Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 18 Апр, 2024 5:50 pm Чет

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 6 мнения ] 
Message
 Рецепта: cream of tartar?
Сготвено на: 13 Сеп, 2004 1:08 pm Пон 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
И так пак имам въпрос.. :lol:
В интернет открих ,че това нещо cream of tartar(предполагм кремотартар на български) е главвния компонент на бакпулвера( Baking Powder).Нали бакупвера е съставен от сода за хляб и лимонтозу?Значи ли това ,че cream of tartar е лимонотзу?(явно не сода)Или е някъква друга киселина ?Ако е нещо друго ,а не лимотозу продава ли се България и къде?И ако не се продава с каво е заменимо?
Хресала съм си тук една рецепта ..и се нуждая от по компетена помощ..моля!! :(


 Profile  
 
 Рецепта: cream of tartar?
Сготвено на: 14 Сеп, 2004 9:43 am Вто 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
Cream of tartar представлява калиев хидроген тартарат т.е. химична сол, която при висока температура се разпада и отделя въглероден двуокис, който от своя страна прави сладкишите и тестата пухкави. На руски се нарича "винный камень". У нас доколкото знам не се използва в хранителната промишленост, но може да се намери почти във всяка химична лаборатория.
Използва се също така при смеси, в които има разбит белтък, за да се запази пухкавата му форма. По принцип, за тази цел, в БГ се ползва захар.


 Profile  
 
 Рецепта: cream of tartar?
Сготвено на: 14 Сеп, 2004 10:04 am Вто 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
Мерси,много за изчерпателния отговор!Тогава ще сложа захар,а ако се получи ще напиша и рецептата! :)


 Profile  
 
Сготвено на: 09 Ное, 2004 9:48 pm Вто 



Кремотартар е набухвател за изделия от белтъчно тесто, или женоаз. За изделия от сандмаса се използва бакпулвер, различават се по химичен състав. В БГ не се произвеждаше кремотартар. Моят син - химик по професия смята, че не е безвреден.


  
 
 Рецепта: cream of tartar?
Сготвено на: 07 Апр, 2005 4:12 am Чет 



Аз имам в къщи cream of tartar и го използвам за втвърдяване на белтък-по-точно...за украшения от белтък.

Като тези:
Image


  
 
 Рецепта: cream of tartar?
Сготвено на: 24 Авг, 2007 12:59 pm Пет 

Дегустатор

Offline
Готви от: 13 Авг, 2007 12:50 pm Пон
Мнения: 466
Това нещо е неразделна част от рецептите за безглутенови тестени изделия в съчетание със сода бикарбонат. На практика бакпулвера би свършил същата работа. Традиционно въпросният cream of tartar е остатъчен продукт (по стените на бъчвите) при производството на вино. Но явно в днешно време се синтезира по химичен път и слава Богу не е разпространен в БГ. Аз успешно го замествам с лимонов сок :) А причината в рецептите да не се дава просто бакпулвер, е че при някои производители той съдържа пшенично брашно и отива цялото пазене от глутена...


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 6 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB