Въпросът ти малко ме озадачи. Признавам си, досега бях чувала за използването на това масло само за козметични цели, както и в производството на хранителни добавки.
Поразрових се из интернет и намерих интересна информация.
Оказа се, че това е много полезно масло.
То съдържа полимастноненаситени киселини и хранителната му стойност не отстъпва на тази на слънчогледовото, соевото и царевичното олио.
Маслото от гроздови семки се приготвя предимно от остатъци от производството на вино. Затова някои видове имат гроздов вкус.
Това масло има свойството да подчертава аромата на други продукти, затова често се използва за салатни заливки и маринати.
Олиото е рафинирано, затова в него може да се пържи, става и за печене (и на сладкиши
).
Олиото от гроздови семки подпомага регулирането на нивото на холестерин, като по този начин има благоприятно влияние върху мастната обмяна.
Другият съществен плюс е много доброто влияние върху красотата - заздравява ноктите и прави кожата по-гладка и красива.
Може да се използва и външно, за маски.