Много благодаря на Биски и ИПА за отговорите. Вече знам къде да търся лецитин
Лецитинът се използва във веганската диетична кухня за сгъстител на безглутенови смеси за бисквитки и пайове, както и за приготвянето на разни "млечни" деликатеси като сладолед и шейкове без да се използват животински продукти. Най-общо, изпълнява функцията на яйцата и маслото - "слепва" другите съставки, така че да не се разпада сместа и не позволява на храната да залепне по съдовете. Според рецептата, се ползва течен лецитин или на гранули. Не знам обаче в каква форма ще успея да открия у нас.
Може би едно от най-трудните нища за имитиране във веганската кухня е сладоледът, затова ще пусна сега една рецепта за такъв.
Продължавам да съм малко скептична към произхода му, но дотук само полезни неща открих за него, пък и рецептите са ми от книга за натуротерапия...