати на меса, също узо "Mini" в малки сладки бутилчици по 200мл, идеални за готвене, задължително - за риби /особено пастърва/ или пиле, но е много специфично, доста хора не обичат анасон. Знайно е, че се готви с много качествен алкохол, но някак в повечето случаи не ми се откъсва от сърцето на ливна някое 12-годишно в манджата... а би трябвало. И пенливо вино би било добре да се намира, но все го изпиваме... :oops:


 Profile  
 
Сготвено на: 10 Окт, 2005 8:58 am Пон 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 13 Окт, 2004 10:37 am Сря
Мнения: 470
Повечето от нещата които изброихте ги чува за първи път. Много сте ми полезни. Благодаря! ;) Аз кисна пилешкото месо във водка, а много харесвам свинското като е престояло в червено вино и лук. За печене на меса ползвам бира или вино. Майка ми прави една "Вълшебна манджа" ;) - така сме я кръстили, която също е с вино. Довечера ще я питам за рецептата и ще ви я постна. И май се изчерпах :oops:


 Profile  
 
Сготвено на: 10 Окт, 2005 12:28 pm Пон 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
:) Аз на боба слагам ракия-водка у дома не се задържа повече от 48 часа.. :twisted: .Ако случйно имам -марината за пилешко ,ако не здраве да е.

Вино- в много сосове и манджи освен изброените по горе , в "Болонезе" ,в разни задушени мръвки (месо,разни сирена,черене пипер и вино),с пилешки дробчета и гъби..на много места,сега ми е трудно да изброявам ,но участва ли йена или гювеч ..в повечето случай винцето (бяло или червено според случая) не е излишно.. ;) Тази марината ,за която Русокоска пише е любимата на свекърва ми + черен пипер и чубрица. :)
А,сетих се майка ми правеше едни сладки с вино ,много ги обичах като малка.

Бира-в панировка, за прословутата рецепта ,за която Крис вече писа-"Пиле на шише",майка ми пък прави пиле с картофи полято с бира..любимо ястие от детството. :)

Ако по някъква случайност има залежал Коняк или друга кехлибарена течност (освен ако не го скрия специално , никога не се случава) ,за сладкиши ,веднъж в "Свинско с ябълки и сини сливи" като заместител на шерито..,за аржентинското вретено ,за което вече съм писала..пак много рецепти,жалко че не се задържа много.. :(


 Profile  
 
Сготвено на: 10 Окт, 2005 12:51 pm Пон 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4691
Location: София
ludetina написа:
А,сетих се майка ми правеше едни сладки с вино ,много ги обичах като малка.

...................................................................................................................
.................майка ми пък прави пиле с картофи полято с бира..любимо ястие от детството. :)
Хич и не се съмняваме :mrgreen: :twisted: :mrgreen: :lol:. Отивам да окъсам босилека на жената ;).


 Profile  
 
Сготвено на: 10 Окт, 2005 2:32 pm Пон 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
:roll: К'во да ти кажа батка (много популярно обръщение напоследък..пък аз държа да съм в крак с времето)..просиш си го! :mrgreen: А ,беше и предупреден.. :-?


 Profile  
 
Сготвено на: 10 Окт, 2005 2:57 pm Пон 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4691
Location: София
А може ли вместо босилек, да ме накажеш с някоя друга подправка?


 Profile  
 
Сготвено на: 10 Окт, 2005 3:30 pm Пон 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
Дадено-само си избери:мента,джоджен,индрише,кимион,ким.. :P


 Profile  
 
Сготвено на: 10 Окт, 2005 6:07 pm Пон 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4691
Location: София
ludetina написа:
мента,джоджен,индрише,кимион,ким.. :P
Не по врат, а по шия


 Profile  
 
Сготвено на: 11 Окт, 2005 9:01 pm Вто 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
В къщи винаги има винце, от което се излива в какви ли не манджи. От време на време се завърта някоя бутилка шери, ама буля я пресушава за нула време и не остава за готвене. Уискито пък аз не си го давам. Така че остава само виното.


 Profile  
 
Сготвено на: 09 Ное, 2005 12:02 am Сря 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 30 Яну, 2005 12:46 pm Нед
Мнения: 543
Ние ползваме вино, ама мн рядко.


 Profile  
 
Сготвено на: 28 Май, 2006 2:48 pm Нед 
User avatar
vertically challenged

Offline
Готви от: 27 Мар, 2006 2:02 pm Пон
Мнения: 1645
Location: София
Ау, ау, това за водката като маринат ме изуми! За други концентрати знаех, ама за водката - не. За мен това е най-лошо миришещия алкохол, а пък и след един хмх инцидент отпреди три години (уж качествена, а след това излязох от таксито хоризонтално...) вкъщи такова нещо не се свърта хич. интересно звучи обаче. Аз ползвам биричка много - пилето ми с бира ми е голяма гордост. Виненият кебап ми е любима манджа, а и честичко си мариновам месото за печене или задушаване с винце, най-вече червено, но снощи измариновах едни плешкести пържолки с бяло и станаха невиждано крехки :mrgreen:


 Profile  
 
Сготвено на: 28 Май, 2006 3:09 pm Нед 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Куцо пиле написа:
Ау, ау, това за водката като маринат ме изуми! ...

Сетих се за тази рибка, тя също се маринова с водка 8)


 Profile  
 
Сготвено на: 28 Май, 2006 5:41 pm Нед 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
Куцо пиле написа:
За мен това е най-лошо миришещия алкохол

Добрата водка не би трябвало да има мирис, но ако хич не можеш да я гледаш след "хоризонталния" инцидент, пробвай с разреден етилов спирт 70о от аптеките - там поне е сигурно, че е чист. Миризмата на спирт изветрява след ден или при топлинна обработка.


 Profile  
 
Сготвено на: 28 Май, 2006 9:19 pm Нед 
User avatar
vertically challenged

Offline
Готви от: 27 Мар, 2006 2:02 pm Пон
Мнения: 1645
Location: София
Благодаря, наистина ценна информация :) Обаче не мога да си представя водка, която не мирише... дестилат дестилат, ама... сега се сещам, че водката, която миришеше най-слабо беше А......т, ама това беше докато пиех водка. А съм чувала, че спиртът е най-добър за напиване, 'щото бил най-чист алкохола :roll: странни неща, тази тема за дестилатите трябва да я разуча... Мерси, Точице :mrgreen:


 Profile  
 
Сготвено на: 29 Май, 2006 9:37 am Пон 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Вие нещо сте се ошашавили! Как може и да си помислите дори да ползвате водка за нещо друго освен за Bloody Mary!?


 Profile  
 
Сготвено на: 29 Май, 2006 10:58 am Пон 
User avatar
vertically challenged

Offline
Готви от: 27 Мар, 2006 2:02 pm Пон
Мнения: 1645
Location: София
Ами то затова вече на чисти спирт минахме :mrgreen: Който може да пие Блъди Мери, моля! Който, като мен, се затруднява баш това питие, си прави съответните поправки в кулинарните навици! :lol:


 Profile  
 
Сготвено на: 29 Май, 2006 11:01 am Пон 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
То си зависи от водката. Ако цената й е 3 - 4 лева бутилката или "мирише" - директно в манджата.

:mrgreen:


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 18 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB