Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 21 Окт, 2019 1:30 pm Пон

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 4 мнения ] 
Message
Сготвено на: 02 Май, 2010 11:13 am Нед 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
Рапицата е едно растение, което няма абсолютно нищо общо със слънчогледа, но също е маслодайно.
И то с много по-голям добив от слънчогледа, че и доста по-непретенциозно от него.
Една от най-евтините мазнини на света, директно може да се ползва и като гориво за автомобили.
Диетолозите твърдят, че имало много ценни диетични качества.
Маслото (олиото) от рапицата е особено удобно да се примесва към други мазнини, защото няма определен и силен или натрапчив вкус и аромат, така че особено лесно се "вписва" в други мазнини.
Затова много често произведителите спекулират и го примесват в най-широки граници към по-скъпи мазнини.

Твърдението, че "...си е доста гнусно на вкус и винаги има леко рибен вкус", всъщност не отговаря изцяло на истината.

Рапичното масло няма определен вкус и аромат, а "рибеният вкус" (който всъщност не е вкус, а аромат), се появява единствено при загряване, например при пържене.
И то, ако само ако не е добре рафинирано.

И поради факта, че рапичното масло не е вредно, а по-скоро полезно, производителите без ни най-малки скрупули го примесват към скъпите мазнини.

Например, известните фалшификати на зехтина, т.н. "зехтин"- помас, (помаче и т.н. наименования, като "салатен" зехтин и т.н.) всъщност са от 5 до 8% "чист, екстра върджин зехтин", всъщност най-долнокачествен зехтин, направо бракът от производството, плюс 92-95% лицемерно съобщаваните "различни растителни мазнини", което си е гнусна лъжа, защото това е изключително добре рафинирано рапично масло, в най-добрия случай плюс съвсем малко слънчогледово олио.
Според мене, много отдавна трябваше да се забрани употребата на думата ЗЕХТИН в наименованието на тази мазнина...


А неграмотният потребител като шаран кълве на афишираната с едри букви на етикета дума "ЗЕХТИН", без изобщо да се интересува от смисъла и съдържанието на следващата думичка "ПОМАС" и традиционно без да чете информацията в етикета, която, по принцип, се пише с толкова дребни буквички, че и съвсем млад човек трудно ще я разчете без помощни средства...

Всъщност, благородната идея на "ПОМАС" или "САЛАТЕН ЗЕХТИН" е да се облекчи тежкия вкус и аромат на маслиненото масло с по-лекото и по-ароматно слънчогледово олио, за да стане по-поносим за директна консумация, основно в салатите.

Аз също си правя "помас", но сам си смесвам 25% абсолютно чист зехтин екстравърджин към 75% качествено слънчогледово олио, основно турско.


 Profile  
 
Сготвено на: 02 Май, 2010 9:42 pm Нед 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Готин, благодаря, че реабилитира рапицата! Много харесвам рапичното олио, но за съжаление, има много по-ниска температура на димене от слънчогледовото, оттам идва миризмата на риба :(

Помас е растителна мазнина, извлечена от маслинови костилки.


 Profile  
 
Сготвено на: 02 Май, 2010 10:59 pm Нед 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
biskvitka написа:
Помас е растителна мазнина, извлечена от маслинови костилки.


Помас би трябвало да бъде наистина чиста мазнина, извлечена от маслиновите костилки, но за съжаление, съвсем не е така, уви...
Истината направо е трагична... :(


 Profile  
 
Сготвено на: 03 Май, 2010 8:37 am Пон 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 31 Мар, 2008 4:16 pm Пон
Мнения: 605
Location: France
biskvitka написа:
Много харесвам рапичното олио, но за съжаление, има много по-ниска температура на димене от слънчогледовото, оттам идва миризмата на риба


Биски, затова тук на олиото от рапица пише да се използва само за подправка на салати.


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 4 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB