Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 16 Сеп, 2019 1:53 am Пон

Всички времена са UTC + 2 часа
Post new topic Reply to topic  [ 1 мнение ] 
Message
Сготвено на: 30 Юни, 2004 10:19 am Сря 

Дегустатор

Offline
Готви от: 31 Май, 2004 5:35 pm Пон
Мнения: 85
Вчера ми попадна едно книжле на Джон Фарман - "Изумително проста история на науката и откритията (Без отегчителни подробности)". Ще си позволя да цитирам някои от тях, касаещи хранителните продукти и храненето:
Quote:
9000-8000 г. пр. н. е. В Персия и Афганистан опитомили козите и овцете. Нападенията от стада освирепели овци рязко намалели :lol:
8000-7000 г. пр. н. е. Някъде по това време били култивирани множество зеленчуци, които сега можем да купум всеки ден от зарзаватчията на ъгъла. Най-после картофите влезли в дневното меню на Перу. Последвал ги бобът (но не печен) и оризът от Индонезия. Селяните по долината на река Нил вместо да си скубят отчаяно коситевсеки ден, когато земите им били наводнявани, започнали да се възползват от бедствието като изобретили напоителните системи.
7000-6000 г. пр. н. е. Китайците установили, че прасетата макар и да понамирисвали малко отвън, имали доста добър вкус отвътре. Все пак не се знае от кога датират първите наденици.....Не след дълго и кравата попаднала в плен на човека. Тя за пръв път изпитала унижението да бъде доена всеки пет минути. Все пак, добре е да живееш със самочувствието, че имаш и друга функция, освен тази, да бъдеш изяждан заради месото ти, или още по лошо - да бъдеш превръщан в дрехи.
Захарната тръстика, бананите, кокосовите орехи и сладките тропически картофи били отглеждани в Нова Гвинея и Индонезия. Тези плодов притежават всички съставки на кифлички с банан и млечния шейк.
Следва една от най-великите дати в историята на науката и изобретенията, нещо като вододел на в човешкото развитие. Турците изнамерили - само почакайте да научите какво - макароните! Жалко че не са общували с Йорданците, които по това време изобретили плетените кошници. Можеха да слагат макароните си в тях :lol:.
Смешни на вид круши, наричани авокадо, били отглеждани вече в Мексико, когато един предприемчив индиец най-после решил да се покачи на една местна палма и да установи какъв е вкусът на странния, лепкав плод.
4000-3000 г. пр. н. е. В Туркестан сокът от смачканите гроздови зърна бил оставен да кисне и забравен за известно време. Когато хората най-после се сетили за него и започнали да го пият, те установили, че престарелият, ферментирал гроздов сок ги кара да се кикотят, а понякога да залитат и падат. Междувременно на територията на цяла Месопотамия се появили първите бирени хулигани, което се дължало, естествено, на това най-популярно питие.
За да не бъдат надминати, горките стари критяни започнали да изкисват малсините. Макар че зехтинът бил ужасно неприятен за пиене, те с удоволствие установили, че той ставал за готвене или пък за освежаване на салатите.
2000-1800 г. пр. н. е. Оризовите култури се появили в Югоизточна Азия. Оризовите насаждения били постоянно наводнявани и горките оризоберачи е тртябвало (а и все още се налага) да шляпат и прекарват по цял ден затънали до колене в калната вода.
1550-1500 г. пр. н. е. В намерен по това време папирус се описват 700 вида лечение, както множество диети и бързи закуски. Изглежда също, че хората по онова време са разкрили първите козметични салони и са знаели нещо за хипнозата.
1000-950 г. пр. н. е.На бял свят се появява отвратителната овесена каша. Овесът започва да се отглежда в Централна Европа


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 1 мнение ] 

Всички времена са UTC + 2 часаПодобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB