Босилек (Ocimum basilicum)
Произходът на думата Босилек (Basil) не е определен. Някои автори твърдят, че идва от гръцкото
basileus - крал, защото, както Паркинсон е казал - "Ароматът му е толкова превъзходен, че приляга на кралския дом", или може би е наречен кралски, понеже е използван за някои царски мазила и лекарства. Друга по-малко вероятна теория, е че е съкратено от
Basilisk - митологично чудовище поразяващо с дъх и поглед. Тази теория почива най-вероятно на странно, старо суеверие, което свързва растението и скорпионите.
В Индия растението е "посветено" на Кришна и Вишу и се отглежда във всяка къща. Вероятно поради част от неговите добродетели, дезинфектирането и освжаването на малариния въздух е станал неразделен във всяка Хинду къща в Индия като защитаващ духа на семейството. Всеки добър Хинду, отпътува за вечния си сън с китка Босилек на гърдите си. Това е неговият паспорт за Рая.
Вероятната му родина е Индия, Южна Азия и Свероизточна Африка.
Познати са много видове Босилек, използвани за готварски и декоративни цели.
Днес ще напиша за последната ми придобивка - "
Cuban Basil"
Ароматът му е като на "обикновенния" босилек (Genovese Basil/ Mediterranean Basil/ Sweet Basil), но с лека пикантна нотка. Цъфти по-бавно, издържа на по- ниски температури, с най-дълъг живот. Развъжда се чрез резници. Много е крехък и деликатен, определено е любимецът в колекцията ми.