След
щедрото предложение на фирма ЕкоБалкан да опитаме техните продукти сега е мой ред да споделя личните си впечатления.
Ще започна със
Сирене прясно парено тип Моцарела. Според етикета съдържа краве мляко, сол, мая, лимонена киселина и CACL2, каквото и да значи последното. Съдържание на 40% мазнини и 18% белтък, енергийна стойност на 100 грама - 218 ккал. Сиренето се предлага на топчици в кутия със саламура.
Не съм опитвал оригинална Моцарела (т.е. направена от Биволско мляко) така че не мога да правя сравение, но вкусът много напомня на каймак, сиренето е приятно на вкус и несолено. Ще го пробвам и на пица и ще кажа какъв е резултатът.
Минавам към
Сирене от краве мляко. Според етикета съдържа сурово краве мляко, мая, закваска, сол, калциев двухлорид. Няма показания за енергийна стойност и съдържание на белтъчини, мазнини и други. Сиренето се предлага във вакуумирана опаковка, на което явно се дължи и дългият срок на годност - 3 (три) месеца.
Според мен сиренето е една идея по-меко и малко по-солено, отколкото трябва да бъде, но е много приятно на вкус, има плътна консистенция и се усеща съдържанието на истински (нерастителни) мазнини.
Кашкавал от краве мляко. Според етикета съдържа сурово краве мляко, мая, закваска, сол, калциев двухлорид. Няма показания за енергийна стойност и съдържание на белтъчини, мазнини и други. Кашкавалът се предлага във вакуумирана опаковка, на което явно се дължи и дългият срок на годност - 8 (осем) месеца.
Може би съм попаднал на такава партида, но кашаквалът леко нагарча и може би е недоузрял. Иначе има приятна киселинност, мазен е и предполагам, че за пици би бил идеален. Но пък Кашакавалът мина един друг тест - този на Бироразливача, който не яде какви да е храни (включително категорично отказва да яде оригинален чедър). За сметка на това лакомо излапа парчето кашкавал, което му дадох да дегустира.
Като обща оценка бих казал, че качествата на трите продукта са над средните за предлаганите в магазинната мрежа в София. Като забележка бих направил, да се слага срок на годност след отваряне, не само за пакетиран продукт. При вакуумираните сирене и кашкавал ще е добре да се изписват енергийни стойности и процентно съдържание на съставки, както това е направено при сиренето тип Моцарела.