Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 16 Апр, 2024 10:00 pm Вто

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 3 мнения ] 
Message
 Рецепта: Полски копрец
Сготвено на: 14 Яну, 2006 7:51 pm Съб 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 15 Юни, 2005 4:08 pm Сря
Мнения: 144
Location: София
Интересува ме знае ли някой за една специфична подправка полски копрец, която вирее предимно около Банско и се използува при направата на бански старци, суджуци, кървавици, банската капама и др. :?:

Има ли я тази подправка под друго наименование и въобще дали се продава :?:

Благодаря предварително!


 Profile  
 
 Рецепта: Полски копрец
Сготвено на: 15 Яну, 2006 2:53 am Нед 

Готвач

Offline
Готви от: 06 Дек, 2005 7:08 am Вто
Мнения: 738
За полския копрец:
http://novinar.org/main.php?act=news&ac ... Q5ODszOQ==
http://kulinar.gbg.bg/recview.php?rid=440
От някакъв форум:
Olga, от 05.12.2005
... банска капама... в кървавицата се слага подправка "огледало"( семена от копър), която придава доста характерен и уникален привкус на ястието
...

jpm, от 27.03.2004
... банските старци, бабички , суджуци, кървавица и др. подобни продукти се приготвят с една подправка, която им придава банския вкус. Това е така наречения от банскалии "полски копрец" , който уважаеми читатели расте само по банските поляни на височита м/у 900 и 1000 м надморска височина
...

http://bilkite.hit.bg/spis_sinonim.htm#Аб
Копър = Копрец, Монотър, Старокос, Градински копър
Анасон = Обикновен анасон, Резиян, Анис, Бедренец
Бедреница = Див анасон, Горски анасон, Каменоломков анасон
Резене = Монотър, Див копър, Морач, Сминд

От едно семейство са:
Анасон каменоломков = Pimpinella saxifraga L. Apiaceae
Копър обикновен = Anethum graveolens L. Apiaceae
Див копър старопланински = Meum athamanticum Jacq. Apiaceae
Резене (Морач) = Foeniculum vulgaris Mill. Apiaceae

Предполагам, че става въпрос за Каменоломков анасон - ароматът е нещо между копър, анасон, резене, между другото всички са братовчеди.
Копър за таратора, анасон за мастиката и резене( цвят) за стерилизираните краставички.

Сигурно е някаква рода на едно от трите, меееестен вариант, на който използват семената за влагане в суджуци, кървавици, старци, баби и прочие пенсионерски благини :lol:

Ако се не лъжа, семена от копър( или подобните им по аромат - от резене) слагат във вълчите мезета и карловци??


 Profile  
 
 Рецепта: Полски копрец
Сготвено на: 15 Яну, 2006 10:53 am Нед 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
yosif написа:
Сигурно е някаква рода на едно от трите, меееестен вариант, на който използват семената за влагане в суджуци, кървавици, старци, баби и прочие пенсионерски благини :lol:


Абе, още не съм се пенсионирал, ама си ги обичам тези благинки! :mrgreen:


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 3 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Google [Bot] и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB