Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 16 Апр, 2024 11:49 pm Вто

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 15 мнения ] 
Message
 Рецепта: Крес / кресон
Сготвено на: 07 Окт, 2005 11:34 am Пет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
И така бях на изложенеието "Флора" в НДК и се снадбих със сума ти семена и лукувици.Една от новите ми придобивки е семе точно за това рестение- Lepidum sativum L. или Кресон .Чела съм ,че се използва за салати и като свежа подправка ,никога не съм го употребявала ,затова събирам повече информация и идеи. :)

[hide]Понеже не мога да не се похваля и с другите ми придобивки..:oops:,а те са (оставям настрани цветята) :
:oops: Thymus vulgaris L.-Мащерка
Origanum vulgare-Риган ,но малко по различен,с по-едри листа
Ocimum basalicum L.-Lettuce leaf
И семна за онзи Босилек ,който мислех за кубински ,но най вероятно не е. :roll: На пакетчето не пише какъв е .. :-?
Мъжът ми каза -ти оранжерия ли ще правиш.. :roll: и е прав нямам нужда от толкова голямо количество семена-срещу подходящ подкуп съм склонна да се разделя с част от съдържанието на пактечетата..:) ;)-за да няма недоразумения -подкупа под формата на течност с алкохолен градус над 10. :mrgreen:[/hide]


 Profile  
 
 Рецепта: Re: Крес / кресон
Сготвено на: 07 Окт, 2005 3:38 pm Пет 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
ludetina написа:
срещу подходящ подкуп съм склонна да се разделя с част от съдържанието на пактечетата..:) ;)-за да няма недоразумения -подкупа под формата на течност с алкохолен градус над 10. :mrgreen:

Бейлис?


 Profile  
 
 Рецепта: Re: Крес / кресон
Сготвено на: 07 Окт, 2005 6:04 pm Пет 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
ludetina написа:
...събирам повече информация и идеи...


Градински кресон (Lepidium sativum L.)

За негова родина се смята Иран (или по-скоро Персия). Бил е известен и на египтяните и римляните.
Римският писател Плиний Младший в трудовете си споменава, че в древността кресонът се използвал за набавяне на полезни вещества чрез храната, за успокояване на нервната система, както и за подобряване на съня.

Кресонът е разпространен в много европейски и средноазиатски страни.

Описание
Едногодишно растение от сем. Кръстоцветни, с право стъбло, високо до 60 см.
Най-ценни са листата, които са различни по форма, според това, в коя част на растението се намират.
Цъфти с гроздовидни съцветия.
Плодът е шушулка, с дребни яйцевидни семена.
Листата са сочни, с пикантен вкус.

Химически състав.
Листата на градинския кресон са богати на витамини от групата В, С, каротин, рутин, калциеви соли, магнезий, желязо, йод и фосфор (жалко, за Хелоуин няма да е пораснал, искаше ми се да светя в тъмното :mrgreen:).

Кресонът е полезен при проблеми с храносмилането (напр. преяждане), подобрява апетита, подпомага нормализирането на кръвното налягане.
Сокът от листата, както и самите листа, са полезни при скорбут и анемия. Със сока се правят гаргари, пие си при кашлица, тъй като има бактерицидни свойства...

Употреба в готварството
Листата на кресона се използват пресни, предимно за салати. Смесват се с други зелени подправки, яйца, майонеза и др.
Използва се за гарнитура към риба и месо, за украса на сандвичи и др.

Кресонът е подходящ за омлети и ястия с извара (сирене), с него се подправят супи и сосове.

Отглеждане
Градинският кресон расте много бързо.
Размножава се чрез семена.
За да осигурите крес за цялото лято, той се сади на етапи. При добро гледане той става годен за консумация само за две седмици.
Расте на различни почви, като може да се засади много рано през пролетта. Може да расте в парници, оранжерии :mrgreen:, в стая в сандъчета или саксии.

Кресонът се суши само за да се съберат семената му.
kuking.net


 Profile  
 
Сготвено на: 08 Окт, 2005 7:28 pm Съб 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 31 Май, 2004 3:09 am Пон
Мнения: 181
Location: Хайде! На масата!
Не му се хващай за думите, ами си купи съндъчета и хвърляй семената в тях!
Аз също си гледах на балкона кресон и много добре си растеше. Пониква за няколко дни и само след една седмица ще можеш да си правиш салати с него.
А босилека ми умря, изглежда му беше много топло. Нищо, напролет пак ще опитам.
На балкона какво ли не съм пробвала да отглеждам , дори веднъж засадих и брюкселско зеле. А бе, то също умря .... :mrgreen: Ама да не се отчайваш, продължавай с опитите.


 Profile  
 
 Рецепта: Крес / кресон
Сготвено на: 10 Окт, 2005 12:30 am Пон 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
:) Какъв изчерпателен отговор.. :flow: благодаря ти, Бисквитке! :) К'во да те черпя..? ;)
Раза ,мерси -това са намеренията ми към кресона ,само да се преместим за да мога да го наглеждам..,но за другите подправки..в пликчето сигурно има поне 50 семенца, ако не и 100 ,че може и повече.Не бих могла да отгледам всичките .. :) ,нито да изконсумирам продукцията. Затова..
Бейлис ме устройва.. :mrgreen:


 Profile  
 
 Рецепта: Крес / кресон
Сготвено на: 10 Окт, 2005 10:01 am Пон 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
ludetina написа:
Бейлис ме устройва.. :mrgreen:
Точице, не знаеш с какво се захвана :twisted:


 Profile  
 
 Рецепта: Крес / кресон
Сготвено на: 10 Окт, 2005 10:53 am Пон 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
ludetina написа:
... К'во да те черпя..? ;)

Малко семенца, може би :mrgreen:


 Profile  
 
 Рецепта: Крес / кресон
Сготвено на: 10 Окт, 2005 11:52 am Пон 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
Дадено! :)
Отдавна не е имало среща на форума..между другото.. :roll:

Мързеливко ,къде се буташ между шамарите..гориш от желание да снабдя любимата ти половинка с още един вид босилек..що ли.. :roll: :twisted:


 Profile  
 
 Рецепта: Крес / кресон
Сготвено на: 10 Окт, 2005 8:54 pm Пон 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
MR.LAZY написа:
ludetina написа:
Бейлис ме устройва.. :mrgreen:
Точице, не знаеш с какво се захвана :twisted:

Ще го жертвам - умирам за кресон, обаче ич ме няма по отглеждането, но ще се пробвам


 Profile  
 
 Рецепта: Крес / кресон
Сготвено на: 11 Окт, 2005 8:46 pm Вто 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Според мен кресонът (или както там му викат) е чисто и просто една трева, която няма собствен вкус, освен на... трева. Ама това си е чисто мое мнение. Доста път ми се е налагало да го рупам в Дойчландия, та знам за какво говоря.


 Profile  
 
 Рецепта: Крес / кресон
Сготвено на: 14 Окт, 2005 9:37 am Пет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
Може и да си прав ,но аз съм длъжна да опитам.Хора всякъкви ,вкусове всякъкви.. ;)

То4ице ,само кажи кога и къде.. :P .


 Profile  
 
 Рецепта: Крес / кресон
Сготвено на: 06 Фев, 2008 3:59 pm Сря 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
В момента отглеждам кресон в чиния с влажен памук.

Напоих памука и поръсих отгоре семенцата, после завих с фолио за свежо съхранение, което махнах, след като семенцата покълнаха. Сега чинията стои отвита на масата в хола и само пръскам лекичко с пулверизатор, когато памукът започне да изсъхва.

Вече има зелени листенца, а другата седмица ще рупам свежи витамини 8)

По този начин мисля да опитам да третирам и синапено семе.


 Profile  
 
 Рецепта: Крес / кресон
Сготвено на: 06 Фев, 2008 8:36 pm Сря 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
biskvitka написа:
Вече има зелени листенца, а другата седмица ще рупам свежи витамини 8)


Ако някой не ги опасе дотогава. :mrgreen:
Хора, пак ви казвам: Това е трева с вкус на трева. Само дето е на кръгли листенца.


 Profile  
 
 Рецепта: Крес / кресон
Сготвено на: 06 Фев, 2008 8:50 pm Сря 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
На мен ми харесва. Освен мен никой друг не пасе зелении :evil:


 Profile  
 
 Рецепта: Крес / кресон
Сготвено на: 06 Фев, 2008 11:31 pm Сря 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
Алеко написа:
Това е трева с вкус на трева. Само дето е на кръгли листенца.
Не си прав. Имаше вкус на цианкалий (горчиви бадеми?). Или пък жената ме трови :roll: :lol:


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 15 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB