Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 17 Апр, 2024 1:12 am Сря

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 12 мнения ] 
Message
Сготвено на: 18 Дек, 2005 4:16 pm Нед 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Тази рецепта я пускам като най-често срещаща се в нета.
(Вече не бъркам масала - смеси от подправки; купувам си готови от един индийски магазин, затова не знам, дали рецептата е добра).

4 ч.л. млян кориандър
3 ч.л. млян кимион
4 ч.л. чесън на прах
4 ч.л. червен пипер
2 ч.л. манго на прах
1 ч.л. суха мента
3 ч.л. червена боя
1 ч.л. лют червен пипер
1 ч.л. куркума

Всичките съставки се смесват.
Сместа се съхранява в плътно затворен буркан.


Last edited by biskvitka on 18 Дек, 2005 4:59 pm Нед, edited 1 time in total.

 Profile  
 
Сготвено на: 18 Дек, 2005 4:40 pm Нед 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 20 Апр, 2005 3:31 pm Сря
Мнения: 634
Location: До училището и детската градина
манго на прах и
червена боя няма :(


 Profile  
 
Сготвено на: 18 Дек, 2005 4:57 pm Нед 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
В нета срещнах и вариант само с кимион, кориандър и червена боя.
Но мангото е съставката, която кара месото да омекне.

Май все пак ще трябва да се разходиш до Черковна...


 Profile  
 
Сготвено на: 21 Дек, 2005 10:18 am Сря 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 13 Окт, 2004 10:37 am Сря
Мнения: 470
А с кои продукти и ястия използвате тази подправка?


 Profile  
 
Сготвено на: 21 Дек, 2005 10:32 am Сря 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
Риба в стил тандури, а оригиналът е пиле Тандури.


 Profile  
 
Сготвено на: 23 Яну, 2006 11:11 pm Пон 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
На изпита направих пиле тандури, а сместа, която използвах беше следната:

3 с.л. лимонов сок
1 1/2 ч.л. настърган джинджифил (пресен)
1 1/2 ч.л. кориандър
1 ч.л. млян кимион
1/2 ч.л. млян анасон
1/2 ч.л. лют червен пипер (замених го със сладък)
1 скилидка чесън, ситно нарязан
Смесва се 1 ч.ч. кисело мляко.

Този вариант го харесаха повече от купения, може би защото всичките подправки бяха прясно смлени :roll:
Ароматно е, но не е натрапващо се.
Единствено на цвят не можах да го докарам - не е толкова ярко червено :cry:


 Profile  
 
Сготвено на: 13 Май, 2008 2:59 pm Вто 

Дегустатор

Offline
Готви от: 13 Май, 2008 2:54 pm Вто
Мнения: 1
Сухото манго може да се замени и става много по добро с плод манго.


 Profile  
 
Сготвено на: 13 Май, 2008 3:15 pm Вто 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
Сухо манго (прахообразно) може да се купи от гореспоменатия магазин на Черковна.


 Profile  
 
Сготвено на: 14 Май, 2008 9:44 am Сря 

Дегустатор

Offline
Готви от: 13 Авг, 2007 12:50 pm Пон
Мнения: 466
Черковна е длъжка улица... Някакъв ориентир като номер или други магазини/сгради наблизо?


 Profile  
 
Сготвено на: 14 Май, 2008 4:02 pm Сря 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Спирката на автобус 120 след Оборище в посока "Сухата река".

Мангото на прах (amchur) се прави от неузрели плодове и е кисело на вкус, докато прясното (и узряло) обикновено е много сладко.


 Profile  
 
Сготвено на: 14 Май, 2008 6:07 pm Сря 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
biskvitka написа:
Спирката на 120 в посока "Сухата река".

Мангото на прах (amchur) се прави от неузрели плодове и е кисело на вкус, докато прясното (и узряло) обикновено е много сладко.

А запазват ли и двата вида прах специфичния аромат на мангото?
В смисъл , не пречи ли този аромат на праха от неузрялото манго да се ползва като подправка в ястия като подкиселител, както лимона, например?


 Profile  
 
Сготвено на: 15 Май, 2008 8:52 am Чет 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Само неузряло манго се прави на прах и ароматът му не е натрапчив. Узрялото се стрива на пюре и си мирише и има вкус на манго :)

Основните функции на amchur / amchoor са да омекотява месо и да придава кисел вкус, по-мек от този на лимона.


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 12 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB