Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 17 Апр, 2024 12:41 am Сря

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 57 мнения ]  Към страница Предишна  1, 2, 3  Next
Message
Сготвено на: 17 Мар, 2008 5:19 pm Пон 

Дегустатор

Offline
Готви от: 13 Авг, 2007 12:50 pm Пон
Мнения: 466
Хвана ме зверско любопитство и се поразрових малко ;)
Наистина се оказва, че Помаче може да бъде само от остатъци от маслини, но не и смес със друг вид мазнини, били те и растителни.
Сега обаче иде ред на "зехтин". Според цитираната вече поправка от 79 г., "olive oil" е термин, който може да се използва само за произведеното от маслини, но не и топадните им продукти. Въпросът за филолозите във форума е доколко "зехтин" отговаря на "olive oil" в международната спогодба. В случай, че са идентични, наименование като "Зехтин Помаче" буди серозни размисли доколко не заблюждава потребителите. Все пак въпросната международна спогодба допуска още три наименования свързани с "помаче": Crude Olive-Pomace Oil, Refined Olive-Pomace Oil, Olive-Pomace Oil. Последното е смес от рафинирано "масло" помаче и класически зехтин (екстра върджин), което става за директна консумация. И аз лично мога да си го преставя преведено като "Зехтин Помаче", но нека все пак филолозите се изкажат.
Инфорамцията, която изложих, е на сертифициран консултант и може да бъде прочетена в пълнота и оригинал ето тук: http://www.eat-online.net/english/educa ... ce_oil.htm


 Profile  
 
Сготвено на: 17 Мар, 2008 6:00 pm Пон 
User avatar
vertically challenged

Offline
Готви от: 27 Мар, 2006 2:02 pm Пон
Мнения: 1645
Location: София
Въпросът изглежда юридически, а не филологически, според мен. :) Но тогава излиза, че помаса/помачето, който съм купувала е много странно нещо...


 Profile  
 
Сготвено на: 17 Мар, 2008 10:30 pm Пон 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
Куцо пиле написа:
Именно за това говорех и аз. Без да правя реклама на иберийците, само техен помас съм взимала, гръцкия не съм го и поглеждала. Да няма връзка между държава-прозиводител и обясняване на състава? :roll:


Sonny, радвам се, че се разгоря и дискусия, така повече хора ще се информират за този, според мене немалък, проблем.

По този повод искам да ти цитирам една максима, подходяща за този, а и за много други подобни случаи:
"Когато купуваш евтино, получаваш това, за което си платил..."


 Profile  
 
Сготвено на: 17 Мар, 2008 11:31 pm Пон 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 27 Ное, 2007 1:02 am Вто
Мнения: 98
Location: Атина
Quote:
Именно за това говорех и аз. Без да правя реклама на иберийците, само техен помас съм взимала, гръцкия не съм го и поглеждала. Да няма връзка между държава-прозиводител и обясняване на състава? :roll:



Такова чудо няма в Гърция,бъдете сигурни! Живея в Гърция от 7 г и сега научавам за това нещо! :shock:

Не,че тук няма ментета...Ака това,което се продава в България се разрежда с олио ,пак добре! Тук излезе един материал, в който стана ясно,че зехтина се разрежда с мазнина, която се използва за пържене в заведенията,а после се рафинира,за да се подобри външния вид (да е с по-светъл цвят и да не мирише).След това се смесва със зехтин и се пуска на пазара.Разбира се на етикета пише,че е смес на студеноприсован зехтин с такъв от по-ниско качество,но ...На външен вид е с чуден зелен цвят и ухае добре,изобщо не се разпознава,а и цената е висока...
Единствената гаранция е Екстра Върджин или Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο!


 Profile  
 
Сготвено на: 18 Мар, 2008 12:16 am Вто 



Ами не купувайте гръцки зехтин. Ако купувате гръцки, поне да е от Гърция.


  
 
Сготвено на: 18 Мар, 2008 10:47 am Вто 
User avatar
vertically challenged

Offline
Готви от: 27 Мар, 2006 2:02 pm Пон
Мнения: 1645
Location: София
Според Шоколатина явно и това не е гаранция :)


 Profile  
 
Сготвено на: 18 Мар, 2008 1:27 pm Вто 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 22 Окт, 2006 3:18 pm Нед
Мнения: 303
Location: Кофтинброд
А какво ще кажете за отделилата се на дъното на бутилката гъста белезникава емулсия? ,когато влезете в магазин през зимата с лошо отопление?В част от бутилките със зехтин има една такава емулсия,а друга част изглеждат като размътени.При въпрос към продавача,отговора е,че това е гаранция,че зехтинът е чист.Предполагам,че това е част от отделилата се вода при изцеждането на маслините,защото нали ехстра върджина е произведен от първото пресоване.Но,въпросът ми е-трябва ли да се продава в такъв вид зехтина,и така ли се продава в чужбинско?Това разваля ли качеството на зехтина,или е задължителна част от него?


 Profile  
 
Сготвено на: 18 Мар, 2008 1:29 pm Вто 



Ами да, и мен ме интересува. Когато сложа зехтина в хладилника, ми се случва. Според някой е гаразнци


  
 
Сготвено на: 18 Мар, 2008 8:28 pm Вто 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
MR.LAZY написа:
Sonny написа:
Вярно е, че са обявили съдържанието по наситени и ненаситени мазнини, но за обикновения потребител това определено не се превежда като "има растителни мазнини".
На мен ми е любимо, когато на разни мазнини от растителен произход започнат да пишат "Без холестерол". По-голяма заблуда от това - здраве му кажи.


:) :) :) А сирене или кашкавал "без холестерол"? Абе, тея хора за идиоти ли ни смятат?
Май, да... :(


 Profile  
 
Сготвено на: 19 Мар, 2008 12:22 am Сря 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
Ами модерно е без холестерол.

Призив: Драги производители на минерална вода,

В нея също няма холестерол, Що не го пишете по етикетите?


Та, като казах минерална вода се сетих, за реклама на такава (марки няма да споменавам), която изтъкваше 0 калории!

Явно наистина ни мислят за идиоти!


 Profile  
 
Сготвено на: 19 Мар, 2008 10:20 am Сря 
User avatar
vertically challenged

Offline
Готви от: 27 Мар, 2006 2:02 pm Пон
Мнения: 1645
Location: София
По повод минералната вода се сетих как приятел, разбиращ от химия ме светна, че ако pH-то им е наистина 9.5, както пише (забравих марката, ама едва ли е една) то тая вода не би могла да се пие, щото би била силно увреждаща... Мда.


 Profile  
 
Сготвено на: 19 Мар, 2008 11:23 am Сря 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 19 Юни, 2007 12:08 am Вто
Мнения: 1062
Aз пък имам един познат който разбира от производството(тоест бутилиране ) на минерална вода.И в много случаи "минералноста" на водата хич я няма,по скоро става въпрос за производство на етикети.А е и построил няколко такива цехове за" минерална" вода.


 Profile  
 
Сготвено на: 19 Мар, 2008 11:58 am Сря 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 22 Окт, 2006 3:18 pm Нед
Мнения: 303
Location: Кофтинброд
А водата,която си наливаме от чешмата до завода за бутилиране в Банкя,и тази,от чешмата в Горна Баня,до Овча купел,и те ли са фалшиви?


 Profile  
 
Сготвено на: 19 Мар, 2008 12:20 pm Сря 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 19 Юни, 2007 12:08 am Вто
Мнения: 1062
За тези нямам идея,не съм от София.


 Profile  
 
Сготвено на: 19 Мар, 2008 12:42 pm Сря 



Аз мисля, че минералната вода която си наливаме в София е доста добра.


  
 
Сготвено на: 19 Мар, 2008 12:48 pm Сря 
User avatar
vertically challenged

Offline
Готви от: 27 Мар, 2006 2:02 pm Пон
Мнения: 1645
Location: София
Миш маш, да, и аз съм чувала това за минералността. Най-малкото реалната 'самородна' така да се каже вода смърди, хм, на яйца :mrgreen: Тоест, тази, която продават е със съвсем слаба минерализация, то иначе не е и полезно да се пие непрекъснато. За това последното гледам са почнали да пишат по етикетите, даже една фирма си беше базирала рекламата на трапезната вода точно на този факт...


 Profile  
 
Сготвено на: 19 Мар, 2008 1:42 pm Сря 



Мисля, че всички бъркаме минерална с иворна вода.....Но каквато и да пием, трябва да я редуваме с чешмяна. Сега например навсякъде по света се натиска да се използва чешмяната вода.


  
 
Сготвено на: 19 Мар, 2008 1:57 pm Сря 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
tom4ovi написа:
Мисля, че всички бъркаме минерална с иворна вода.....Но каквато и да пием, трябва да я редуваме с чешмяна. Сега например навсякъде по света се натиска да се използва чешмяната вода.


Особено в арабските страни и в пустините. :mrgreen:


 Profile  
 
Сготвено на: 19 Мар, 2008 1:59 pm Сря 



Там може би имат повече достъп до водата, отколкото в някой напреднали държави като хм, България например.


  
 
Сготвено на: 19 Мар, 2008 2:35 pm Сря 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 19 Юни, 2007 12:08 am Вто
Мнения: 1062
Аз също когато пия бутилирана вода предпочитам да е трапезна.А минералната е за лекуване.А в другите страни доколкото знам пият филтрирана вода.Но не за това ми беше идеята.Точно по темата-за фалшивите етикети и измислените фирми,които продават чешмяна вода.Затова и рядко си купувам .


 Profile  
 
Сготвено на: 19 Мар, 2008 2:39 pm Сря 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
tom4ovi написа:
Там може би имат повече достъп до водата, отколкото в някой напреднали държави като хм, България например.


Вероятно. Най-вече в Сомалия.


 Profile  
 
Сготвено на: 19 Мар, 2008 4:15 pm Сря 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 13 Фев, 2006 4:43 pm Пон
Мнения: 81
gotin написа:
"Зехтин помаче" просто не е зехтин. Това е смес от растителни масла, най-често олио и от 5 до 8% (в редки случаи) добавка на зехтин от най-долно качество


според разни корифеи pomace е точно това, което е написала Бисквитка " pomace се прави само и единствено от маслини" ако съдържа олио или някакви други масла е безобразие.
http://www.answers.com/topic/pomace

ето и класифициране на маслиновите масла според WIKIPEDIA :

Quote:
Retail grades in IOOC member nations
As IOOC standards are complex, the labels in stores (except in the U.S.) clearly show an oil's grade:

Extra-virgin olive oil comes from cold pressing of the olives, contains no more than 0.8% acidity, and is judged to have a superior taste. There can be no refined oil in extra-virgin olive oil.
Virgin olive oil has an acidity less than 2%, and judged to have a good taste. There can be no refined oil in virgin olive oil.
Pure olive oil. Oils labeled as Pure olive oil or Olive oil are usually a blend of refined olive oil and one of the above two categories of virgin olive oil.
Olive oil is a blend of virgin oil and refined oil, containing no more than 1.5% acidity. It commonly lacks a strong flavor.
Olive-pomace oil is a blend of refined pomace olive oil and possibly some virgin oil. It is fit for consumption, but it may not be called olive oil. Olive-pomace oil is rarely found in a grocery store; it is often used for certain kinds of cooking in restaurants.
Lampante oil is olive oil not used for consumption; lampante comes from olive oil's ancient use as fuel in oil-burning lamps. Lampante oil is mostly used in the industrial market.


http://en.wikipedia.org/wiki/Olive_oil


 Profile  
 
Сготвено на: 19 Мар, 2008 4:17 pm Сря 



Алеко написа:
tom4ovi написа:
Там може би имат повече достъп до водата, отколкото в някой напреднали държави като хм, България например.


Вероятно. Най-вече в Сомалия.


Ами да, в Сомалия си я плащат с работа, с ориз, който с каквото намери.


  
 
Сготвено на: 20 Мар, 2008 1:38 pm Чет 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 22 Окт, 2006 3:18 pm Нед
Мнения: 303
Location: Кофтинброд
миш маш написа:
за фалшивите етикети и измислените фирми.

"-Руска ли е водката?
-Руска!Ей го руснака,лепи етикети в мазето!"


 Profile  
 
Сготвено на: 20 Мар, 2008 2:59 pm Чет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 19 Юни, 2007 12:08 am Вто
Мнения: 1062
Това което аз открих и ми хареса ,освен това на админа ,което бях чела преди време ,че за да познаете дали един зехтин е екстра върджин трвбва да проверите в етикета нивото на киселинност да е по малка от 1% е;

Процеса на лека филтрация се използва, за да се отстрани утайката и да се получи т.нар. Extra Virgin зехтин с ниво на киселинност по-малко от 1%. Всяко масло с киселинност по - висока от тази, търпи допълнителна обработка, с цел премахване на почти всички следи от цвят, мирис, вкус и киселинност, което го превръща в изключително лек на вкус зехтин. За да се произведе зехтина, познат като чист зехтин, се добавя Extra Virgin зехтин към олекотения, за да се получи желаното ниво на вкус и аромат. Като хубаво вино, всеки вид зехтин се опитва и му се замерва киселинността преди да бъде бутилиран.

Пак като виното, няма два еднакви зехтина. Всеки е уникален продукт от почва, климат, маслина и години, както и начин на производство. Маслата могат да бъдат пикантни или меки и могат да варират от чисти през бледо зелени до тъмно зелени. Когато са правилно обработени, зехтините могат да поддържат вкуса, цвета и витамините на маслиновото дърво, от което са дошли.


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 57 мнения ]  Към страница Предишна  1, 2, 3  Next

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB