Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 18 Апр, 2024 8:10 pm Чет

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 13 мнения ] 
Message
 Рецепта: Червено зеле
Сготвено на: 01 Дек, 2004 7:21 pm Сря 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Преди известно време си купих една голяма светло розова зелка, нарязах я и тя вкисна по стара руска рецепта. Цветът и стана тъмночервен, на вкус също не е лоша. Обаче когато се опитах да я задуша, за да приготвя плънка за пирог, цветът се промени и зелето стана кафеникаво. Въпросите ми са, защо се промени цвета и може ли по принцип червеното зеле да се подлага на термична обработка? :roll:


 Profile  
 
 Рецепта: Права си!
Сготвено на: 02 Дек, 2004 2:53 am Чет 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 31 Май, 2004 3:09 am Пон
Мнения: 181
Location: Хайде! На масата!
Права си, червеното зеле си сменя цвета и не е особено привлекателно. Затова, когато го готвя винаги прибавям и бяло зеле. Съответно, бялото го прибавям след като червеното вече е поомекнало.
Иначе червеното зеле се употребява също както и бялото. Само че му трябва малко повече време, тъй като е по-твърдо и не толкова крехко като бялото.
Много е вкусна салатата от червено зеле с майонеза/кисела сметана и ябълки. :mrgreen: М-м, особено с питка!


 Profile  
 
 Рецепта: Червено зеле
Сготвено на: 02 Дек, 2004 4:38 pm Чет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
Я, разкажете по подробно за това червено зеле..Излиза ,че за салата е по подходящо..освен атрактивния си цвят ,друго предимство има ли (по- крехко,по-сладко ...примерно) ?
До сега не съм си купувала.. :-?
Може и рецепта.."Колосло"(нали имаше такава салата) от какво зеле се прави?


 Profile  
 
 Рецепта: Червено зеле
Сготвено на: 03 Дек, 2004 3:39 pm Пет 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Мисля, че в червеното зеле има повече захар, целулоза и вода. В една енциклопедия прочетох, че то не става за консервиране, ама при мен си се получи (киселото зеле). Може да се задушава и да се консумира сурово в салати и като гарнитура. Задушеното беше грозновато на вид, но на вкус ми хареса, дори си направихме и сос за китайски ориз. Вкусно е, но чак толкова голяма разлика във вкуса в сравнение с бялото зеле аз лично не намирам. За пресни салати предпочитам червеното, защото зелките са по-малки и мога да използвам цялата зелка наведнъж, а като купя три килограма от бялото, поне половината съхне в хладилника.
Някъде имам рецепта за 'Червона капуста', остава и да я открия. За колсло-то също ще трябва да поровя (крайно време е да си подредя и систематизирам рецептите!)


Last edited by biskvitka on 04 Дек, 2004 3:46 pm Съб, edited 1 time in total.

 Profile  
 
 Рецепта: Re: Права си!
Сготвено на: 04 Дек, 2004 3:39 pm Съб 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
Raza написа:
Много е вкусна салатата от червено зеле с майонеза/кисела сметана и ябълки. :mrgreen: М-м, особено с питка!

Смятам да пробвам тази салта..обаче да попитам някъкви подправки има ли?Всичко се стърже?Кисела сметана=заквасена? :oops:

Бисквитке благодаря ти,за обясненията! :)


 Profile  
 
 Рецепта: Червено зеле
Сготвено на: 23 Дек, 2004 1:11 pm Чет 

Дегустатор

Offline
Готви от: 31 Май, 2004 5:35 pm Пон
Мнения: 85
Quote:
Кисела сметана=заквасена?


Заквасването е процес на млечно-кисела ферментация, така че да, равенството е вярно!


 Profile  
 
 Рецепта: Червено зеле
Сготвено на: 23 Мар, 2005 11:58 am Сря 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Червеното зеле наистина е по-сладко. В Германия много го употребяват като гарнитура към дивеч и червени меса. Нарязва се на тънки ивички и се задушава. Остава ярко червено, не знам как го постигат. Може би сортът им е такъв, че не става кафяво.


 Profile  
 
 Рецепта: Червено зеле
Сготвено на: 23 Мар, 2005 3:05 pm Сря 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Алеко написа:
...В Германия много го употребяват като гарнитура към дивеч и червени меса. Нарязва се на тънки ивички и се задушава...

А съвсем омекнало ли е или е леко твърдо? И дали не му слагат оцет? (оцетът има това свойство да запазва цветовете естествени)


 Profile  
 
 Рецепта: Червено зеле
Сготвено на: 23 Мар, 2005 4:35 pm Сря 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Може и оцет да му слагат, нещо като фиксатор на боята, ама не съм питал. Нали и в боите за великденските яйца се слага оцет. А самото зеле си е доста разварено.


 Profile  
 
 Рецепта: Червено зеле
Сготвено на: 23 Мар, 2005 4:44 pm Сря 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Благодаря за информацията.
Ако ми кажеш, как е на немски 'задушено червено зеле', ще те оставя на мира и кротичко с речничето ще си преведа рецептата ;) .


 Profile  
 
 Рецепта: Червено зеле
Сготвено на: 23 Мар, 2005 5:00 pm Сря 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Gedünsteter Rotkohl.

Не ме притесняваш, питай колкото си искаш.


 Profile  
 
 Рецепта: Червено зеле
Сготвено на: 23 Мар, 2005 5:33 pm Сря 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
В Германия не съм ял зеле, но в Унгария беше страшно гадно на вкус и разкашкано - отврат.


 Profile  
 
 Рецепта: Червено зеле
Сготвено на: 25 Мар, 2005 9:15 pm Пет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 30 Яну, 2005 12:46 pm Нед
Мнения: 543
Еми на - казвам ви, че продуктите не бива да се развалят чрез прекалена обработка!
И е хубаво да се добави и лимон и черен пипер. :ban:


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 13 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB