inews.bg jenite.bg div.bg sporta.bg sportuvai.bg fitwell.bg peika.bg econ.bg biznews.bg stat.bg sever.bg kulinar.bg get.bg
В момента е 02 Окт, 2014 9:21 am Чет

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 57 мнения ]  Към страница 1, 2, 3  Next
Message
Сготвено на: 13 Мар, 2008 2:52 pm Чет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
Много отдавна ми се иска да предизвикам една дискусия на темата "Как некоректно ни лъжат търговци и потребители".
Преди много години научих, че т.н. месо от щипки на раци, кралски скариди и т.н с добавката Сурими всъщност е признание за фалшификат.
Думата сурими просто означава, че този продукт е направен от остатъци при преработката на бяло месо на различни риби, най-често треска. Месото се прави на нещо като кайма, добавят се пластификатори, допълнителни аромати и се формова и оцветява, за да бъде ефектът пълен. Но по-ненаблюдателните или по-неинформирани клиенти виждат избирателно само надписа "Щипки от раци", за тях терминът "Сурими" нищо не означава. И ето как една отпадъчна суровина се превръща в елитен гастрономски продукт.
Същата история е и със зехтина. По здравословни и хигиенни причини от години използвам като мазнина предимно зехтин. Скоро разговарях с мои приятели и те започнаха да ме упрекват, че давам луди пари за зехтин, а те купували зехтин за по 4-5 лв. литъра.
Развихри се спор и се оказа, че на тях понятието "Помас" или "Помаче" нищо не им говори, мислят, че е вид зехтин...
Горчивата истина е, обаче, че това е парекселанс опит за измама на неинформирани потребители.
Истинският зехтин е само т.н. Екстра върджин, или т.н. "Първа студена преса". Всичко останало е по-ниско качество извлек, включително и със съвременни и високотехнологични средства за екстрахиране, но така или иначе, по-ниско качество.
Дотук добре, но "Зехтин помаче" просто не е зехтин. Това е смес от растителни масла, най-често олио и от 5 до 8% (в редки случаи) добавка на зехтин от най-долно качество, така че , на практика това си е олио за глупаци, което ни продават на значително по-висока цена, маскирайки го като зехтин.
Ето, това са само два примера за некоректност и откровена заблуда, а може би има и още много.
Не ми се иска да се замислям за видовете краве масла, маргарини, сладка,"шоколадови" бонбони и много други.
Затова нека всеки, който знае нещо по тази тема, да го сподели.


 Profile  
 
Сготвено на: 13 Мар, 2008 2:59 pm Чет 
User avatar
vertically challenged

Offline
Готви от: 27 Мар, 2006 2:02 pm Пон
Мнения: 1645
Location: София
Аз ще споделя, че на бутилките с 'помас' си пише, че е смеска, така че не е чак толкова некоректно, просто трябва да се погледне етикета.
За сурими съм съгласна, че е много тъпо, но все си мисля, че хората не са вече толкова заблудени и са наясно какво има в 'рачешките рулца'.


 Profile  
 
Сготвено на: 13 Мар, 2008 3:57 pm Чет 

Дегустатор

Offline
Готви от: 13 Авг, 2007 12:50 pm Пон
Мнения: 466
Присъединяването ни към ЕС изигра голяма роля за намаляването на заблудите, или по-точно за коректното етикиране на стоките. Пилето е права, съвсем чинно си е изписано на всички бутилки зехтин какъв е, с каква технология е правен, къде е правен, каква е киселинността. След споровете за наименования и храни, ЕС пусна немалко директиви за това, кое може да носи надпис "шоколад", "мед" и пр. От поне година време например забелязвам разни пликчета и кутйчичи, на които въпреки, че има нарисувана пчела пише нещо от сорта на "натурален продукт" или "пчелен продукт", но не пише "мед", тъй като за "мед" в заглавието обначава, че вътре трябва да е 100% чист мед, без примеси на глукоза и какво ли още не, на което у нас бяхме свикнали в преходните години на демокрацията. По трудно е с Е-тата, които все още при голяма част от етикетите се появат в общи групи като "консервант", "подобрител", химическото наименование на съединението (което в общия случай нищо не ти говори) и т.н. без точно обозначение, а някои от тях са нистина опасни...
Всички охладени или замразени меса например се обработват с 2-3 Е-та, а човек остава с впечатлението, че купува чист, необработен продукт. Все пак са отбелязани на етикета, т.е. който има желание, може да се информира и да избере дали да купи.


 Profile  
 
Сготвено на: 13 Мар, 2008 4:08 pm Чет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
Куцо пиле написа:
Аз ще споделя, че на бутилките с 'помас' си пише, че е смеска, така че не е чак толкова некоректно, просто трябва да се погледне етикета.

А колко възрастни (пък и по-млади) хора ще прочетат описанието, написано основно със ситен текст?
Най-добре е хората да са информирани за качествата на продукта и да знаят за какво си дават парите - примерно, на болен възрастен човек казват да консумира предимно зехтин, а той си купува "Зехтин-помас" с чувството, че това е зехтин, а всъщност консумира олио.

Meg написа:
Присъединяването ни към ЕС ...

Тук става въпрос за по-възрастни и не толкова информирани и грамотни хора, основно те са "плячката".
Съвсем друг въпрос е, че огромна част от хората просто не четат написаното (обикновено с много ситен шрифт).
Вярна е максимата, че незнанието на законите не те оневинява, но колко са обикновените хора, които са със сигурност запознати със законите в страната?
Едва когато им се наложи от обстоятелствата се замислят по този въпрос и, обикновено, ползват услугите на адвокати.
Тук случаят е съвсем, ама съвсем друг.


 Profile  
 
Сготвено на: 13 Мар, 2008 4:17 pm Чет 
User avatar
vertically challenged

Offline
Готви от: 27 Мар, 2006 2:02 pm Пон
Мнения: 1645
Location: София
Gotin, мисля, че именно с юридическа цел ги има тези етикети и не, на помаса не са със суперситни буквички. За възрастните хора...ами не знам как да не се подлъгват. Кой случай е друг?
Според мен не може хората насила да бъдат информирани, който има желание, чете, независимо от възрастта.


 Profile  
 
Сготвено на: 13 Мар, 2008 4:57 pm Чет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
Куцо пиле написа:
Gotin, мисля, че именно с юридическа цел ги има тези етикети и не, на помаса не са със суперситни буквички. За възрастните хора...ами не знам как да не се подлъгват. Кой случай е друг?
Според мен не може хората насила да бъдат информирани, който има желание, чете, независимо от възрастта.

Точно затова постнах тази тема, за да се включат повече хора и, по възможност, колкото се може повече хора да бъдат информирани, нали все п пак и такава функция имат различните форуми - ограмотяване, информиране, обмен на актуална информация по дадени теми, които са интересни на група хора.
Аз, например, досега за 5 години поне 150 души съм ограмотил по отношение на зехтина. Учудващо много хора не знаят, уверявам те.


 Profile  
 
Сготвено на: 13 Мар, 2008 5:05 pm Чет 
User avatar
vertically challenged

Offline
Готви от: 27 Мар, 2006 2:02 pm Пон
Мнения: 1645
Location: София
Вярвам ти, очевидно не им пука достатъчно какво си слагат в устата.
Съгласна съм, че темата е хубава, но можр би може да се разшири, да не вкючва само помаса и рачешките рула...


 Profile  
 
Сготвено на: 13 Мар, 2008 5:22 pm Чет 



Има хора, които изобщо не се интересуват какво ядат. Така че не са иновни надписите, виновен е манталитета.


  
 
Сготвено на: 13 Мар, 2008 7:22 pm Чет 

Дегустатор

Offline
Готви от: 22 Юни, 2007 4:43 pm Пет
Мнения: 79
Отлична тема. Благодаря на gotin.

Обикновено купувам зехтин Extra Virgin, а в редките случаи, когато пържа нещо с мазнина го правех с растителна мазнина (олио). Последният път, преди около месец, реших да взема една Pomace и да пържа и овкусявам с него. Метална кутия, марката е Rodon. Разфасовката е 2 литра. Цена около 12лв.

Не се бях задълбочавал, но понеже знам, че Extra Virgin се добива от първото студено пресоване си мислех, че Pomace е второ/трето пресоване, или нещо такова. Нямах представа, че Pomace съдържа така омразното за мен олио. Снощи по случайност приключих кутията и днес я погледнах. Никъде не е упоменато, че това не е зехтин, а примес.

Пише просто "Гръцки зехтин Pomace". Да, пише думата зехтин на кутията.

Дали имам основание да подам жалба до комисия за защите на потребителите?


You do not have the required permissions to view the files attached to this post.


Last edited by Sonny on 13 Мар, 2008 7:34 pm Чет, edited 1 time in total.

 Profile  
 
Сготвено на: 13 Мар, 2008 7:32 pm Чет 
User avatar
vertically challenged

Offline
Готви от: 27 Мар, 2006 2:02 pm Пон
Мнения: 1645
Location: София
Май имаш, Sonny.


 Profile  
 
Сготвено на: 13 Мар, 2008 7:35 pm Чет 

Дегустатор

Offline
Готви от: 22 Юни, 2007 4:43 pm Пет
Мнения: 79
Ето и картинката:

Image

И мен ми се струва, че имам и определено ще го направя.


 Profile  
 
Сготвено на: 13 Мар, 2008 8:53 pm Чет 



Нямаш основание, защото:
Зехтина се е превърнала в дума, която обобщава няколко вида, а не като използвана единствено за най-добрия вид. Нещо като башно, масло, захар и т.н. През 59 е подписан договор, който подсигурява как да се прозвеждат видовете, дава стандарти и така нататък. През 79 е направена поправка, която казва, че зехтин не може да се използва като определящ за други масла, които са придобити от остатъците след пресоване. ОБАЧЕ--на етикета пише ЗЕХТИН ПОМАЧЕ, което е правилно. Защото помаче е остатъчното масло след като е пресована маслината няколко пъти. Така, че имат право да се казва "Зехтин-Помаче".
Все пак те са го заели от това споразумение, и не мисля, че има някакви нередности.


  
 
Сготвено на: 13 Мар, 2008 9:41 pm Чет 

Дегустатор

Offline
Готви от: 22 Юни, 2007 4:43 pm Пет
Мнения: 79
dalka, благодаря за мнението.

По-горе ти каза, че:

"А за Pomace Oil, никъде по бутилките не пише, че е зехтин."

По моята пише затова и реших, че имаме явно нарушение.

Както и да е, не съм експерт в сферата на стокознанието и стандартизацията, затова питам. Явно объркането ми идва от непознаването на думата Помаче. Все си мисля, обаче, че доста хора така ще се заблудят по сходен на моя начин, и оттам още един въпрос...

Не е ли редно да се пише в такъв случай поне какъв примес съдържа въпросното Помаче и с какъв (приблизителен) процент е представена всяка част от примесите?

Защото както са представени нещата в момента за средностатистическия потребител не става ясно, че:

а) това не е чиста мазнина от маслини, а има примеси;

б) какви и колко са примесите.

По сходен начин, например, каймата (и много други продукти) уведомява какво е процентното съдържание на видовете меса, въпреки че самата дума 'кайма' предполага наличие на повече от един вид месо.

По същия начин, според мен, всеки продукт, чието название съдържа "Смес от..." трябва да уточнява, и вероятно повечето уточняват, какво е съдържанието на сместа. Не се задоволяват само с посочването на факта, че има смес, а изброяват съставките. При зехтина имаме посочване на факта, че това е смес (макар и по доста неясен начин чрез думата Помаче), но нямаме уточнение за съставките на тази смес.

Може би изпадам в подробности, но и аз считам, че това са важни неща и в момента ситуацията е много подходяща за подвеждане на потребители.


 Profile  
 
Сготвено на: 13 Мар, 2008 9:58 pm Чет 



Да, Sonny, аз се обърках, не бях поглеждала какво пише, защото никога не съм купувала такъв вид (знам, че е не е хубав). Но приложението му е само за салати, повечето българи поне мислят така. Аз, честно да кажа--незнам.

Но си мисля, че ако подадеш жалба, няма да хване декиш.


  
 
Сготвено на: 13 Мар, 2008 11:24 pm Чет 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
Гледам, че се разгоря страшна дискусия, та да си пусна и аз гласчето.

Помаче е наистина по-ниско качество зехтин, но досега не бях чувала, че е нещо с примеси от други неща, тоест предполагах, че е само по-ниско качество маслиново олио.

Някъде бях чела (допускам, че е в някоя от темите във форумите), че студенопресованият зехтин не може да се използва за готвене/пържене, защото ставал например неприятен на вкус, нарушавали му се качествата или нещо подобно. Аз лично никога не съм готвила с такъв зехтин - твърде ми е скъп за да го готвя, ползвам го само за салатите. А въпросното Помаче го използвам активно за готвене.

Sony, не съм много сигурна, но кайма всъщност е мляно месо, а не няколко вида такова. Може някой от купищата лингвисти тук да се изкаже по-компетентно.

И да кажа, че Помаче-то, което използвам е всъщност доста вкусен зехтин. Може да е по-ниско качество, да е по-нездравословно, но пък е доста вкусно.


 Profile  
 
Сготвено на: 14 Мар, 2008 10:24 am Пет 
User avatar
vertically challenged

Offline
Готви от: 27 Мар, 2006 2:02 pm Пон
Мнения: 1645
Location: София
Съвсем интересно стана :) 'Помачето', което аз съм купувала ясно си заявява, че е смес от зехтин и олио, като съотношението е в полза на олиото. Маце, и аз съм го ползвала за готвене.
За каймата - един младеж на месарски щанд ме просветли, че мляното месо си е мляно месо дюс, а каймата е овкусено мляно месо.


 Profile  
 
Сготвено на: 14 Мар, 2008 10:40 am Пет 

Дегустатор

Offline
Готви от: 13 Авг, 2007 12:50 pm Пон
Мнения: 466
Снимката не е много ясна, но ми се струва, че на етикета има разни съставки отбелязани. Така ли е? Ако е така, едва ли може да се предяви жалба, дори и човек да не разбира от наситени и ненаситени мастни киселини... Още повече, ако са спазени изискванията на актовете, за които спомена Далка. Другото, което ми хрумна е, за разфасовката от 2 л. Такива и по-големи разфасовки обикновенно не са предназначени за домашна употреба и точното съдържание не е изписано на всяка отделна опаковка, а някъде в документацията към палета или на етиката на кашона. Не е задължително разбира се това да е случаят. Може действително да е "недоглеждане" на производителя, а в този случай по-скоро на вносителя", което да тласка хората в заблуждение. Има обече една проста максима на стоковия пазар: ако е скъпо, не е задължително качествено, но ако е евтино, просто няма как да бъде качествено. В този смисъл 6 лв. за литър при положение че 5-6 лв. е цената на 1/4 литър Екстра Върджин би събудило у мен съмнения и би ме накарало да проверя на какво се дължи тази така приятно ниска цена.


 Profile  
 
Сготвено на: 14 Мар, 2008 10:58 am Пет 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Приятно ниската цена се дължи на това, че Pomace се прави от костилки и остатъци от маслини, нещо като "трета цедка".
Рафинирано е и това го прави подходящо за готвене.


 Profile  
 
Сготвено на: 14 Мар, 2008 12:54 pm Пет 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
Куцо пиле написа:
Съвсем интересно стана :) 'Помачето', което аз съм купувала ясно си заявява, че е смес от зехтин и олио, като съотношението е в полза на олиото. Маце, и аз съм го ползвала за готвене.
За каймата - един младеж на месарски щанд ме просветли, че мляното месо си е мляно месо дюс, а каймата е овкусено мляно месо.


Пиле, не съм спец за каймата, още по-малко за зехтина и неговите смеси. Въпросът беше дали каймата се нарича така защото е мляно месо или защото е мляно месо от два и повече вида месо. А за овкусеното... изобщо не мога да си представя с какво точно го овкусяват. :-?


 Profile  
 
Сготвено на: 14 Мар, 2008 1:28 pm Пет 
User avatar
vertically challenged

Offline
Готви от: 27 Мар, 2006 2:02 pm Пон
Мнения: 1645
Location: София
Ми де да знам и аз, сол сигурно. Но може наистина да се казва кайма, защото е смес... Нямам представа.
За помас ясно си спомням, че пишеше в % съдържанието на олио и зехтин.


 Profile  
 
Сготвено на: 14 Мар, 2008 2:19 pm Пет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
Sonny написа:
Отлична тема. Благодаря на gotin.


:evil: Разбира се, че имаш право, но не само за това, ако ще се оплакваш(ме) ще трябва да напишем един ферман от поне 200 позиции. Какво ще кажеш за нитратите в пролетните зеленчуци - най-напред се санкционираха, даже по пазарите имаше специални лаборатории за тази цел, след това решиха, че не били толкова вредни, а най-накрая цинично подхвърлиха в Парламента, че даже били полезни за сърцето... :evil:

Между другото, не съм видял (а аз гледам, за разлика от други хора...) на нито една бутилка или друга опаковка с "помаче"-та да пише, че е дериват или фракция на зехтина. В общия случай пише (ако изобщо пише), че е смес от растителни(?) масла с добавка на -забележи! - зехтин Екстра върджин! И изобщо никъде не се споменава, че този,аджеба, Екстра върджин е изцеден от остатъците от вече изцедените костилки или нещо подобно... За чест и слава на някои производители, обаче, ще кажа, че съм виждал състав и процентно съотношение - примерно: слънчогледово олио - 80%
други растителни мазнини - 2%
зехтин екстра върджин - 8%
но това е рядко изключение, виждал съм го само веднъж, на испански производител, в останалите случаи просто пише смес от растителни мазнини с добавка на зехтин екстра върджин...

Апропо, това "екстра върджин" присъства задължително, че как, това си е главната "закачка" за потребителя. :)


 Profile  
 
Сготвено на: 14 Мар, 2008 2:52 pm Пет 

Дегустатор

Offline
Готви от: 22 Юни, 2007 4:43 pm Пет
Мнения: 79
Meg написа:
Снимката не е много ясна, но ми се струва, че на етикета има разни съставки отбелязани. Така ли е? Ако е така, едва ли може да се предяви жалба, дори и човек да не разбира от наситени и ненаситени мастни киселини... Още повече, ако са спазени изискванията на актовете, за които спомена Далка. Другото, което ми хрумна е, за разфасовката от 2 л. Такива и по-големи разфасовки обикновенно не са предназначени за домашна употреба и точното съдържание не е изписано на всяка отделна опаковка, а някъде в документацията към палета или на етиката на кашона. Не е задължително разбира се това да е случаят. Може действително да е "недоглеждане" на производителя, а в този случай по-скоро на вносителя", което да тласка хората в заблуждение. Има обече една проста максима на стоковия пазар: ако е скъпо, не е задължително качествено, но ако е евтино, просто няма как да бъде качествено. В този смисъл 6 лв. за литър при положение че 5-6 лв. е цената на 1/4 литър Екстра Върджин би събудило у мен съмнения и би ме накарало да проверя на какво се дължи тази така приятно ниска цена.


Meg, аз осъзнавах, че за 6 лева на литър не купувам Екстра Върджин. Умишлено го направих, защото го купих за пържене, а и аз съм срещал някъде, че няма смисъл да се пържи с Екстра Върджин, защото ставало нещо-си™. А и от финансова гледна точка, разбира се. :)

Това, което не осъзнавах, а нямаше и как, беше че това което купувах съдържа 80% обикновено олио. Мислех си, че е от маслини, макар и n-та цедка. Според мен трябва да е написано какви съставки съдържа сместта Помаче. Уточнения нямаше нито на български, нито на английски език, така че мисля, че всичко тръгва от ниво производител.

Относно картинката - наистина е размазана. Това което не се вижда е съдържанието на мазнини - моно, поли, не- и наситени и т.н. Това е готино, но отново не носи никаква информация на средностатистическия потребител за това какви видове мазнини се съдържат в сместта.

gotin написа:
В общия случай пише (ако изобщо пише), че е смес от растителни(?) масла с добавка на -забележи! - зехтин Екстра върджин! И изобщо никъде не се споменава, че този,аджеба, Екстра върджин е изцеден от остатъците от вече изцедените костилки или нещо подобно...


gotin, в този случаи дори абсолютно никъде не се упоменава наличието на растителни мазнини.

Вярно е, че са обявили съдържанието по наситени и ненаситени мазнини, но за обикновения потребител това определено не се превежда като "има растителни мазнини". Следващата стъпка сигурно ще е да обявят химическата формула на съединението, например Ni3Si4O10(OH)2·4(H2O), пък ти се сещай, че това значи, че има нитроглицерин в хляба ти. :evil:


 Profile  
 
Сготвено на: 14 Мар, 2008 3:35 pm Пет 
User avatar
vertically challenged

Offline
Готви от: 27 Мар, 2006 2:02 pm Пон
Мнения: 1645
Location: София
gotin написа:
За чест и слава на някои производители, обаче, ще кажа, че съм виждал състав и процентно съотношение - примерно: слънчогледово олио - 80%
други растителни мазнини - 2%
зехтин екстра върджин - 8%
но това е рядко изключение, виждал съм го само веднъж, на испански производител


Именно за това говорех и аз. Без да правя реклама на иберийците, само техен помас съм взимала, гръцкия не съм го и поглеждала. Да няма връзка между държава-прозиводител и обясняване на състава? :roll:


 Profile  
 
Сготвено на: 17 Мар, 2008 3:07 pm Пон 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Sonny написа:
... това което купувах съдържа 80% обикновено олио...

Sonny, мен са ме учили, че pomace се прави само и единствено от маслини :roll:
Не е възможно европейците да са се измекярили толкова много, макар че кой ги знае...


 Profile  
 
Сготвено на: 17 Мар, 2008 4:16 pm Пон 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4691
Location: София
Sonny написа:
Вярно е, че са обявили съдържанието по наситени и ненаситени мазнини, но за обикновения потребител това определено не се превежда като "има растителни мазнини".
На мен ми е любимо, когато на разни мазнини от растителен произход започнат да пишат "Без холестерол". По-голяма заблуда от това - здраве му кажи.


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 57 мнения ]  Към страница 1, 2, 3  Next

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB