Имам няколко рецепти, макар че не си спомням, какво точно от тези неща съм правила, толкова отдавна беше. И количествата са други, предпочитам да си правя по малко оцет, че с един литър мога да изкарам и 8-10 месеца. А ето ги и самите рецепти:
ОЦЕТ С ТАРОС
150-200г ситно нарязани пресни листа се заливат с 1 л винен оцет. След 3-4 седмици е готов за консумация. По желание могат да се добавят дафинов лист, малки лукчета, карамфил, левущан, чубрица, лимонови кори.
БИЛКОВ ОЦЕТ
Тарос, копър, маточина, босилек, левущан и към тях кубчета хрян, дафинов лист, карамфил, плодове от хвойна и зърна от горчица.
ОЦЕТ С ЧЕСЪН
50 г смачкани скилидки чесън, малко карамфил, 5 г джинджифил на парченца, 1/2 дафинов лист се заливат с 1/2 л винен оцет. Шишето се затваря добре и се оставя 2 седмици на хладно. Използват се по 2-3 капки.
За прецеждане нищо не се споменава. Най-добре е да се прави в малки количества, ако не ти хареса, да не хвърляш много (
).
ОЦЕТ С ЧЕСЪН И ЛЮТИ ЧУШКИ
На дъното на бурканче от бебешко пюре се слагат по 1 ч.л. сол и захар, отгоре се нареждат пърлени чушлета и се заливат с оцет догоре. Затварят се веднага. След 3 седмици чушките се изяждат, а оцетът се използва за салати.
Надявам се нещо от тези неща да ти свърши работа. А първизточникът е книгата 'На всяка манджа мерудия'.