Чета винаги с удоволствие г-на Ясен Бориславов, освен всичко той е безкрайно прецизен и точен.
Та за Данон. Дори те не могат да заквасят с мъртви бактерии - бактериите квасят когато са живи( и незаспали) - папкат лактоза и акат млечна киселина( и пръцкат CO2 по малко - кефира!). Така че това са легенди. в които и производителите се намесиха като рекламоираха заквасени млека със ЖИВИ култури в тях. Ми естествено, живи ще са, да не би да го пастьоризират после и да трепят бактериите.
А за качествата на българското кисело мляко...
Виж сега, оказало се е, че Лактобацила български наред с млечната киселина произвежда и други, които в организма на човека лесно образуват с вредните( и с радиоактивните) вещества съединения, наречени тартарати - водно разтворими, което позволява извеждането по този начин на отровите от организма. Та това е тайната. В армията профилактично всеки ден се полагаше на четата по една кофа кисело мляко - радиационна защита. Сега с тия термофилните млека ефектът не е същият, но все пак не е като гола вода
Просто като избирате заквасено мляко прочетете на кофата дали е заквасено и с ЛБ - те това се нарича КИСЕЛО МЛЯКО - иначе... вкусно, но...
Производителите пишат, контролът на ДВСК е изключително строг, освен това като лицензионен продукт се следи и от собственика на закваската. Така че пише ли ЛБ - има от вълшебния бацил.