Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 16 Апр, 2024 10:00 am Вто

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 16 мнения ] 
Message
 Рецепта: Фъстъчено олио
Сготвено на: 20 Ное, 2007 1:21 pm Вто 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 21 Мар, 2007 2:54 pm Сря
Мнения: 86
Location: Прованс
Миналата седмица си купих от любопитство фъстъчено олио. На вкус нищо общо с вкуса на фъстъченото масло -олио като всички останали :) Какво беше учудването ми вчера - олиото се беше сгъстило - обръщам бутилката нищо не излиза.Беше станало като желе явно от студеното време :)


 Profile  
 
 Рецепта: Фъстъчено олио
Сготвено на: 20 Ное, 2007 1:24 pm Вто 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
Слагаш го на 20% в микровелето и като започна да се кандилка, го вадиш.


 Profile  
 
 Рецепта: Фъстъчено олио
Сготвено на: 20 Ное, 2007 1:27 pm Вто 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 21 Мар, 2007 2:54 pm Сря
Мнения: 86
Location: Прованс
Ами май така ще направя.Като гледам цената на обикновенното олио май по добре с такова да готвя :)


 Profile  
 
 Рецепта: Фъстъчено олио
Сготвено на: 20 Ное, 2007 1:34 pm Вто 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
В нета пише, че е ценено заради високата си точка на димене и става за готвене.

А цената близка ли е до слънчогледовото?


 Profile  
 
 Рецепта: Фъстъчено олио
Сготвено на: 20 Ное, 2007 1:34 pm Вто 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
Мога ли да попитам кой е производителят.


 Profile  
 
 Рецепта: Фъстъчено олио
Сготвено на: 20 Ное, 2007 1:41 pm Вто 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 21 Мар, 2007 2:54 pm Сря
Мнения: 86
Location: Прованс
цената е 5.60 в магазина -италианско Olitalia.Някъде надолу мернах тема за олио от гроздени семки- май е на същата фирма. Не е особенно близо до слънчогледовото като цена, но напоследък минах на царевично турско /цена 3.50 някъде/ и това фъстъченото.Царевичното го ценя заради домашно приготвената майонеза- с него няма провал и също като фъстъченото е без изразен вкус.


 Profile  
 
 Рецепта: Фъстъчено олио
Сготвено на: 20 Ное, 2007 5:26 pm Вто 

Дегустатор

Offline
Готви от: 20 Ное, 2007 4:55 pm Вто
Мнения: 10
Location: софия
Понеже сигурно е студено пресовано и не рафинирано затова при по ниски температури то се сгъстява.Същото се случва с ореховото ,ленено,конопено


 Profile  
 
 Рецепта: Фъстъчено олио
Сготвено на: 21 Ное, 2007 10:50 am Сря 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Здравей и добре дошъл, organik, зехтинът също се сгъстява и се маже на филия много лесно :lol:

Фъстъченото олио е много хубаво за пържене, особено в уок.


 Profile  
 
 Рецепта: Фъстъчено олио
Сготвено на: 22 Яну, 2008 12:20 pm Вто 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 27 Ное, 2007 1:02 am Вто
Мнения: 98
Location: Атина
Кажете нещичко и за сусамовото олио,и за соевото(то малко на риба докарва,затова с него само риба и калмари приготвям) :mrgreen: .


 Profile  
 
 Рецепта: Re:
Сготвено на: 26 Мар, 2011 8:18 pm Съб 

Дегустатор

Offline
Готви от: 24 Юли, 2010 1:16 pm Съб
Мнения: 113
Location: София
MR.LAZY написа:
В нета пише, че е ценено заради високата си точка на димене и става за готвене.

Зависи дали е рафинирано или не. Ако е нерафинирано, точката му на прегаряне е 160°C, което не става за пържене. Ако е рафинирано - 232°C, тогава става за пържене.
Температурата на прегаряне е различна при всички масла и е много важно да се знае каква е, за да се използва съответното масло за определена готварска цел. При прегаряне на всяко едно масло/олио хранителните и вкусовите му качества отиват на кино.
Ето тук можете да видите температурите на прегаряне (smoke point) на най-често използваните масла.
А тук има и тяхното препоръчително използване.


Last edited by sylt on 30 Юни, 2011 12:49 pm Чет, edited 2 times in total.

 Profile  
 
Сготвено на: 04 Апр, 2011 4:23 pm Пон 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
Тоест!?

Ако е нерафинирано не става за пържене, а ако е рафинирано става?
Че не става ясно от обяснението:)


 Profile  
 
Сготвено на: 05 Апр, 2011 1:05 pm Вто 

Дегустатор

Offline
Готви от: 24 Юли, 2010 1:16 pm Съб
Мнения: 113
Location: София
Правилно си разбрала.


 Profile  
 
Сготвено на: 05 Апр, 2011 3:26 pm Вто 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
sylt написа:
Правилно си разбрала.
Добре, че се е сетила, защото ти си пообъркал малко с обясненията
sylt написа:
Ако е рафинирано, точката му на прегаряне е 160°C, което не става за пържене. Ако е рафинирано - 232°C, тогава става за пържене.


 Profile  
 
Сготвено на: 05 Апр, 2011 8:16 pm Вто 

Дегустатор

Offline
Готви от: 24 Юли, 2010 1:16 pm Съб
Мнения: 113
Location: София
Извинявам се, грешка. Поправих го.


 Profile  
 
Сготвено на: 06 Апр, 2011 9:49 am Сря 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
Няма проблем:) Сега изглеждам като идиот след коригирания пост:))


 Profile  
 
Сготвено на: 06 Апр, 2011 8:29 pm Сря 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
Няма, нали се вижда и моя коментар. :)


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 16 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Google [Bot] и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB