Рапицата е едно растение, което няма абсолютно нищо общо със слънчогледа, но също е маслодайно.
И то с много по-голям добив от слънчогледа, че и доста по-непретенциозно от него.
Една от най-евтините мазнини на света, директно може да се ползва и като гориво за автомобили.
Диетолозите твърдят, че имало много ценни диетични качества.
Маслото (олиото) от рапицата е особено удобно да се примесва към други мазнини, защото няма определен и силен или натрапчив вкус и аромат, така че особено лесно се "вписва" в други мазнини.
Затова много често произведителите спекулират и го примесват в най-широки граници към по-скъпи мазнини.
Твърдението, че "...си е доста гнусно на вкус и винаги има леко рибен вкус", всъщност не отговаря изцяло на истината.
Рапичното масло няма определен вкус и аромат, а "рибеният вкус" (който всъщност не е вкус, а аромат), се появява единствено при загряване, например при пържене.
И то, ако само ако не е добре рафинирано.
И поради факта, че рапичното масло не е вредно, а по-скоро полезно, производителите без ни най-малки скрупули го примесват към скъпите мазнини.
Например, известните фалшификати на зехтина, т.н. "зехтин"- помас, (помаче и т.н. наименования, като "салатен" зехтин и т.н.) всъщност са от 5 до 8% "чист, екстра върджин зехтин", всъщност най-долнокачествен зехтин, направо бракът от производството, плюс 92-95% лицемерно съобщаваните "различни растителни мазнини", което си е гнусна лъжа, защото това е изключително добре рафинирано рапично масло, в най-добрия случай плюс съвсем малко слънчогледово олио. Според мене, много отдавна трябваше да се забрани употребата на думата ЗЕХТИН в наименованието на тази мазнина...
А неграмотният потребител като шаран кълве на афишираната с едри букви на етикета дума "ЗЕХТИН", без изобщо да се интересува от смисъла и съдържанието на следващата думичка "ПОМАС" и традиционно без да чете информацията в етикета, която, по принцип, се пише с толкова дребни буквички, че и съвсем млад човек трудно ще я разчете без помощни средства...
Всъщност, благородната идея на "ПОМАС" или "САЛАТЕН ЗЕХТИН" е да се облекчи тежкия вкус и аромат на маслиненото масло с по-лекото и по-ароматно слънчогледово олио, за да стане по-поносим за директна консумация, основно в салатите.
Аз също си правя "помас", но сам си смесвам 25% абсолютно чист зехтин екстравърджин към 75% качествено слънчогледово олио, основно турско.
|