Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 16 Апр, 2024 9:18 pm Вто

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 7 мнения ] 
Message
 Рецепта: Рукола
Сготвено на: 13 Апр, 2005 7:56 pm Сря 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Еruca sativa.L.
Семейство: Brassicaceae

Едногодишно растение с право, високо до 40 см стъбло. Листата са сравнително месести, с власинки (срещат се и 'безкосмести' варианти), със специфичен аромат. Долните листа са лировидно-пересто насечени.
Цъфти от май до юли, дава плод през юли-август.
Разпространено е в Централна и Източна Европа; Северна, Средна, Югозападна, Източна и Централна Азия; Северна Африка; Австралия (внесено от заселници).
Среща се като плевел в житните посеви; понякога расте край железопътни линии.
Листата се използват за салати и подправяне на супи. От семената се приготвя горчица и се извлича масло.

Повече информация (снимки, наименования на различни езици и пр.) има на този сайт.


 Profile  
 
 Рецепта: Re: Рукола
Сготвено на: 13 Апр, 2005 10:18 pm Сря 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
biskvitka написа:
Еruca sativa.L.
Семейство: Brassicaceae

Едногодишно растение с право, високо до 40 см стъбло. Листата са сравнително месести, с власинки (срещат се и 'безкосмести' варианти), със специфичен аромат. Долните листа са лировидно-пересто насечени.
Цъфти от май до юли, дава плод през юли-август.
Разпространено е в Централна и Източна Европа; Северна, Средна, Югозападна, Източна и Централна Азия; Северна Африка; Австралия (внесено от заселници).
Среща се като плевел в житните посеви; понякога расте край железопътни линии.
Листата се използват за салати и подправяне на супи. От семената се приготвя горчица и се извлича масло.

Повече информация (снимки, наименования на различни езици и пр.) има на този сайт.




Много, много благодаря! :!:


 Profile  
 
 Рецепта: Рукола
Сготвено на: 14 Апр, 2005 8:48 am Чет 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Моля ;)
Не е ли странно, че този толкова разпространен бурен не се отглежда целенасочено в България, а трябва да се внася?


 Profile  
 
 Рецепта: Рукола
Сготвено на: 20 Окт, 2008 7:47 am Пон 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 27 Ное, 2007 1:02 am Вто
Мнения: 98
Location: Атина
Аааа , бе хора, убих се да питам наляво и надяно как се казва това растение на български! :lol:

Ама чак сега през лятото влязох за сефте в Пикадили в Бургас и я видях руколката най-сетне...И кат' са развиках - Рока, рока- така я знам аз, за срамотиите значи!
Иначе тука в сайта гледам Рукола , ама като не знам за какво иде реч...
Направо я обожавам, е , отне ми доста време да оценя специфичния и вкус...
И отначало се присмивах , разбира се, на гърците, че ядат дивотии, ноооо ,сега...
Ама много скъпа бре, хора, 3 лв една връзка! :roll:
А тука в супера е 40 цента , макар, че се води деликатес и в заведение вдига цената на салатите!


 Profile  
 
 Рецепта: Рукола
Сготвено на: 20 Окт, 2008 11:28 am Пон 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Няма по-гадно нещо от тая рукола! Навсякъде взеха да я блъскат, а има вкус на горчива трева.


 Profile  
 
 Рецепта: Рукола
Сготвено на: 20 Окт, 2008 1:39 pm Пон 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Младата рукола не е горчива, а леко пикантна и с аромат на ядки, Алеко.
Но е икономически неизгодно да продават 2-3 сантиметрови листенца, затова, който не го мързи, си я отглежда в сандъче на балкона :P .


 Profile  
 
 Рецепта: Рукола
Сготвено на: 20 Окт, 2008 8:08 pm Пон 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
biskvitka написа:
Младата рукола не е горчива, а леко пикантна и с аромат на ядки, Алеко.
Но е икономически неизгодно да продават 2-3 сантиметрови листенца, затова, който не го мързи, си я отглежда в сандъче на балкона :P .


Принципно трябва да бъде много леко нагарчаща и с лек, приятен аромат на горчица (от семейството на синапа е).


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 7 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB