Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 18 Апр, 2024 11:56 am Чет

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 2 мнения ] 
Message
Сготвено на: 19 Мар, 2008 4:57 pm Сря 

Дегустатор

Offline
Готви от: 13 Авг, 2007 12:50 pm Пон
Мнения: 466
Това е търговското наименование на сусамовото кюспе, което се получава след извличане на маслото от сусама. По подразбиране е много по-малко калорично от сусамовото семе, но запазва ценните съставки като калций, белтъчини и фибри. Особено подходящо е като източник на калций. Може да се използва за сгъстяване на супи и сосове или като добавка към салати и ястия. Намира се в диетичните магазини и вероятно в някои добре заредени хипермаркети.
Като ориентир за хранителните качества, ето данни за съдържанието на 100 гр. сурово белено сусамово семе:
Калций 975 мг
Мазнини 50 г (от които 7 г наситени)
Протеини 18 г
Магнезий 351 мг
Желязо 14 мг
Фибри 12 г
Ккал 573
Абсорбцията на калций от растителен произход е значително по-добра от тази на калция в млечните продукти, която достига до около 1/3 от общото съдържание на калций. Натрият е един от елементите, които намаляват абсорбцията на калций, затова е препоръчително да се избягва солта.


 Profile  
 
Сготвено на: 27 Мар, 2008 3:21 pm Чет 

Дегустатор

Offline
Готви от: 20 Ное, 2007 4:55 pm Вто
Мнения: 10
Location: софия
Аз съм го ползвала за паниране на риба . Става нещо страхотно.


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 2 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB