ludetina написа:
...събирам повече информация и идеи...
Градински кресон (Lepidium sativum L.)
За негова родина се смята Иран (или по-скоро Персия). Бил е известен и на египтяните и римляните.
Римският писател Плиний Младший в трудовете си споменава, че в древността кресонът се използвал за набавяне на полезни вещества чрез храната, за успокояване на нервната система, както и за подобряване на съня.
Кресонът е разпространен в много европейски и средноазиатски страни.
Описание
Едногодишно растение от сем. Кръстоцветни, с право стъбло, високо до 60 см.
Най-ценни са листата, които са различни по форма, според това, в коя част на растението се намират.
Цъфти с гроздовидни съцветия.
Плодът е шушулка, с дребни яйцевидни семена.
Листата са сочни, с пикантен вкус.
Химически състав.
Листата на градинския кресон са богати на витамини от групата В, С, каротин, рутин, калциеви соли, магнезий, желязо, йод и фосфор (жалко, за Хелоуин няма да е пораснал, искаше ми се да светя в тъмното
).
Кресонът е полезен при проблеми с храносмилането (напр. преяждане), подобрява апетита, подпомага нормализирането на кръвното налягане.
Сокът от листата, както и самите листа, са полезни при скорбут и анемия. Със сока се правят гаргари, пие си при кашлица, тъй като има бактерицидни свойства...
Употреба в готварството
Листата на кресона се използват пресни, предимно за салати. Смесват се с други зелени подправки, яйца, майонеза и др.
Използва се за гарнитура към риба и месо, за украса на сандвичи и др.
Кресонът е подходящ за омлети и ястия с извара (сирене), с него се подправят супи и сосове.
Отглеждане
Градинският кресон расте много бързо.
Размножава се чрез семена.
За да осигурите крес за цялото лято, той се сади на етапи. При добро гледане той става годен за консумация само за две седмици.
Расте на различни почви, като може да се засади много рано през пролетта. Може да расте в парници, оранжерии
, в стая в сандъчета или саксии.
Кресонът се суши само за да се съберат семената му.
kuking.net