Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 20 Сеп, 2019 7:04 pm Пет

Всички времена са UTC + 2 часа
Post new topic Reply to topic  [ 17 мнения ] 
Message
Сготвено на: 29 Ное, 2005 3:50 pm Вто 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4691
Location: София
Наскоро си купих кисело мляко. Това, разбира се ми се е случвало и друг път, но специално в този случай попаднах на Данон фамилия. Тъй като цялата серия на Данон има много силно присъствие по медийните реклами, аз по своему бях очарован от възможността да стана равноправен член на многобройното световно общество, консумиращо продуктите на Данон. Тъй като не съм специалист по технологиите на производство на кисело мляко, не съм в състояние да оценя компетентно и по достойнство величието на серията Данон и превъзходството й над другите прости български кисели млека. Като аматьор-консуматор обаче, не успях да отбележа някакви вкусови разлики и предимства. Този факт не говори добре за моите интелектуални заложби, но все пак признатото невежество е половин невежество (ако мога да се позова на известната мъдрост за признатия грях).

Пиша това, не за да правя анализ на фирмите-монополи или млекопреработвателните компании, а поради факта, че след като изконсумирах споменатия продукт, преди да изхвърля кофичката (разбира се съобразно всички еко-нормативи, описани на упоменатата кофичка), прочетох върху нея едно много ласкаво обръщение към редовия консуматор, лично от изпълнителния директор на Данон-Сердика АД. Привеждам го цялото, така както успях да го прочета:

Quote:
DANONE

Фамилия™ прясно краве мляко, пълномаслено 3%

Драги приятелю,

Прясно мляко Данон Фамилия е произведено със специална грижа за здравето на теб и твоето семейство.

Ние подбираме сурово мляко от най-добрите млечни райони на България и от най-добрите ферми, отговарящи на европейските стандарти за хигиена и световно известната система за контрол на качеството “Данон”. Тази система включва над 600 анализа всеки ден, които гарантират свежия вкус, натуралността и чистотата на продукта.

Лично гарантирам, че в този продукт не се добавят консерванти, сухо мляко и други вещества, които биха променили неговия естествен вкус и затова е много полезно за растежа на децата.

Внимателната обработка на млякото и използването на най-модерна технология запазват в него всички полезни ензими, витамини и минерали, необходими за вашето здраве.

Нашето пълномаслено прясно мляко е с чудесен натурален вкус и е готово за директна консумация.

Пий го със здраве!

Генерален директор

на Данон Сердика АД

Ще си позволя непрофесионалния коментар, върху гореизложеното послание.

“Прясно мляко Данон Фамилия е произведено със специална грижа за здравето на теб и твоето семейство.”

Изключително ласкаво!!! Винаги е добре да знаеш, че някой мисли за теб и е вложил специални грижи за твоето здраве (и на твоето семейство) в точно определената кофичка, която ти ще си купиш, и съответно е изпратил точно тази кофичка на точната бакалия, откъдето да си я закупиш. Защото, само като си представя, че можеше моята кофичка да попадне в някой магазин в Каспичан!!! Как ще се добера точно до този магазин, за да си я доставя? Но… при тези специални грижи, такъв вариант е разбира се изключен.

“Ние подбираме сурово мляко от най-добрите млечни райони на България и от най-добрите ферми, отговарящи на европейските стандарти за хигиена и световно известната система за контрол на качеството “Данон”. Тази система включва над 600 анализа всеки ден, които гарантират свежия вкус, натуралността и чистотата на продукта.”

С първата част от това послание мога да се съглася, тъй като не са ми известни никакви европейски стандарти, отнасящи се до хигиена на млечни райони и въобще си нямам понятие за хигиенните стандарти на фермите. Предполагам, че не би трябвало да се различават съществено от тези на кварталната шкембеджийница.

Относно световно известната система за контрол на качеството “Данон”, отново изпадам в същото срамно положение на грубо невежество. Една толкова световно известна система, и само аз – един единствен невежа от една никому известна балканска държава, не само че не знам нищо за нея, а даже и до този момент не бях подозирал, че съществува!!! Толкова ме е срам, че се чудя как най-бързо и ефикасно да потъна в земята… И, забележете, тук става дума за система, включваща над 600 анализа дневно!!! На това може да завиди и “Лукойл Нефтохим”, защото едва ли на територията на цялата рафинерия се правят повече от 500 анализа дневно! Единственото успокояващо е, че не е уточнено, дали става дума за 600 различни анализа или за един анализ, който се прави 600 пъти. Ако е вярно второто, това значи, че Данон преработват малко над 600 гюма мляко дневно, което не ги поставя много над коя да е селска мандра. Разбира се, възможно е и да се правят проби над 600 произволно избрани гюма, а резултатите гарантиращи свежия вкус, натуралността и т.н. да се усредняват и екстраполират и над останалите продукти. Лошото е, че постановките на тази световно известна система са фирмена тайна и нямаме никакъв начин да научим истината, освен ако не прибегнем към фирмен шпионаж.

“Лично гарантирам, че в този продукт не се добавят консерванти, сухо мляко и други вещества, които биха променили неговия естествен вкус и затова е много полезно за растежа на децата.”

Не знам защо, но тези гаранции ми звучат като гаранциите на царя, свързани с прословутите му осемстотин дни. Склонен съм да вярвам, че господин изпълнителният директор на Данон лично никога не е добавял консерванти и прочие вещества в млякото, така както съм и убеден, че никога изпълнителният директор на Лукойл-Нефтохим лично не е добавял катализатори за оптимизиране на химичните процеси в нито едно производство в рафинерията. Относно естествения вкус на киселото мляко – едва ли вече някой го помни какъв е бил. Силно съм учуден обаче от връзката между недобавянето на консерванти и растежа на децата!!! Това направо си е тема за докторска дисертация! Аз например до този момент не знаех, че когато в края на зимата сложим малко натриев бензоат в киселото зеле, за да не се вмирисва допълнително, това спира растежа на децата. Синът ми в момента е 190 см., и ако не бях имал глупостта да добавям консерванти в маринованите камби и туршията, сега сигурно щеше да е над 220 и с гордост щях да го изпратя за баскетболист в NBA!

Позволявам си една препоръка към другите непросветени млекоконсуматори – ако ви се струва, че децата ви израстват на височина, не си мислете, че това е вследствие на известния процес на акселерация. По-скоро забранете им най-категорично киселото мляко Данон – ако някога все пак им се прииска мляко – има толкова много други недобросъвестни производители, които не правят по 600 анализа дневно, но пък за сметка на това тъпчат млякото си с всевъзможни консерванти и прочие.

“Внимателната обработка на млякото и използването на най-модерна технология запазват в него всички полезни ензими, витамини и минерали, необходими за вашето здраве.”

Това, че млякото се обработва внимателно е добре, но аз лично под термина внимателна обработка разбирам, че внимателно се прелива от един съд в друг или, че се внимава при пълненето на кофичките, в резултат на което по-малко мляко се излива на земята, с други думи процента на загубите се намалява, което води до повишаване на икономическия ефект. Всичко това, както казах е добре, но аз лично не чувствам особена заинтересуваност спрямо счетоводния баланс на Данон-Сердика АД.

“Нашето пълномаслено прясно мляко е с чудесен натурален вкус и е готово за директна консумация.”

Това е изключително полезен съвет, защото не е изключен варианта, някой некомпетентен да вземе първо да го вари или пържи, преди да започне да го яде. Ще отбележа за пълнота, че е пропуснато да се укаже как точно трябва да се отвори кофичката – отгоре или отдолу, как да се консумира млякото – с лъжица или вилица или трябва първо да се разклати и може направо да се пие (от рекламите които съм гледал, се опасявам да не ми се забие лъжицата като меча на крал Артур и после да се чудя как да я извадя), дали трябва млякото да се сипва в купичка или може и направо от кофичката и т.н. и т.н. все полезни съвети…

Денчо Михов

P.S. Може много да се коментира и то не само по въпроса за киселото мляко, стига само човек да си няма друга работа, освен да си чеше езика. По-важното е да се замислим, ние всъщност българи ли сме? Защото такава е ситуацията и с българската роза, и със сиренето ако щете, а защо не и с българската авиация, Булгартабак, БТК и пр. и пр. Списъкът може да се продължи, но това всъщност няма особено значение. Един ден ще се събудим американизирани англо-франкофони, равноправни членове на Обединена Европа и Република Турция, забравили език, род и култура, русофоби и българофоби, а и не знам какви още фили – може би на Кот д’Ивоар. И къде си отче Паисий, да се обърнеш в незнайния си гроб и да викнеш още веднъж: “О, неразумний юроде! Поради что се срамиш да се назовеш българин?!”

Източник: Меридиан 27


 Profile  
 
Сготвено на: 29 Ное, 2005 4:40 pm Вто 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
Нямам време да коментирам съдържанието на горното подробно изложение, но за протокола - основателят на "Данон" по произход е български евреин. Но пък и този факт може би би засегнал нечии патриотични чувства.


 Profile  
 
Сготвено на: 29 Ное, 2005 4:48 pm Вто 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4691
Location: София
to4ica написа:
...основателят на "Данон" по произход е български евреин.
Вероятно е така, но киселото мляко на Данон няма нищо общо с вкуса на традиционното българско кисело мляко, както отделът им за реклама се опитва да ни убеди. Човекът просто е изразил мнение, с което аз напълно съм съгласен.

А пък генералният директор на Данон-Сердика едва ли ще се почувства добре, ако започна да му говоря на 'ти', колкото и любезен да съм.


 Profile  
 
Сготвено на: 29 Ное, 2005 4:52 pm Вто 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
MR.LAZY написа:
Вероятно е така, но киселото мляко на Данон няма нищо общо с вкуса на традиционното българско кисело мляко, както отделът им за реклама се опитва да ни убеди. Човекът просто е изразил мнение, с което аз напълно съм съгласен.


Ох, както човекът правилно отбелязва, въобще не си спомням какъв беше този вкус... :( Вчера попаднах на нискомаслено "Бор чвор" и ми се видя доста истинско. И аз съм съгласна, че нишестяно-неутралния вкус на гореописаното млако май не е това, което трябва.


 Profile  
 
Сготвено на: 29 Ное, 2005 7:08 pm Вто 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Едно не може да се отрече обаче: Киселото мляко, каквото по-зрелите от нас помнят от преди 1989 г., в повечето случаи си беше чиста водица. Една братовчедка работеше тогава в държавното предприятие, което произвеждаше Bacillus Bulgaricus, т.е. закваската. Тя ми е казвала, че в киселото мляко блъскат яко сухо мляко. Въпреки това млякото беше много рядко, имаше един пръст вода отгоре и бързо се разваляше.

Не знам какво толкова се прехласвате по "истинското" кисело мляко, но производството на Седрика със сигурност не беше такова. Ако сте яли домашно, тогава е друго.

Та днешните кисели млека са далеч по-добри от тогавашното. Дали сега Данон го прави както трябва, не мога да преценя, защото просто не си го купувам. Но има и други марки, които заслужават внимание.


 Profile  
 
Сготвено на: 29 Ное, 2005 7:42 pm Вто 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4691
Location: София
Никой не се прехласва по соц-млеката. Едно време имаше и хубави и лоши партиди. Сега нещата не са се променили много (с изключение на многото марки). Един път млякото е добро, следващия по-лощо, по-следващия - отвратително и така в този порядък. Това важи за всички марки без изключение. Най-голямото предимство на Данон е че прави мляко с постоянно качество - нетипично за БГ мляко, но винаги с един и същи вкус.


 Profile  
 
Сготвено на: 29 Ное, 2005 7:49 pm Вто 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Ние купуваме само "На баба" и досега не сме попадали на лошо. А в последния проспект на МЕТРО видях, че ще продават и 10 %-ово. Сега просто друго няма да взимаме, та ако ще и да се търкаляме после, вместо да ходим! :leb:


 Profile  
 
Сготвено на: 29 Ное, 2005 9:53 pm Вто 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
Алеко написа:
Едно не може да се отрече обаче: Киселото мляко, каквото по-зрелите от нас помнят от преди 1989 г., в повечето случаи си беше чиста водица. Една братовчедка работеше тогава в държавното предприятие, което произвеждаше Bacillus Bulgaricus, т.е. закваската. Тя ми е казвала, че в киселото мляко блъскат яко сухо мляко. Въпреки това млякото беше много рядко, имаше един пръст вода отгоре и бързо се разваляше.


Някои още по-зрели от нас :lol: се прехласват по онова в гюмовете, от чието тракане като малки се будехме посред нощ, но според мен това е носталгия по младите години... ;)
10% мляко? - това ще е връх за кифтенца по солунски.


 Profile  
 
Сготвено на: 30 Ное, 2005 11:28 am Сря 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4691
Location: София
Алеко написа:
Ние купуваме само "На баба" и досега не сме попадали на лошо.
Не по врат, а по шия. Т.нар. мляко "На баба" се произвежда от преждеспоменатата компания. Да, млякото е мазно. Да, гладко е като консистенция. Но, не, не е БЪЛГАРСКОТО КИСЕЛО МЛЯКО НА БАБА. Поне не на българската баба. Алеко, ти като немски възпитаник, вероятно си свикнал на нишестения вкус на млякото, но това не е традиционния вкус на българско кисело мляко, така че ти е простено ;).

Ако говорим за хубаво мляко с висока масленост и типичен БГ вкус, тогава препоръчвам Верея 4,5%.

to4ica написа:
10% мляко?
10%-това масленост на млякото ;)


 Profile  
 
Сготвено на: 30 Ное, 2005 2:14 pm Сря 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Та аз кат' съм живял в Германия да не съм живял на Луната? Всяка година си идвах за ваканциите, така че много добре си спомням онуй редичко нещо, на което викате "българското" кисело мляко.

Знам, че "На баба" е от същата фирма. Но според мен при него нишестето не се усеща така осезаемо като при по-голямата марка.

"Верея" не съм опитвал. Пил съм им прясното, което ми се стори гадничко, така че не съм посягал към киселото. Ама щом казваш, ще го пробваме.


 Profile  
 
Сготвено на: 07 Дек, 2005 2:23 am Сря 

Готвач

Offline
Готви от: 06 Дек, 2005 7:08 am Вто
Мнения: 738
Когато Данон започна да произвежда заквасено мляко в България си го наричаше заквасено мляко - не бяха си платили за да използват Лактобацила български.
Първият им продукт, в който се използва този вълшебен бацил е Киселото мляко на баба 4.5%. После се появи и Киселото мляко на дядо.
Та. По бай Тошово време технологията на заквасването е изисквала състав на закваската 1 част - Лактобацилус български и 2 части - Термофилен кок( Lactobacilus Bulgaricum and Streptococcus Termophilus).
По целия останал свят, с изключение на Япония, която редовно внася закваска и то баш от селото, където вирее най-добрият щам на Лактобацилуса български, млякото се кваси само с Термофилен кок.
Та ЛБ е този, който дава вкуса на българското кисело мляко.
Данон доста са го докарали и на вкус и на консистенция, всъщност почти няма разлика - за мен данонското Кисело мляко на баба 4.5% е малко по-хомогенизирано, гладко едно. А в стандарта за българско кисело мляко пише, че трябва да дава т.нар. порцеланов лом като се гребне с лъжица от кофичката. Та данонското е маааалко по гладко.
Прокисва също толкова бавно като едно време - аз не си спомням да сме слагали кисело мляко в хладилник - издържаше 3-4 дена. Също така се отделя водичка след ден-два и самото мляко се стяга, бе, добър опит на Данон.
И най-важното - избраха подходяща масленост.
Мога да заявя - Киселото мляко на баба 4.5% практически не може да се различи от едновремешното на Сердики-те.
Сега, всички останали знайни и незнайни воини на тоя фронт с какво квасят не знам, знам само, че оригиналната закваска е скъпичка и макар в България щамът на ЛБ да не се изражда бързо все пак трябва от време на време да се подменя. И кофата 500 г да е 50 ст. Моля, моля!
Всъщност всички заквасени млека, които съм купувал имат на етикета упоменат само термофилния кок като закваска.
А въпросите с консервантите... ми то най-силният консервант е млечната киселина, какво повече да се сложи. Млечната киселина "държи" и киселото зеле и туршиите.
Нишесте и желатин... според мен фантасмагории. От какъв зор да си усложняват живота. Пастьоризираш, охлаждаш, добавяш закваската и - в кофите - то до сутринта се е стегнало колкото може, и по магазините. Какви нишестета, какви желатини?! А и наличието на нишесте лесно може да установи всеки като капне капка йод - спомняте си опитите с картофи в училище. Има разбира се една категория стягащи( thickener) добавки, но и те са бая скъпички.
Ето тук:
http://www.analytica-bg.com/pages/e/#gumi
Гуми, емулгатори, стабилизатори (Е400-Е495)
Та така...

П.П. А, сега се сещам. Едно време прясното беше в зелени бутилки с шороко гърло - почти да влезе яйце, а киселото - в дълбочки алуминиеви тави - фасати с капак без дръжка - оттам го вадеха с лопатка, а не с черпак - гъстичко беше. После се появиха стъклените буркани с шарени( за всеки ден) картонени капачки и чаааааак после капачките от фолио и прясното - в плик.

Па реших да видя и в Google-ата и ето:
http://www.food-live.com/pub/news_view.php?id=3004
Сбито и изчерпателно!


 Profile  
 
Сготвено на: 07 Дек, 2005 10:02 am Сря 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Много изчерпателно и точно. Благодаря, Йосиф! И добре дошъл във Форума!


 Profile  
 
Сготвено на: 07 Дек, 2005 10:47 am Сря 

Готвач

Offline
Готви от: 06 Дек, 2005 7:08 am Вто
Мнения: 738
Добре заварили :lol:
8130 8)


 Profile  
 
Сготвено на: 07 Дек, 2005 12:02 pm Сря 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4691
Location: София
Ето една извадка от статия за киселото мляко
В броя от 13.09.03 на вестник "Сега" Ясен Бориславов написа:
През последните години все повече потребители усещат, че нещо в киселото мляко не е наред. На пазара се срещат продукти, които могат да прекарат седмици в хладилника без никакво развитие във вкуса. Поведението на някои мощни млекопроизводители спрямо киселото мляко доста напомня за една забележителна реплика от "Параграф 22" на Джоузеф Хелър - "Сестра Дъкет намираше Йосарян чудесен и вече се опитваше да го промени."

Причината за това не е трудно да се обясни. На мястото на Лактобацилус булгарикус в закваските се е настанила измамата. В традиционното българско кисело мляко млечнокиселата ферментация се предизвиква от две основни бактерии - Лактобацилус булгарикус и Стрептококус термофилус. Докато първата след ферментацията продължава да живее, т.е. да вкисва млякото, втората при достигане на определена не много висока киселинност, спира активна дейност. Заквасването със стрептококови бактерии прави продукта по-траен, т.е. по-изгоден за производители и търговци, но това не е истинското кисело мляко, за което акад. Мечников твърди, че забавя стареенето. В него ги няма живите бактерии на Лактобацилус булгарикус, които са направили българското кисело мляко известно и търсено в цял свят.
Аз дори съм чувал, че Данон го заквасват с мъртви бактерии, но не знам дали е истина или градска легенда. Това не променя факта, че на вкус никое Данонско мляко (дори бабиното) не достига дори на половина млеката на ЕлБи например.


 Profile  
 
Сготвено на: 07 Дек, 2005 12:42 pm Сря 

Готвач

Offline
Готви от: 06 Дек, 2005 7:08 am Вто
Мнения: 738
Чета винаги с удоволствие г-на Ясен Бориславов, освен всичко той е безкрайно прецизен и точен.
Та за Данон. Дори те не могат да заквасят с мъртви бактерии - бактериите квасят когато са живи( и незаспали) - папкат лактоза и акат млечна киселина( и пръцкат CO2 по малко - кефира!). Така че това са легенди. в които и производителите се намесиха като рекламоираха заквасени млека със ЖИВИ култури в тях. Ми естествено, живи ще са, да не би да го пастьоризират после и да трепят бактериите.
А за качествата на българското кисело мляко...
Виж сега, оказало се е, че Лактобацила български наред с млечната киселина произвежда и други, които в организма на човека лесно образуват с вредните( и с радиоактивните) вещества съединения, наречени тартарати - водно разтворими, което позволява извеждането по този начин на отровите от организма. Та това е тайната. В армията профилактично всеки ден се полагаше на четата по една кофа кисело мляко - радиационна защита. Сега с тия термофилните млека ефектът не е същият, но все пак не е като гола вода :lol:
Просто като избирате заквасено мляко прочетете на кофата дали е заквасено и с ЛБ - те това се нарича КИСЕЛО МЛЯКО - иначе... вкусно, но...
Производителите пишат, контролът на ДВСК е изключително строг, освен това като лицензионен продукт се следи и от собственика на закваската. Така че пише ли ЛБ - има от вълшебния бацил.


 Profile  
 
Сготвено на: 07 Дек, 2005 12:51 pm Сря 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4691
Location: София
Вероятно си прав, но не ми харесва Данонско мляко и това е!


 Profile  
 
Сготвено на: 07 Дек, 2005 1:33 pm Сря 

Готвач

Offline
Готви от: 06 Дек, 2005 7:08 am Вто
Мнения: 738
И на мен. Но у наше село има само Верея, Родопея и едно на Маркели. На техния фон КМ на баба 4.5% е години напред. Иначе останалите данони, да ме прощават, но да си ги папат френците :lol:
Освен това за производство КМ на баба 4.5% много лесно се разбива за таратор и е със стабилно качество дори в най-големите горещини лятото.
Но пък като ми се пие направо от кофата си купувам някой редкоч - характерното раздрусване, двете дупчици на капака и - наздраве 8)
А дали са полезни? Тъща ми казва: - Човек не знае от какво пълнее.


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 17 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часаПодобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB