Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 16 Апр, 2024 8:14 am Вто

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 52 мнения ]  Към страница 1, 2, 3  Next
Message
Сготвено на: 17 Авг, 2005 4:15 pm Сря 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
Босилек (Ocimum basilicum)

Произходът на думата Босилек (Basil) не е определен. Някои автори твърдят, че идва от гръцкото basileus - крал, защото, както Паркинсон е казал - "Ароматът му е толкова превъзходен, че приляга на кралския дом", или може би е наречен кралски, понеже е използван за някои царски мазила и лекарства. Друга по-малко вероятна теория, е че е съкратено от Basilisk - митологично чудовище поразяващо с дъх и поглед. Тази теория почива най-вероятно на странно, старо суеверие, което свързва растението и скорпионите.

В Индия растението е "посветено" на Кришна и Вишу и се отглежда във всяка къща. Вероятно поради част от неговите добродетели, дезинфектирането и освжаването на малариния въздух е станал неразделен във всяка Хинду къща в Индия като защитаващ духа на семейството. Всеки добър Хинду, отпътува за вечния си сън с китка Босилек на гърдите си. Това е неговият паспорт за Рая.

Вероятната му родина е Индия, Южна Азия и Свероизточна Африка.

Познати са много видове Босилек, използвани за готварски и декоративни цели.

Днес ще напиша за последната ми придобивка - "Cuban Basil"

Ароматът му е като на "обикновенния" босилек (Genovese Basil/ Mediterranean Basil/ Sweet Basil), но с лека пикантна нотка. Цъфти по-бавно, издържа на по- ниски температури, с най-дълъг живот. Развъжда се чрез резници. Много е крехък и деликатен, определено е любимецът в колекцията ми. ;)


 Profile  
 
 Рецепта: Re: Босилек
Сготвено на: 17 Авг, 2005 8:07 pm Сря 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
ludetina написа:
Днес ще напиша за последната ми придобивка-"Cuban Basil"
Значи ще раздаваш.


 Profile  
 
Сготвено на: 17 Авг, 2005 11:18 pm Сря 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 30 Яну, 2005 12:46 pm Нед
Мнения: 543
Босилекът е любима подправка. А знае ли някой дали може да се отглежда в саксийка на балкона?


 Profile  
 
Сготвено на: 18 Авг, 2005 12:02 am Чет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
Еднокрачко,къде мислиш че отглеждам моите 3 вида босилек?

Който желаее,ще раздавам..заформяте една среща,черпите по една бира и сте готови ! ;) :mrgreen:


 Profile  
 
Сготвено на: 18 Авг, 2005 10:08 am Чет 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
ludetina написа:
...черпите по една бира и сте готови ! ;) :mrgreen:
Май с по една само, няма да минем :mrgreen:


 Profile  
 
Сготвено на: 18 Авг, 2005 11:36 am Чет 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Освен бира, ще си донеса и една саксийка, че направо да ми засадиш, Лудетинке! Страшно обичам босилека, особено в комбинация с домати и моцарела.

В България тази подправка навлезе сравнително скоро. И до днес в по-малките населени места има хора, които не биха я използвали за ядене, защото попът ръсел с китка босилек на погребение. :mrgreen: Това не е майтап, чувал съм го собственоушно в Банско.


 Profile  
 
Сготвено на: 18 Авг, 2005 2:38 pm Чет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
MR.LAZY написа:
Май с по една само, няма да минем :mrgreen:
,еми съберете се повечко желаещи..пък ще видим.. :twisted:

Алеко,това е моята любима подправка,от 10-годишна я използвам..аргументите на баба ми,да не я употребявам, тогава бяха същите,като тези които си описал по долу + това, че ставал само да се гонят молци с нея.. :P След като обичаш домати с моцарела-препоръчвам ти една от любимите ми рецепти - Банички с моцарела и домати. ;)


 Profile  
 
Сготвено на: 18 Авг, 2005 11:05 pm Чет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 30 Яну, 2005 12:46 pm Нед
Мнения: 543
Я, Рибенце, ти ли си била :roll: Ма къде ти е хубавото аватарче с рибката, че не мога да те позная ;) Така си като фаталната жена - котка. За босильока така се разбираме - от нас бирката :ordber: , а от теб спагетките :pan: И да видиш само какво става: :knife: :bing: :chew: :cheers: :drunk:


 Profile  
 
Сготвено на: 19 Авг, 2005 10:46 am Пет 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
С малко зехтинец .... Хммммм!


 Profile  
 
Сготвено на: 19 Авг, 2005 10:55 am Пет 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Алеко написа:
С малко зехтинец .... Хммммм!

И после пак да ти пишат в сметката 1.50 :twisted:


 Profile  
 
Сготвено на: 19 Авг, 2005 11:07 am Пет 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Нищо де! При тази комбинация ще ги платя на драго сърце тия кинта и половина!


 Profile  
 
Сготвено на: 19 Авг, 2005 11:49 am Пет 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
Алеко написа:
При тази комбинация ще ги платя на драго сърце тия кинта и половина!
Ама, да не пишеш после в черния списък!


 Profile  
 
Сготвено на: 19 Авг, 2005 12:33 pm Пет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
:shock: Айде,сега и спагети-за бира спагети не правя (все едно да ям спагети с майонеза и кетчуп.. :x )..тогава винце ще искам.. :twisted:
Да знаете обаче, от него също си пийвам добре,затова от мен да мине, зехтина няма да го вписвам в сметката.. :mrgreen:


 Profile  
 
Сготвено на: 19 Авг, 2005 3:17 pm Пет 

Дегустатор

Offline
Готви от: 09 Май, 2005 1:38 pm Пон
Мнения: 136
Location: София
И аз искам такъв босилек. :plz: От къде да се снабдя с коренче? :plz:


 Profile  
 
Сготвено на: 19 Авг, 2005 3:25 pm Пет 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
За коренче ще ти трябва уйски, с бира не мож излъга Учителката. :lol:


 Profile  
 
Сготвено на: 19 Авг, 2005 7:09 pm Пет 

Дегустатор

Offline
Готви от: 09 Май, 2005 1:38 pm Пон
Мнения: 136
Location: София
Щом трябва и уЙски ще купим. :lol:


 Profile  
 
Сготвено на: 19 Авг, 2005 11:16 pm Пет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
За Надето-патладжани.. :mrgreen: това е начина.. :twisted:
А,сега сериозно-днес отрязах две клонки да видя дали ще пуснат коренчета,ако има успех и повече ще окастря..това е,имайте търпение. :)


 Profile  
 
Сготвено на: 20 Авг, 2005 10:05 am Съб 

Дегустатор

Offline
Готви от: 09 Май, 2005 1:38 pm Пон
Мнения: 136
Location: София
С патладжаните пък няма никакви проблеми - днес ме чакат 8кг. :mrgreen:


 Profile  
 
Сготвено на: 20 Авг, 2005 11:20 am Съб 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 30 Яну, 2005 12:46 pm Нед
Мнения: 543
ludetina написа:
:shock: Айде,сега и спагети-за бира спагети не правя (все едно да ям спагети с майонеза и кетчуп.. :x )..тогава винце ще искам.. :twisted:
Да знаете обаче, от него също си пийвам добре,затова от мен да мине, зехтина няма да го вписвам в сметката.. :mrgreen:

Споко, Рипке :) , и винце ще донесем. Ти какво винце искаш, че Русото Моме го няма да ни напъти.
:jump2:


 Profile  
 
Сготвено на: 20 Авг, 2005 12:07 pm Съб 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Jasen написа:
Споко, Рипке :) , и винце ще донесем. Ти какво винце искаш, че Русото Моме го няма да ни напъти. :jump2:


Че кат' го няма русото, ние да не сме били Бога с камъни и да сме тъпи? Подразбираме ги тия неща, нали ненапразно работим в едно специализирано за ядене списание. А пък колегите от по-големия брат за винцето са фърси!


 Profile  
 
Сготвено на: 22 Авг, 2005 10:09 am Пон 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
Purpel Basil

Освен прекрасния си цвят,лилавия босилек сякъш притежава и малко по интензивен аромат.Идеален е за украса на салати,паста,пици..а защо не и като зветно петно в градината.. ;) Според някои източници,е възможно да оцветиш ,бял винен оцет в лилаво като накиснеш в него листа от това растение,даже и майонеза,варен карфиол.. :lol: .
Най-популярните видове са:
"Red Rubin"(подобрен вариант на "Dark Opal") Image

"Purple Ruffles" Image


 Profile  
 
Сготвено на: 22 Авг, 2005 10:22 am Пон 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
Уау, каква красота е пък това! То не е цвят, ами поезия цяла!
Лудетинке, няма да пуснат стръкчетата коренчета най-вероятно - поне моите опити се оказаха неуспешни.
Не изяждай всичко, остави по едно стръкче от всеки вид да направи семена и ще раздаваш после :)


 Profile  
 
Сготвено на: 22 Авг, 2005 10:33 am Пон 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
Нещо ми се сдуха "Мозилата" и не можах да довърша...
Osmin Purple

Това най-вероятно е новата ми придобивка. Поне на него прилича най-много, само че е доста по лилав. Размножава се със семена, наесен ще раздавам и от него! :)
То4ице,надявам се че при мен няма да се получи така,специално за "кубинския", много ми харесва и се надявам да успея да си го завъдя, според един сайт се размножавал със резници, семена не се продавали, когато цъфне ще си заделя и семна за всеки случай, дано се получи.


 Profile  
 
Сготвено на: 22 Авг, 2005 10:50 am Пон 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
Стискам палци - поради силно подчертан личен интерес :lol:


 Profile  
 
Сготвено на: 23 Авг, 2005 9:26 am Вто 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Благодарение на Лудетина :flow: и аз се сдобих с два вида босилек. Сега остава да науча мъжете да го хапват :twisted:


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 52 мнения ]  Към страница 1, 2, 3  Next

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB