Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 16 Апр, 2024 3:11 pm Вто

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 17 мнения ] 
Message
Сготвено на: 07 Дек, 2005 12:42 pm Сря 

Готвач

Offline
Готви от: 06 Дек, 2005 7:08 am Вто
Мнения: 738
Чета винаги с удоволствие г-на Ясен Бориславов, освен всичко той е безкрайно прецизен и точен.
Та за Данон. Дори те не могат да заквасят с мъртви бактерии - бактериите квасят когато са живи( и незаспали) - папкат лактоза и акат млечна киселина( и пръцкат CO2 по малко - кефира!). Така че това са легенди. в които и производителите се намесиха като рекламоираха заквасени млека със ЖИВИ култури в тях. Ми естествено, живи ще са, да не би да го пастьоризират после и да трепят бактериите.
А за качествата на българското кисело мляко...
Виж сега, оказало се е, че Лактобацила български наред с млечната киселина произвежда и други, които в организма на човека лесно образуват с вредните( и с радиоактивните) вещества съединения, наречени тартарати - водно разтворими, което позволява извеждането по този начин на отровите от организма. Та това е тайната. В армията профилактично всеки ден се полагаше на четата по една кофа кисело мляко - радиационна защита. Сега с тия термофилните млека ефектът не е същият, но все пак не е като гола вода :lol:
Просто като избирате заквасено мляко прочетете на кофата дали е заквасено и с ЛБ - те това се нарича КИСЕЛО МЛЯКО - иначе... вкусно, но...
Производителите пишат, контролът на ДВСК е изключително строг, освен това като лицензионен продукт се следи и от собственика на закваската. Така че пише ли ЛБ - има от вълшебния бацил.


 Profile  
 
Сготвено на: 07 Дек, 2005 12:51 pm Сря 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
Вероятно си прав, но не ми харесва Данонско мляко и това е!


 Profile  
 
Сготвено на: 07 Дек, 2005 1:33 pm Сря 

Готвач

Offline
Готви от: 06 Дек, 2005 7:08 am Вто
Мнения: 738
И на мен. Но у наше село има само Верея, Родопея и едно на Маркели. На техния фон КМ на баба 4.5% е години напред. Иначе останалите данони, да ме прощават, но да си ги папат френците :lol:
Освен това за производство КМ на баба 4.5% много лесно се разбива за таратор и е със стабилно качество дори в най-големите горещини лятото.
Но пък като ми се пие направо от кофата си купувам някой редкоч - характерното раздрусване, двете дупчици на капака и - наздраве 8)
А дали са полезни? Тъща ми казва: - Човек не знае от какво пълнее.


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 17 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB